NYHETER 2024-06-13 KL. 18:30

Boendesituationen hindrar separationer

Av Christina Wagner

Var femte kvinna stannar kvar i en relation på grund av sin boendesituation och över en halv miljon svenskar har undvikit en separation av rädsla för att partnern inte ska kunna ordna ett nytt boende.

Boendesituationen hindrar separationer

TV-klipp och nyheter

– Så borde det inte vara, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank, i ett pressmeddelande.

Relationsrapporten, som görs av nämnda bank och som baseras på en Sifo-undersökning, visar att var femte kvinna, eller 19 procent, någon gång känt att de inte kunnat lämna en relation på grund av sin boendesituation. 36 procent finner det dessutom svårt att hitta ett nytt boende som passar deras behov efter separationen.

– Jag blir rent ut sagt väldigt upprörd att inget har förändrats gällande kvinnors situation på bostadsmarknaden på fyra år. Varje kvinna som vill lämna en relation ska kunna göra det – oavsett boendesituation. Det är dags att alla samhällsaktörer tar den här frågan på mycket större allvar, säger Linda Werdi.

Undersökningen visar också att många svenskar undvikit en separation eller skilsmässa på grund av rädsla för att deras partner inte ska hitta ett nytt boende.

– När två personer har levt tillsammans och kanske skapat en familj, vill de ofta att deras tidigare partner ska ha det bra även om de separerar. Men på grund av höga bostadspriser och ökade hushållskostnader, kan det vara svårt att köpa ett nytt hem själv. Det här skapar inlåsningseffekter, ett moment 22 kan man säga, för båda parter i relationen, säger Linda Werdi.

Syftet med rapporten, som är inne på sitt fjärde år, är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden samt jämställdheten kopplad till sin boendesituation och relationer. I februari i år gjordes 1 015 telefonintervjuer med personer mellan 18-79 år.TV-klipp och nyheter

Föraren delges misstanke om brott efter dödsolyckan
NYHETER 2024-07-12 KL. 07:00
Premium

Föraren delges misstanke om brott efter dödsolyckan

Utredarnas bild av den tragiska kvällen klarnar

Kommunen krävs på miljonbelopp – överklagar länsstyrelsens beslut
NYHETER 2024-07-11 KL. 15:00
Premium

Kommunen krävs på miljonbelopp – överklagar länsstyrelsens beslut

"Kungsbacka orsakade sårbarhet för Sveriges säkerhet"

Kort gräs i innerstaden – längre en bit ut
MILJÖ 2024-07-10 KL. 12:30
Premium

Kort gräs i innerstaden – längre en bit ut

Nu ska grönytor i staden delas in skötselklasser

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-12 KL. 14:00
Backade på kvinna – åtalas
Premium | SPORT 2024-07-11 KL. 18:09
Fullt ös när basketen tar över torget

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.