NYHETER 2022-06-30 KL. 12:00

Många elever stannar i Kungsbacka för gymnasiet

Av Anton Lorentzson

Ungdomarna har väntat och väntat. Nu har slutantagningsbeskedet till gymnasiet kommit. De högskoleförberedande programmen var de populäraste i Kungsbacka. Många elever väljer också att stanna kvar i kommunen för att gå gymnasiet.

Många elever stannar i Kungsbacka för gymnasiet
Många Kungsbackaelever väljer att stanna kvar i hemkommunen för gymnasiet. Genrebild: iStock

TV-klipp och nyheter

Under tisdagen fick över 1000 elever i Kungsbacka besked om vilket gymnasium och vilket program de blivit antagna till. 878 elever har blivit antagna till högskoleförberedande program och omkring 300 till yrkesförberedande program. Förra året blev 80 procent av eleverna antagna till sitt förstahandsval i Kungsbacka. Den siffran har i år höjts till 85 procent. Kungsbacka ingår i Göteborgsregionen, som består av 13 kommuner, och för hela regionen kom 75 procent in på sitt förstahandsval.

Totalt i regionen blev 11 272 elever, 6 419 till kommunala och 4 853 till fristående, antagna till nationella gymnasieprogram i regionen. I Kungsbacka var de mest populära sökta programmen de högskoleförberedande.

– Naturprogrammet, samhällsprogrammet och teknikprogrammet var de populäraste. Det har varit lika högt söktryck på båda de kommunala skolorna (Elof Lindälv och Aranäs) och alla platser på de programmen är fulla på båda skolorna, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef för Gymnasium & Arbetsmarknad på Kungsbacka kommun.

I och med att kommunen ingår i Göteborgsregionen så är elever från Kungsbacka inte garanterade en plats i just Kungsbacka. Alla elever konkurrerar med sina meritvärden. När sommarskolorna också drar igång och fler kommer bli behöriga så kanske det inte längre finns plats på elevers förstahandsval.

– Fler kommer att bli behöriga när sommarskolan är klar, så är det alltid. Men hur många det blir går inte att svara på. Det återstår att se om man klarar att bli godkänd på det som krävs. Blir man behörig så kommer det finnas plats på ett nationellt program i regionen, men kanske inte på sitt förstahandsval, säger Cynthia Runefjärd.

Elever stannar i Kungsbacka


Kungsbacka är en av de kommuner i Göteborgsregionen där flest elever stannar kvar för att gå på ett gymnasium i deras hemkommun. Hela 68 procent av eleverna väljer att stanna kvar i Kungsbacka.

– Vi har högkvalitativa gymnasieskolor med trevliga och inbjudande läromiljöer, säger Cynthia Runefjärd och fortsätter:

– Den bästa marknadsföringen vi har är våra elever på skolorna. De trivs väldigt bra och berättar för sina yngre kamrater att det är bra skolor att gå på. Därför tror jag många vill stanna kvar och gå gymnasiet här.

Kungsbacka har också det mest populära gymnasiet i regionen, när det kommer till antal sökande per plats, bland både kommunala och fristående skolor. Det är Sveriges ridgymnasium i Kungsbacka som toppar listan på 1,59 sökande per plats.


FAKTA: Antal antagna elever på de kommunala skolorna och dess program:
Aranäs per program
Barn och fritid 16 ( 12 lediga platser)
Bygg och anläggning 31
Estetiska programmet 26 ( 6 lediga platser)
Naturvetenskapsprogrammet 85
Samhällsvetenskapsprogrammet 154
Teknikprogrammet 126
Vård och Omsorg 10 (14 lediga platser)

Elof Lindälv per program
Ekonomiprogrammet 158
El och Energi 58
Fordon och transport 43
Hotell och Turism 18
Naturvetenskapsprogrammet 30
Restaurang och livsmedel 8 ( 4 lediga platser)
Teknikprogrammet 31
Försäljnings och serviceprogrammet 49 antagna ( nytt program istället för Handel och administration)
Lärlingsprogrammet 75

Göteborgsregionen består av 13 kommuner. Dessa är Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

TV-klipp och nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 15:00
Kungsbackaquizet med det svarta fåret
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Nykomlingen från hela Kungsbacka
Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.