NYHETER 2021-04-20 KL. 20:54

Kraftigt uppsving för att paddla kajak

Genom att paddla kajak kan man snabbt ta sig ut i naturen och paddling ger även bra motion. Det menar Kenth Åkerman, ägare till Hanhals kajak.

Kraftigt uppsving för att paddla kajak
Susanne Ekstedt

TV-klipp och nyheter

– Det har skett ett uppsving för kajakintresset under det senaste året, säger Kenth Åkerman till Norra Halland.

Han tror att det delvis beror på pandemin, men inte bara det, utan även på att intresset för friluftsliv ökar.

– Hanhalsholme är perfekt för alla paddlare, speciellt för nybörjaren eftersom sandstranden gör att det är enkelt att komma i och ur kajaken på ett säkert sätt. Det är också oftast lugnt vatten i fjorden, säger Kenth Åkerman.

Hanhals kajak hyr främst ut enmanskajaker.

Kenth Åkerman berättar att en av fördelarna med att paddla kajak är att man snabbt kommer ut i naturen och att det är en bra motionsform för alla åldrar.

Någon som är viktigt att tänka på?
– Planera din tur och hur länge du ska vara borta, så att du orkar komma tillbaka. Ta med matsäck och vatten. Är det soligt så kan du gärna ta med badkläder och solkräm. Se till att njuta när du är ute på vattnet.

Fin sommaraktivitet


– Från Kungsbackafjorden kan du paddla ut till alla öarna, närmast ligger Kalvö, med en fin sandstrand. En kajaktur i fjorden är en fin aktivitet för våren och sommaren, säger Kenth Åkerman.

Han tipsar också om att paddla i Rolfsån och säger att där alltid är lugnare vatten och lummigare grönska än i Kungsbackafjorden och att det påminner lite om att paddla i ett annat land.

Paddlat i 25 år


För elfte året i rad håller Susanne och Thomas Ekstedt pass i kajakpaddling för Friskis och Svettis i Kungsbacka tillsammans med två andra ledare. Paret har paddlat i cirka 25 år och är utbildade ledare i kajakpaddling.

Kajakpaddlingen har haft olika upplägg genom åren, men nu utgår passen oftast från Billdalsbadet.

– Där finns möjlighet att hyra kajaker av Sea kayak Billdal för dem som inte har egen kajak. Skärgården utanför Billdal och Kullavik är väldigt fin för kajakpaddling. Det är så vackert med små öar, som det är roligt att snirkla kring och vi kan paddla olika sträckor beroende på väder och vind, säger Susanne.

När vårens och sommarens pass ska starta är inte bestämt ännu, men det kommer att bli någon gång i maj och sista passet brukar vara i mitten av september. Passen brukar hållas på kvällstid med max tolv deltagare och pågå i cirka tre timmar.

– Det är alltid väldigt god stämning och oftast tur med vädret. Det är inte många pass som har behövt ställas in. Vi brukar gå iland på någon ö för att äta och fika och de flesta passar på att ta ett dopp, säger Susanne.

Ett gourmet-pass


Ofta avslutas dagen med övningar i kamraträddning för dem som vågar blöta ner sig.

Bland passen hos Friskis och Svettis som väntar i år kommer det att vara ett gourmet-pass, där Susanne och Thomas föreläser om det marina livet och hur man kan laga mat med alger och tång.

På de sista passen för säsongen är chansen stor att man får se mareld om man paddlar tills det blir mörkt. Det är alltid lika spännande och väldigt vackert att se, säger Susanne.

Viss erfarenhet


Passen som hålls av Friskis och Svettis i Kungsbacka riktar sig inte till nybörjare, utan en viss erfarenhet krävs.

– Men det finns flera kajakuthyrare som också anordnar kurser för nybörjare. Många av våra deltagare har börjat med en sån kurs innan de kommit till oss på Friskis och Svettis, till exempel hos Sea kayak Billadal, säger Susanne.

Utgår från Onsalahalvön


För den som inte vill paddla med Friskis och Svettis finns det många andra ställen runt omkring Kungsbacka som är bra att paddla på.

Susanne tipsar om att det till exempel finns många fina ställen att utgå från på Onsalahalvön.

– Det finaste är nog vid Kullavik och Billdal. Det är som Kungsbackas Fjällbacka. Det är lugnare och finare att paddla där än att paddla i Göteborg, tycker jag.

Kungsbacka havspaddlare


Förutom att vara ledare i Kajakpaddling på Friskis och Svettis är Susanne och Thomas medlemmar i föreningen Kungsbacka havspaddlare. Där paddlar de med andra erfarna paddlare.

De paddlar året runt, men mest under höst, vinter och vår.

– Jag och min man har en dröm om att paddla runt hela Sveriges kust och se olika delar. Det ska vi göra när vi får tid, säger Susanne.

Kurser för nybörjare


Martin Lannér är vd på Surfskjulet på Gårda brygga i Åsa. Han hyr ut kajaker och håller även kurser i kajakpaddling.

– Kajak är ett ihållande, bestående intresse, säger han.

Surfskjulet brukar hålla i nybörjarkurser i kajak, men nu har instruktören valt att avsluta sin anställning.

– Jag letar därför efter en ny instruktör så att vi kan hålla grundkurser i sommar, säger Martin Lannér.

Han berättar att Stand up paddle board (SUP) är en annan paddelsport som funnits hos Surfskjulet i ungefär tio år, men att intresset fullkomligt exploderade förra året.

– Det är ännu större intresse för detta än för kajakpaddling. Jag tror det beror på pandemin och folk valde att ha hemester och ville hitta på något kul och annorlunda, säger han.

Läs mer nyheter här

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.