NYHETER 2019-03-30 KL. 10:00

Ny utställning leker med idén om konst

Ny utställning leker med idén om konst

Konstnärerna Diana och Kordian Rönnberg har använt sig av olika slags kostymer under produktionen av Songs are Spells. Foto Julia Sandstén Vikberg

 

Vad går gränsen mellan bra konst och pinsam estetik? Det utforskar den svenskpolska duon Combi Cats i en ny utställning som invigs i dag.

– Vi leker med relationen mellan popkultur och konst, säger Diana Rönnberg, en av konstnärerna.

 

I Kungsbacka Konsthall har belysningen dämpats, videoskärmar satts upp på väggarna och hörlurar placerats ut vid varje installation. Besökarens uppmärksamhet på det den ser och hör blir total i den nya utställningen Songs are spells.

– Vi använder sång som ett modernt substitut för trollformler i livets olika skeenden, berättar Diana Rönnberg.

Hon är en av konstnärerna i Combi Cats som förutom henne består av Kordian Rönnberg. Duons uttrycksformer spänner sig över ett brett spektrum – videoverk, musik, tekning, performance, text och objekt. I deras konst leker de med sexualitet, kostymer, musikikoner och djur, bland annat. Det är humoristiskt och rått.  

– Modern konst förväntas vara seriös och ibland blir personer förvirrade och skrämda när den inte är det. Även om samma personer ser något på Youtube eller i en musikvideo som är väldigt kontroversiellt utan att de reagerar på det, säger Kordian Rönnberg.

 


r /> Musik är ett inslag i utställningen. Genom att sätta på sig hörlurar får man lyssna medan man betraktar installationerna. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

I en behind the scenes-video i utställningen ges en inblick i produktionen. Där kan man se hur det har gått till när Combi Cats har producerat alla verk helt själva, och en Kungsbackabo kan även känna igen sig i miljöerna. Duon är nämligen baserad i Kungsbacka. Diana är född i Polen men är uppväxt här. Kordian är polsk och träffade Diana under en workshop i Ronneby.

– Vi blev kära, speciellt jag, skrattar Kordian.

Nu är de båda bosatta här och har jobbat tillsammans sedan 2013.

– När jag växte upp i Kungsbacka så kändes det tråkigt här och som att jag behövde åka härifrån för att göra något roligt och galet, men det tror jag inte att man behöver, säger Diana Rönnberg.

 


r /> Många installationer leker med sexualitet och musikkoner. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

Combi Cats har tidigare medverkat på ett flertal tillställningar och festivaler runt om i Sverige och Europa. I Kungsbacka uppträdde de förra året på Queer up-festivalen.

Hur tror ni att besökarna kommer att reagera på utställningen?

– Jag tror att det beror på vem som tittar. Det finns så många olika lager i den. Någon som har en konstbakgrund kanske förstår olika referenser och andra kanske reflekterar över något annat som till exempel hur, när och varför de lyssnar på musik, säger Diana Rönnberg.

Utställningen pågår mellan den 30 mars och 2 juni i Kungsbacka konsthall. Den 25 april kommer Combi Cats att hålla ett föredrag om hur de skapar konst med digital media.

 

Skaffa Norra Hallands app härSENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.