NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Av Ronny Karlsson

Från och med 15.00 torsdag 1 juni råder eldningsförbud i Kungsbacka kommun. Den som inte följer reglerna kan få böter, men det råder inte förbud mot att grilla en köttbit hemma i trädgården.

Eldningsförbud – men det här får du göra
Du kan grilla hemma i trädgården även när det är eldningsaförbud. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Eldningsförbudet införs förstås på grund av den torka som råder i skog och mark.

Men du kan fortfarande grilla hemma i trädgården, förbudet är alltså inte ett totalförbud.

– Vi tar beslutet för att vi ser att det finns en stor brandrisk i vår kommun och för att vi vill minimera risken för en brand. Även om det är tillåtet att grilla och elda på vissa platser så är det viktigt att använda sunt förnuft och se till att du har utrustning för att släcka till hands, säger Albin Noreen, tf säkerhets- och beredskapschef i Kungsbacka kommun.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skog och i markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Däremot är det tillåtet att grilla och elda på din egen tomt och på exempelvis innergårdar och kolonilotter.Det är även tillåtet att grilla på fasta grillplatser i skog och mark till exempel på en badplats eller vid ett vindskydd i skogen. Det är också tillåtet att använda olika typer av friluftskök som drivs av gas eller vätska. Däremot får du inte använda engångsgrill eller annan grill som du tagit med till dessa platser.

Den som bryter mot reglerna riskerar böter.

Det kan också bli så att förbudet skärps och fler förbud införs när det gäller till exempel grillning. Här är det varje invånares skyldighet att hålla sig informerad. Information ska finnas bland annat på kungsbacka.se
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.