NYHETER 2022-07-21 KL. 18:00

Flitiga fingrar och fika i Badhusparken

Av Henrik Laurén

Ett par gånger i månaden kan de ses sittande vid borden i Badhusparken, ett sällskap med garnnystan och kaffetermos i korgarna. Handarbetet är det primära men umgänget och kaffet är lika viktigt.

Flitiga fingrar och fika i Badhusparken
Bevarar hantverket. Vi vill att slöjd i olika former ska leva vidare, säger Ulla Engström (th) i Kungsbacka Hemslöjdsgille. Bakom henne Inga Johansson och Mia Silvertass. T.v. Britt Carlström och Charlotte Åslin.

Det handarbetande sällskapet tillhör Kungsbacka Hemslöjdsgille, en förening som idkar och värnar om slöjd i olika former. Då Norra Halland hälsade på var det åtta damer som handarbetade, textilslöjdade, i Badhusparken. Det stickades, virkades och broderades.
– Skriv att vi brukar vara fler än i dag, ofta är vi 12 till 15 personer, sade någon.
Några män deltog inte denna gång. Det kan eventuellt bero på att handarbete övervägande idkas av kvinnor och att männen i föreningen ofta idkar träslöjd med mer skrymmande material och verktyg än virknål och stickor. Det som enkelt ryms i picknickkorgen tillsammans med garnnystan och kaffetermos.

Har kurser
– Vintertid har föreningen olika kurser, till exempel i näverarbete och då är det fler herrar med. Rent allmänt skulle vi gärna se fler män och ungdomar i verksamheten, säger Ulla Engström.
Nytta och nöje
Tanken med textilslöjden i Badhus-parken är att visa upp föreningen, handarbeta och ha det trevligt med likasinnade. Nytta och nöje i allra högsta grad. Det blir en handfull tillfällen i Badhusparken under sommaren och därtill görs några besök i samma anda i hemslöjdsstugan i Åsa, Högenstugan.


Flitiga fingrar. Det stickas, virkas och broderas i Badhusparken då medlemmar i Kungsbacka Hemslöjdsgille förenar nytta och nöje. Närmast kameran Marita Johansson (tv) och Caroline Laestadius.


– Vi vill framförallt att slöjd i olika former ska utövas och fortsätta leva i Sverige, säger Ulla Engström.
Slöjd är att bearbeta olika material med händerna, att bevara hantverket. Det finns också material att slå vakt om. Elisabeth Fraenckel gör under detta slöjdpass trasor i lin-blågarn, ett material som inte längre finns att köpa i handeln.
– Det händer till exempel att vi från dödsbon får gamla material och då får man ta tillvara dem på ett bra sätt. Lin-blågarn har egenskaper som gör det bra i trasor, tar upp vätska, säger Elisabeth.
Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.