NYHETER 2018-12-31 KL. 11:00

Pampigaste hökullen i hela Åsa

TV-klipp och nyheter

Pernilla Stålberg, Ebba Lundgren och Rebecka Zacho har fått i uppdrag att kartlägga byggnader och miljö vid Ölmanäs slott. Ulle Hed som bott och drivit gården i decennier har varit en ovärderlig källa.

 

Nog är Ölmanäs slott en pampig byggnad och utsikten över nejden är slående. Men slott? Inte alls. Det handlar om torkat hö!

I samband med bygget av den nya travanläggningen har kommunantikvarie Sofia Larsson bett tre studenter på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet att göra en kulturmiljöutredning av byggnader och miljö kring Ölmanäs slott.

Även om fastigheten kallas slott, har det inget med adel och kungligheter att göra. På kullen har det troligen legat en gård sedan 1500-talet, men den var inget att skryta med. Däremot var läget på höjden utmärkt för att låta vinden torka höet efter slåttern.

 ”Slåttahögen” blev slottet i folkmun, och när det närbelägna säteriet i mitten på 1800-talet köpte gården lät man uppföra en rejäl tvåvåningsbyggnad i trä som åtminstone till en del fyllde ut smeknamnet.

 


r /> Den gamla ”slottet” som byggdes 1862 och brann ner 1908. Bilden är tagen på 1890-talet med vårande ägarfamiljen Dahlgren. Fotot taget från Historik kring Ölmanäs by i Ölmevalla socken av Sune Börjesson.

 

Gården såldes så småningom vidare men 1908 brann den ner till grunden. Den var brandförsäkrad, och man beslöt att uppföra en ny byggnad. Uppdraget gick till den nybakade göteborgsarkitekten Arvid Bjerke. Han blev så småningom välkänd, och var med och ritade flera byggnader för Göteborgsutställningen 1923, bland annat Götaplatsen och konstmuseet. Han ritade även Rossared säteri i Kungsbacka.

 

 


r /> 1908 ritade den sedermera kände Göteborgsarkitekten Arvid Bjerke det ståtliga stenhuset sedan det gamla trähuset brunnit ner.

 

Det nya ”slottet” blev en stenbyggnad i två plan, som förutom en mindre tillbyggnad är sig ganska lik dag. Bjerke fick också rita det som kallas Grindstugan, som var brygg- och tvättstuga.

Det finns en mängd andra byggnader på fastigheten, ladugård, magasin och ett par mindre stugor som idag är uthyrda till privatbostäder. Alla kartläggs nu så noggrant som möjligt med hjälp av gamla dokument, och genom intervjuer med paret Ulle och Margareta Hed som ägt hästgården från 70-talet och fram till nu.

Flera byggnader har vid en tidigare inventering bedömts ha kulturhistoriskt värde, men ingen har formellt skydd.

– Förutom byggnaderna är själva miljön också viktig, och att siktlinjer ut mot slätten bevaras, säger Pernilla Stålberg, en i trion som kartlägger slottet.

 

r /> Ladugården har renoverats av familjen Hed, som lät murarna lägga på de speciella utanpåliggande fogarna som man hittat rester av från ursprungsbygget.

 

Se fler bilder från Ölmanäs slottsmiljö i fredagens pappersbilaga.

 

Skaffa Norra Hallands app här

 

 



TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.