NYHETER 2021-03-04 KL. 16:45

Byggskandal gav nya insikter

2014 hamnade byggbolaget Erlandssons Bygg under ledning av Markus Brink i en rejäl skandal i Varberg med saltade fakturor och lurade byggjobbare. Nu har företaget bytt namn till Brixly och vill ligga i framkant mot fusk och svartjobb.

– Vi har dragit en otrolig lärdom av det som hände, säger Markus Brink.

Byggskandal gav nya insikter
Markus Brink, vd för Brixly

TV-klipp och nyheter

Brixly bygger flera prestigeprojekt i Kungsbacka just nu. Särö vård- och omsorgsboende har precis invigts, ett liknande äldreboende har påbörjats i Björkris och även vid Internationella engelska skolans byggkranar på Inlag vajar Brixlys varumärkesvepa.

Det går bra för företaget, som tidigare hette Erlandssson Bygg men där en del av företaget för två år sedan bröt sig ur och blev Brixly med vd Markus Brink som en av delägarna.

Markus Brink är oerhört mån om varumärket, och driver satsningar som han hoppas ska ge positiva ringar på vattnet. Ett projekt som Norra Halland skrivit om är samarbetet kommunen där nyanlända får praktik på byggen och chansen till framtida jobb.

Nu har Brixly lanserat en satsning mot byggfusk och svartjobb i byggbranschen.

Byggfusk


Att det förekommer lönedumpning och exploatering av utländsk arbetskraft och papperslösa invandrare är väl känt, särskilt vid stora byggen. 2016 avslöjade Uppdrag granskning att jätteköpcentret Mall of Scandinavia delvis byggts av fuskbolag där de anställda utnyttjats.

Och denna vecka har Dagens ETC berättat om hur baltiska byggjobbare blivit utan lön vid bygget av Amazons nya kontor i Stockholm.

Men fusket har även förekommit i Halland. 2014 upptäcktes att rumänska byggjobbare fått arbeta för svältlön när Flickskolan i Varberg renoverades. Dessutom hade fakturor till kommunen saltats rejält.

Huvudentreprenör var Erlandsson Bygg och vd var Markus Brink.

– Vårt varumärke fick sin starkaste törn någonsin. Jag menar att vi hade gjort allt rätt, men vår underentreprenör i sin tur använde en underentreprenör som inte följde reglerna. Att sitta där i TV4 och tvingas ta ansvar för det var förödande, men också oerhört lärorikt.

– Vi kom fram till att vi måste hitta nya sätt att kontrollera bygget, vi vill inte hamna där igen.

Självsanering


Markus Brink menar att det redan skett en självsanering i branschen de senaste åren och att kontrollerna skärpts.

– En viktig del är personalliggaren, där personal måste logga in med det så kallade ID06-kortet. Då kan vi hela tiden veta vilka som är på arbetsplatsen, och för vilket företag de jobbar. Vi vet också att de då fått utbildning i säkerhetsrutiner.

– Vi jobbar även mer med kreditupplysningsföretag så att underentreprenörerna har sund ekonomi, och inte tio anställda men bara betalar skatt för fem.

Räcker det?

– Nej, vill man fuska går det alltid, man kan ju öppna grinden och släppa in någon utan kort, och skriver man under på att det finns kollektivavtal men inte följer det blir det likt förbaskat fel.

Brixly vill därför ta kampen mot fusket ytterligare ett steg och har inlett ett samarbete med det externa kontrollföretaget Ansvar. Ansvar ska granska underentreprenörer och utbilda Brixlys personal att lära sig se varningssignaler.

– De kommer också att göra kontrollbesök på plats på byggena för att se att allt går rätt till och de som jobbar där ska vara där. Det kommer troligen att bli en sådan slumpvis kontroll på bygget av äldreboendet i Björkris, säger Markus Brink.

Han medger att det blir dyrare med all kontroll och risken ökar att man förlorar uppdrag.

– Visst kan vi hamna i lägen där vi inte har det lägsta anbudet, men vi är beredda att ta risken. Jag har stört mig på att vi inte kunnat garantera helt rena entreprenader. Nu gör vi vad vi kan för att försöka åstadkomma detta.

– Och vi ska inte som i Varberg sätta så låga priser att kalkylen inte går ihop utan fusk.

Kvalitet


Ett sätt är också att jobba allt mer i partnerskap med beställaren, där inte priset är det helt avgörande utan kvalitet och förtroende.

– Så jobbar vi med Eksta när det gäller omsorgsboendena i Kungsbacka. Om inte priset måste pressas till det yttersta vid anbud, minskar incitamentet att fuska.

LÄS ÄVEN: 45 företag byggde boendet i Särö

TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.