NYHETER 2021-09-20 KL. 11:50

Pampigt "slott" i Åsa till salu

Ett av Åsas pampigaste hus, Ölmanäs slott, kan snart få en ny ägare. Den historiska 1900-talsbyggnaden, ritad av den välkända arkitekten Arvid Bjerke, ligger nu ute till försäljning.

Pampigt "slott" i Åsa till salu
1908 ritade den sedermera kände Göteborgsarkitekten Arvid Bjerke det ståtliga stenhuset sedan det gamla trähuset brunnit ner.På en kulle, strax väster om Varbergsvägen, hittar man Ölmanäs slott som nu efterfrågar en ny ägare. Fastigheten, som förmedlas av Svensk fastighetsförmedling, har en markarea på 74 ha, varav cirka 65 ha utgörs av åkermark och betesmark. På tomten står en historisk slottsbyggnad i sten på två våningar.

Slottsbyggnaden som i dag står på platsen är inte den ursprungliga byggnaden. I mitten av 1800-talet köptes tomten av ett säteri som uppförde en tvåvåningsbyggnad i trä på platsen. Denna brann dock ner till grunden 1908 och det var Göteborgsarkitekten Arvid Bjerke, som sedan skulle bli välkänd, som fick i uppdrag att rita den nya slottsbyggnaden som än i dag är sig ganska lik. Bjerke var även den som ritade det som kallas Grindstugan, som var brygg- och tvättstuga, som också tillhör fastigheten. Byggnaden är i dag A-klassificerad och har tillmäts särskilt kulturhistoriskt värde.

Fastigheten är inget slott


Ölmanäs slott må vara en pampig byggnad, men det är egentligen inte ett slott som namnet indikerar. Norra Halland har tidigare skrivit om att studenter vid Göteborgs universitet har gjort en kulturmiljöutredning av fastigheten. Där framkom att bakgrunden till att byggnaden kallas slott inte har något med adel eller kungligheter att göra. Ölmanäs slott ligger på en hög kulle vilket förr i tiden gjorde platsen till ett utmärkt ställe att låta vinden torka höet efter slåttern. "Slåttahögen" kallades det i folkmun. Detta har senare utvecklats till slott.


Ölmanäs slott har pampiga rum med härligt ljusinsläpp. Det här är matsalen.Verandarummet.

Stallplatser för 20 hästar


Slottsbyggnaden rymmer i dag flera rum. På entréplan finns bland annat ett kök, matsal, vardagsrum och två toaletter och på andra våningen hittar man fem sovrum. På tomten står även fler byggnader än själva slottsbyggnaden. Bland annat inkluderar fastigheten en ladugård som har stallplatser för 20 hästar, insemineringshall, labb, kontor och personalrum. Där har den nuvarande ägaren av fastigheten bedrivit hästhållning via ett arrende. En del av Ölmanäs slott används i dag också som ett djursjukhus. På tomten står även en stallstuga som i dag hyrs ut som bostäder. Fastighetens hyresintäkter uppgår i dag på en total summa av cirka 1,1 miljon kronor per år. Men skulle även slottsbyggnaden hyras ut skulle den totala summan bli större än så, enligt Svensk fastighetsförmedling.

Vad kostar det då att köpa Ölmanäs slott? Det är oklart. Enligt mäklaren har man, utifrån säljarens önskemål, valt att inte gå ut med ett pris då det är en komplex fastighet.


 


 Magplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.