NYHETER 2023-03-20 KL. 07:00

Butiksägare vill korta öppettider i Kungsmässan

Av John Skoglund

I och med pandemin har folks köpbeteenden förändrats. Ofta är Kungsmässan ganska tom de sista timmarna varje dag. Butikerna vill ha kortare öppettider men det vägrar Kungsmässans centrumledning att gå med på.

Butiksägare vill korta öppettider i Kungsmässan
Laila Sjöfors driver Önskabutiken sedan 15 år på Kungsmässan. Hon har sett folks köpbeteenden förändras efter pandemin. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Butiksdöden har blivit ett vedertaget begrepp de senaste åren. Nog märks det i Kungsbacka och även på Kungsmässan att det finns det tomma lokaler som förr om åren fylldes av köphungriga besökare.
– Pandemin har gjort att folks köpbeteenden har förändrats, innan pandemin förstod jag att vi kunde ha öppet fram till 20 på vardagskvällarna men nu tyvärr är det helt onödigt efter klockan 19, säger Laila Sjöfors som driver Önskabutiken.

Hon berättar att det märks tydligt både på vardagar och helger. Senaste helgen var bra, nästan lika bra som tidigare men efter klockan 16 var det helt dött.
– För att stärka handlarnas ekonomi bör köpcentrumet stänga senast klockan 19 på vardagar och 16 på helgerna.

Laila Sjöfors har drivit butik sedan 90-talet och har sett de stora förändringarna komma.
– Fortsätter vi som vi gör kommer det i framtiden bara finnas serviceställen. Gym, frisör, pizzerior och nagelvård, berättar Laila som några exempel.

Detta innebär också att de yngre som ska ut i arbetslivet kommer få många färre möjligheter till extrajobb och sommarjobb.



Carl Lindén är tredje generationen i familjen som driver Ljusexperten på Kungsmässan. Foto: John Skoglund


Kungsmässan slog upp sina portar 1973 och har varit en viktig handelsplats i Kungsbacka i 50 år. Ljusexperten har varit med sedan starten och idag är det tredje generationen i släkten som driver lampaffären.
– Det som behövs nu är förändringar i öppettiderna. Öppet 10–20 är alldeles för länge, mer än hälften av butikerna på Kungsmässan vill ha kortare öppettider. Det kostar för mycket för oss, säger butiksägaren Carl Lindén på Ljusexperten.
Vilka tider tycker du hade varit bättre?
– Till 18 eller möjligen 19 på vardagar och kanske öppna klockan 11, kunden anpassar sig och under helger hade 11–16 varit det bästa.
Kommer det bli förändringar till kortare öppettider tror du?
– Köpcentret vill inte det och Aranäs som ägare vill inte det. De vill ju att vi ska ha öppet ännu längre. Men om de vill locka fler butiker hit i framtiden tror jag att kortare öppettider skulle vara bra för dem, avslutar Carl Lindén.



Linda Lindström, Pressbyrån Kungsmässan. Foto: John Skoglund

Förändringarna med folks köpbeteenden men även lågkonjunktur märks av i hela landet. Tusentals affärer har fått bomma igen och dagligen kommer det rapporter om kedjor som kommit på obestånd eller folk som blir arbetslösa. De stora köpcentrumen står inför stora utmaningar att kunna driva handeln som de har gjort tidigare. Flexibiliteten är en sak som bör ses över för att kunna behålla affärsidkare och även locka till sig nya.

Ser man på Kungälvs motsvarighet till Kungsmässan, Kongahälla Center så stänger de klockan 19 på vardagar. Mölndal Galleria stänger igen på lördagar och söndagar klockan 17 för att möta sina butikers önskemål.
Pressbyrån som i många år varit ett nav placerat centralt i Kungsmässan märker även de av förändringarna.
– Det är lugnt här på kvällarna så jag ser inte behovet att ha öppet ända till klockan 20 finns. Det är min personliga åsikt, för det är lugnt här på kvällarna. Vi ska följa köpcentrets tider men jag tror att det är många butiker som håller med oss i den frågan, säger Linda Lindström som driver Pressbyrån.

Läs också:

Därför hålls det öppet på kvällarna



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.