NYHETER 2021-05-03 KL. 07:51

Daglig mätning ska minska svinn

Kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn.??Allt mäts dagligen och syftet är att matsvinnet på förskolor och skolor ska minska.

Daglig mätning ska minska svinn– Totalt är det en minskning med tre ton om man jämför januari till mars 2020 och samma period i år, säger Louise Marsland, projektledare på Måltider, förvaltningen för Service.

Kungsbacka kommun har i uppdrag att minska matsvinnet inom kommunens förskolor och skolor. Uppdraget har pågått i ett år och varje dag mäts matsvinnet på förskolor och skolor. Tidigare gjordes mätningen en vecka per år.

- Det är stor skillnad för vår verksamhet och det är nyttigt att se. Det som har minskat mest är serveringssvinnet. Om man ser till den totala minskningen när det gäller kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn hade vi visserligen 3000 färre portioner förra året men vi ser ändå att det är en minskning, 50 gram per portion nu jämfört med 57 gram per portion förra året, säger Louise Marsland.

Klimatsmart mat


Målet är att minska matsvinnet i alla led, från inköp till gästens mat på tallriken. Tanken är att föra en gemensam dialog med pedagoger och måltidspersonal kring hur alla kan hjälpas åt. Det är viktigt att skapa både medvetenhet och att alla känner sig delaktiga. För att nå FN:s hållbarhetsmål 2030 behöver matsvinnet närmare halveras för att hamna under 30 gram svinn per portion. Men först är målet att 2023 servera goda måltider med minskad klimatpåverkan, alltså att öka den klimatsmarta maten i kommunens förskolor och skolor.

– Alla enheter ska få ett specifikt delmål. Alla är viktiga och tillsammans kan vi minska matsvinnet, säger Louise Marsland.

Det går åt mycket energi för att lagerhålla, producera, transportera och tillaga mat. Att laga mat som sedan kastas slöseri och det är viktigt att det som tillagas också äts upp. ?Hur det ser ut när eleverna tar sin mat, möjlighet att få smaka mindre portioner och måltidsmiljö är några saker som påverkar hur mycket mat som slängs eller inte går åt.

– Vi märker att det är de goda rätterna som chicken nuggets och fiskpinnar som slängs mest! Det kan bero på att man tar mer, säger Louise Marsland.

Vilken rätt är minst omtyckt?
– Det kan vara när vi testat någon ny maträtt som inte barnen känner igen, oftast tar det några gånger för en maträtt att få igenkänningsfaktor. Vi jobbar ständigt med de vegetariska rätterna och vi ser en ljusglimt. Till exempel är chili sin carne (utan kött) bättre omtyckt överlag, säger Louise Marsland.

Den dagliga mätningen är också ett led i arbetet med att bli mer miljövänlig. I kommunens kök källsorteras soporna och matavfallet?blir till biogas och biogödsel.

Läs fler nyheter här

 

 

 

 

SENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han
NYHETER 2023-03-22 KL. 12:45

Misshandlade partner tre gånger – nu döms han

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen
NYHETER 2023-03-22 KL. 11:11

Ännu en klass från Kungsbacka vidare i radiotävlingen

Från ångest till handling för bättre klimat
NYHETER 2023-03-22 KL. 09:00

Från ångest till handling för bättre klimat

FN-föreningen vill visa vad alla kan göra

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades
JOBB & PENGAR 2023-03-22 KL. 08:00
Premium

JO kritiserar tingsrätten – inspelning stoppades

Nytt stormöte på Särö skola
NYHETER 2023-03-21 KL. 21:45
Premium

Nytt stormöte på Särö skola

Fortsatt ja till bostadsprojekt
JOBB & PENGAR 2023-03-21 KL. 16:41
Premium

Fortsatt ja till bostadsprojekt

S stödde Alliansen i kommunstyrelsen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.