NYHETER 2021-11-29 KL. 21:00

Se vacker vattenmiljö i närbild

Av Christina Wagner

Den 7 december kommer dokumentärfilmaren Martin Falklind till Kungsbacka med föreläsningen Fiskarnas rike.

Se vacker vattenmiljö i närbild
Martin Falklind under inspelningarna av Fiskarnas rike. Foto: Matthias Arnham/pressbild

I fyra år har Martin Falklind utforskat Sveriges vattenmiljöer med sitt filmteam och fått ihop filmtrilogin Fiskarnas rike om Sveriges älvar, sjöar och hav. I oktober visade SVT filmerna, på föreläsningen i Kungsbacka får publiken ta del av klipp som inte kom med.
– Vi började prata om detta i våras, till en början planerades åtta föreläsningar med Martin Falklind och sedan är tanken att ha ytterligare under 2022, berättar Kjell Anderrson från Studiefrämjandet i Kungsbacka som arrangerar föreläsningen i aulan på Hålabäcksskolan.
Med ett maxantal på 100 personer har runt 70 platser redan sålts.
– Det har varit ett stort intresse. Man går till Studiefrämjandets hemsida för anmälan, men man kan inte hålla på hanen för länge. Jag tror inte vi kommer ha några biljetter att sälja på plats, säger Kjell Andersson.

Hopp om vattenmiljön
De tre dokumentärfilmerna ur Fiskarnas rike finns fortfarande tillgängliga på SVT Play. Filmserien visar vilken förödelse vi har ställt till med i våra vatten, men också att det går att reparera skadorna vi orsakat. Under föreläsningen får publiken se fiskar och vattenvarelser på ett sätt som aldrig tidigare skådats, samtidigt som Martin Falklind berättar om det spännande arbetet bakom kulisserna. Studiefrämjandet och Kungsbacka sportfiskeklubb är också på plats i Hålabäcksskolan för frågor om vatten och fiske lokalt.
Kjell Andersson tycker frågan om vattenmiljön är intressant, även om han inte fiskar själv. Intressant är också att vi i Sverige länge burit med oss mentaliteten att det som slängs i vattnet "försvinner".
– Man har bra koll på den synliga naturen, men vad som sker under vatten är oftast ett mysterium. Nu när man börjar luckra upp strandskydd och tillåter bosättningar så de kan störa de viktiga vattenmiljöerna, risken blir större med bebyggelse på nära håll. Vi har massvis av små bäckar som är viktiga lekplatser för öring, havsöring och lax. De kräver ostörda miljöer, och framförallt att inga utsläpp drabbar dem, säger han.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-