NYHETER 2024-06-13 KL. 18:30

Boendesituationen hindrar separationer

Av Christina Wagner

Var femte kvinna stannar kvar i en relation på grund av sin boendesituation och över en halv miljon svenskar har undvikit en separation av rädsla för att partnern inte ska kunna ordna ett nytt boende.

Boendesituationen hindrar separationer

TV-klipp och nyheter

– Så borde det inte vara, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank, i ett pressmeddelande.

Relationsrapporten, som görs av nämnda bank och som baseras på en Sifo-undersökning, visar att var femte kvinna, eller 19 procent, någon gång känt att de inte kunnat lämna en relation på grund av sin boendesituation. 36 procent finner det dessutom svårt att hitta ett nytt boende som passar deras behov efter separationen.

– Jag blir rent ut sagt väldigt upprörd att inget har förändrats gällande kvinnors situation på bostadsmarknaden på fyra år. Varje kvinna som vill lämna en relation ska kunna göra det – oavsett boendesituation. Det är dags att alla samhällsaktörer tar den här frågan på mycket större allvar, säger Linda Werdi.

Undersökningen visar också att många svenskar undvikit en separation eller skilsmässa på grund av rädsla för att deras partner inte ska hitta ett nytt boende.

– När två personer har levt tillsammans och kanske skapat en familj, vill de ofta att deras tidigare partner ska ha det bra även om de separerar. Men på grund av höga bostadspriser och ökade hushållskostnader, kan det vara svårt att köpa ett nytt hem själv. Det här skapar inlåsningseffekter, ett moment 22 kan man säga, för båda parter i relationen, säger Linda Werdi.

Syftet med rapporten, som är inne på sitt fjärde år, är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden samt jämställdheten kopplad till sin boendesituation och relationer. I februari i år gjordes 1 015 telefonintervjuer med personer mellan 18-79 år.



TV-klipp och nyheter

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.