NYHETER 2021-12-07 KL. 11:45

Inget ökat svinn i Kungsbacka

Av Henrik Laurén

Också i Kungsbacka har de större livsmedelsaffärerna installerat självutcheckning, så kallade snabbkassor. Man har terminaler där kunderna scannar in och väger sina varor och betalar med kort. Systemet är relativt nytt, har varit i bruk cirka ett år. Erfarenheterna hittills är att svinn genom stöld inte ökat sedan snabbkassorna togs i bruk.

Inget ökat svinn i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

– Ett visst svinn genom stöld finns alltid men det är inget stort hos oss. Men det har ändrat karaktär sedan vi införde snabbkassor. Tidigare hände det att någon oärlig gick rätt ut med varor men med snabbkassorna kom grindar som öppnas med kvitto från köp, säger Johannes Ekström, köpman vid Hemköp City och Hemköp Hålabäck.
Hemköp i innerstaden tog i bruk snabbkassor i mars och Ekström säger att fördelarna klart överväger nackdelarna.
– Visst kan någon vara slinka igenom utan scanning men det är inget stort problem. Vi har blivit av med yrkestjuvarna och det är bra. Med snabbkassor läggs det större ansvar på kunden men vi utgår från att kunder är ärliga. Vi är inga poliser utan jobbar för att hjälpa våra kunder, säger Ekström.

Snabbt och smidigt

I dagsläget har han inte planer på snabbkassor för butiken i Hålabäck.
– Det är litet olika karaktär på de två butikerna. I innerstaden har vi mycket kunder som handlar lunch och då är snabbkassorna bra, säger Johannes Ekström.
Vid Stora Coop i Inlag har man några terminaler för självutcheckning och enligt butikschef Magnus Wärff fungerar det bra.
–Det totala svinnet, där eventuell stöld ingår, är mätbart men vi har inte sett att det ökat. Det förekommer säkert något svinn via snabbkassorna men vi har inga mätningar på just det. Enstaka fall upptäcks då och då. En gång till exempel ertappades en person som scannat in en kexchoklad och hade en väska full med oscannade varor. Alla stölder som upptäcks polisanmäls givetvis, säger Wärff.
Coop kommer att utvidga egenservicen i anslutning till snabbkassorna och ta i bruk ett kompletterande betalsystem, ”scan and pay”, med betalning via mobiltelefonen. Coop började planera detta betalsystem efter den omfattande IT-attacken mot deras kassasystem i somras.

Förebyggande arbete

Vid Ica Maxi i Kungsbacka har man haft självutcheckning sedan hösten 2020. Det finns fyra snabbkassor där kunderna scannar in sina varor och betalar med kort. Kunderna kan ha upp till 15 varor per köptillfälle via snabbkassa.
– Vid lanseringen förra hösten var snabbkassorna ett bra komplement för att minska köerna då pandemin låg på. Snabbkassorna är framförallt för att öka servicen, inte för att minska personal. Vi har i stället personal på plats vid snabbkassorna för att hjälpa till och övervaka och man kan också ta stickprov, säger Andreas Mattsson, ställföreträdande handlare vid Ica Maxi.
– Vi har hört om stölder via snabbkassor och även att någon affär till och med lagt ner det. Vi arbetar förebyggande och utbildar personalen kontinuerligt. Vi jobbar proaktivt ute i butiken med personal som hjälper kunderna och det finns både civila och uniformerade väktare för att förebygga avvikande beteende. Stöld är inget problem för oss, säger Mattsson.

Läs mer: Snabbkassor - service eller ökad stöldrisk?


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.