Många drabbas hårt av ökade priser
Av Christina Nordwall
Inflation, dyrare mat, skyhöga drivmedels- och elpriser. Många drabbas hårt och allt fler söker hjälp hos Kungsbacka kommuns ekonomiska rådgivare.
– Vi får många samtal om detta och märker att de har ökat under den senaste veckan, säger Anna Björnör, ekonomisk rådgivare.
Många av de som hör av sig har till exempel tagit lån för att betala de höga elpriserna under vintern och nu, när allt annat också blir dyrare, klarar de inte av situationen längre.
– Många berättar också att de inte har råd att köra till jobbet och om man då inte kan åka kollektivt, då blir det tufft, säger hon.
Det kan gå så långt att man blir av med bostaden. Den som inte betalar hyran i tid kan bli avhyst från sin lägenhet och för den som äger sin bostad kan det bli aktuellt med tvångsförsäljning. Det gäller även barnfamiljer.
– Många tror att man inte kan bli av med huset eftersom man har barn men så är det inte. Kronofogden tar ingen hänsyn till att drivmedlet har gått upp, de gör det som de har fått i uppdrag att göra, säger Anna Björnör.
Viktigt att planeraMen det finns saker att göra även om ekonomin hänger på en skör tråd.
– Det är bra att ha en ekonomi där det går att följa utgifterna. Det gäller att tänka nytt och inte binda fast sig vid nya abonnemang till exempel. Det kanske inte heller går att handla mat som man gjort innan. Planera och stor-handla, titta efter extrapriser, handla mat efter säsong och se till att det inte blir något matsvinn. Det kan spara mycket pengar, säger Anna Björnör.
Åk tillsammansDet kan vara värt att samåka eller att ta kollektivtrafiken om det går.
– Det är också bra att berätta för barnen att det inte går att köra hur som helst och hämta och lämna.
Elen är fortfarande dyr och många, speciellt de med rörligt elavtal, har det fortfarande tufft.
– Många har elräkningar på 8 000–10 000 kronor per månad. Det är fortfarande höga priser även om det är sommar.
Det går att spara el genom att stänga av värmen nu när det är sommar. Koppla ur elektronik som inte används, diska och tvätta fulla maskiner och fundera över om torktumlaren verkligen behöver användas.
– Det är bra att undvika sådant man inte behöver, det kan göra att man får det lite bättre. Det är också viktigt att ägna några minuter per dag åt att följa när det blir läge att binda elen. Om du inte klarade förra vintern lär du inte klara nästa heller, säger Anna Björnör.
Köpstopp är braAtt införa köpstopp för inte nödvändiga saker kan också vara en del i att klara sig ur krisen.
– Stryp så mycket som möjligt så kanske du har råd att bo kvar. Förhoppningsvis handlar det bara om en tid, säger Anna Björnör som ändå kan se en positiv sak jämfört med krisen på 90-talet.
– Det är att arbetslösheten är låg och så länge vi har kvar våra arbeten blir det lättare att klara sig ur en sådan här kris.
Hon uppmuntrar de som behöver hjälp med att gå igenom sin ekonomi att kontakta Ekonomisk rådgivning på kommunen.
– Då går vi genom hela ekonomin, tittar till exempel på kontoutdragen tillsammans för att se vad det är man betalar för. Används alla kanaler man betalar för till exempel? Då kanske det går att få ekonomin i balans igen. Det är vanligare att vi gör sådana här saker än att vi gör skuldsanering. Vi hoppas att så många som möjligt följer råden.
Buffert när det går
Det kan betyda en del uppoffringar för att komma på rätt köl igen och då är det dags, om inte förr, att börja bygga upp en buffert.
– Vi måste ha en buffert för sjukdom, arbetslöshet och krig. Det kan låta tråkigt, men det är bra att ha en när det behövs, säger den ekonomiska rådgivaren.
Anna Björnör är ekonomisk rådgvare i Kungsbacka kommun.
Arkivfoto: Christina Nordwall