NYHETER 2021-05-03 KL. 07:51

Daglig mätning ska minska svinn

Kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn.??Allt mäts dagligen och syftet är att matsvinnet på förskolor och skolor ska minska.

Daglig mätning ska minska svinn

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



– Totalt är det en minskning med tre ton om man jämför januari till mars 2020 och samma period i år, säger Louise Marsland, projektledare på Måltider, förvaltningen för Service.

Kungsbacka kommun har i uppdrag att minska matsvinnet inom kommunens förskolor och skolor. Uppdraget har pågått i ett år och varje dag mäts matsvinnet på förskolor och skolor. Tidigare gjordes mätningen en vecka per år.

- Det är stor skillnad för vår verksamhet och det är nyttigt att se. Det som har minskat mest är serveringssvinnet. Om man ser till den totala minskningen när det gäller kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn hade vi visserligen 3000 färre portioner förra året men vi ser ändå att det är en minskning, 50 gram per portion nu jämfört med 57 gram per portion förra året, säger Louise Marsland.

Klimatsmart mat


Målet är att minska matsvinnet i alla led, från inköp till gästens mat på tallriken. Tanken är att föra en gemensam dialog med pedagoger och måltidspersonal kring hur alla kan hjälpas åt. Det är viktigt att skapa både medvetenhet och att alla känner sig delaktiga. För att nå FN:s hållbarhetsmål 2030 behöver matsvinnet närmare halveras för att hamna under 30 gram svinn per portion. Men först är målet att 2023 servera goda måltider med minskad klimatpåverkan, alltså att öka den klimatsmarta maten i kommunens förskolor och skolor.

– Alla enheter ska få ett specifikt delmål. Alla är viktiga och tillsammans kan vi minska matsvinnet, säger Louise Marsland.

Det går åt mycket energi för att lagerhålla, producera, transportera och tillaga mat. Att laga mat som sedan kastas slöseri och det är viktigt att det som tillagas också äts upp. ?Hur det ser ut när eleverna tar sin mat, möjlighet att få smaka mindre portioner och måltidsmiljö är några saker som påverkar hur mycket mat som slängs eller inte går åt.

– Vi märker att det är de goda rätterna som chicken nuggets och fiskpinnar som slängs mest! Det kan bero på att man tar mer, säger Louise Marsland.

Vilken rätt är minst omtyckt?
– Det kan vara när vi testat någon ny maträtt som inte barnen känner igen, oftast tar det några gånger för en maträtt att få igenkänningsfaktor. Vi jobbar ständigt med de vegetariska rätterna och vi ser en ljusglimt. Till exempel är chili sin carne (utan kött) bättre omtyckt överlag, säger Louise Marsland.

Den dagliga mätningen är också ett led i arbetet med att bli mer miljövänlig. I kommunens kök källsorteras soporna och matavfallet?blir till biogas och biogödsel.

Läs fler nyheter här

 

 

 

 

TV-klipp och nyheter

Krönika: Hurra för Europa!
2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.