NYHETER 2021-12-07 KL. 11:45

Snabbkassor – service eller ökad stöldrisk?

Av Henrik Laurén

Snabbkassor eller självutcheckning har de senaste åren kommit i de flesta större livsmedelsaffärer. Enkelt och smidigt för kunderna men det har också blivit en kanal för stöld. Enligt Pär Bygdeson, VD för branschorganisationen Livsmedelshandlarna, är det kriminella svinnet i snabbkassorna ett växande problem. Ett problem som det dock pratas tyst om.

Snabbkassor – service eller ökad stöldrisk?
Pär Bygdeson, VD för branschorganisationen Livsmedelshandlarna. Foto: Livsmedelshandlarna

TV-klipp och nyheter

– I butikerna vill man inte misstänka sina kunder, det är svårt att prata om stöld. Man vill heller inte att fler får upp ögonen hur enkelt det är att ta med sig varor igenom snabbkassan.
Han säger att svinnet kostar butikerna stora pengar och även kan skapa otrevliga situationer för personalen.
– Sjävscanning med handscanner är en sak. Snabbkassor, så kallad självutcheckning, i terminaler är en annan sak. Detta är relativt nytt och det är främst här problemen finns i dagsläget. Dagligvaruhandeln har små marginaler och redan någon procent man förlorar genom kriminellt svinn blir mycket pengar sammantaget. Enstaka fall får man räkna med men systemsatt stöld via snabbkassorna är absolut ett problem, säger Bygdeson.

Billigt scannas, dyrare göms

Pär Bygdeson nämner några kategorier av varusvinn via snabbkassorna.
– Det kan vara ungdomar som betalar för en chokladstång men stoppat på sig några burkar energidryck. Det händer att helt vanliga kunder frestas att inte scanna någon vara bland andra varor, något de inte skulle göra i en bemannad kassa. Och så finns det kriminella som chansar att ta ut varor för tusentals kronor genom snabbkassan. De kör på så länge det går, säger Pär Bygdeson.
Det kriminella svinnet i snabbkassorna är ett växande problem. Energidrycker har visat sig vara stöldbegärliga bland yngre personer.
– Det kommer ständigt nya tillvägagångssätt. Tidigare stannade knepen inom bekantskapskretsen eller på orten men nu sprids de snabbt över hela landet via sociala medier, säger Bygdeson.
Snabbkassor eller självutcheckning lanserades för några år sedan som ett sätt att erbjuda kunderna smidig service men också för att sänka kostnader som bemannade kassor har. De flesta större livsmedelsaffärer har i dag självutcheckning. Pär Bygdeson vill att handeln nu tar nästa steg.

ID-knutna köp

– Man har redan investerat i dyr utrustning för självutcheckning och det behövs inga stora åtgärder för att ta ett steg till för att minska det kriminella svinnet. Det som borde göras är en uppdatering av systemet, själva mjukvaran, så att kundkort eller identitetskort kopplas till självutcheckningen, det skulle minska det kriminella svinnet. Åtgärden är inte särskilt komplicerad men den görs dock inte i butik utan på centralhandelsnivå.
Det har även hänt att affärer lagt ner snabbkassor. Ica Maxi i Skövde tog bort samtliga snabbkassor efter endast drygt ett års användning. Enligt uppgift var det både ett tilltagande svinn genom stöld och otrevliga situationer för personalen som låg till grund för det beslutet.

Läs mer: Inget ökat svinn i Kungsbacka


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.