NYHETER 2024-01-25 KL. 15:00

Beslut om färre insatser inom hemtjänst

Av Julia Sandstén Vikberg

Sänkt insatsnivå, färre duschar och en skyldighet för barn och vänner att hjälpa till i hushållet. Vård och omsorgsnämnden har fattat beslut om en ny vägledning för insatser inom vård och omsorg.
– Vi ser att det här är en nödvändig del i att säkra vård och omsorgen för framtiden, säger nämndordförande Hravn Forsne (M).

Beslut om färre insatser inom hemtjänst
Det kommer att bli förändringar i vilka insatser som beviljas inom vård och omsorg. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

På torsdagens nämndmöte beslutades om en ny vägledning utifrån skälig levnadsnivå, som ligger till grund för biståndsbesluten inom vård och omsorg. Ett förslag som Norra Halland berättade om i flera artiklar i förra veckan.

Bakgrunden är de utmaningar som kommunen står inför när fler äldre ska tas hand om i framtiden. I den nya vägledningen som förvaltningen föreslog framgår att digitala lösningar ska provas i första hand och att insatserna ska bli färre. Bland annat ska avlösning i hemmet sänkas från 1-32 timmar till 1-10 timmar i månaden och insatsen blir inte längre avgiftsfri. Antalet duschar för brukare ska minskas från 1-3 gånger till 1-2 gånger i veckan. Inneboende vuxna barn eller vänner med förmåga ska bli skyldiga att hjälpa till med skötsel av hushållet. Alliansen röstade för förslaget som gick igenom med en majoritet. Hravn Forsne (M) menar att ändringen är nödvändig för att säkra framtidens vård och omsorg.

– Vi behöver jobba på ett annorlunda sätt nu när vi står inför att få så många fler människor att ta hand om. Vi kommer inte kunna bedriva vård och omsorg på samma sätt i framtiden som vi gör i dag. Det skulle innebära att vi hade behövt tredubbla vår personalstyrka, vilket inte går. Vi måste göra på nya sätt och behandla alla bistånd och stödinsatser lika och då är det helt nödvändigt att göra de här förändringarna, säger han.

Socialdemokraterna var emot förslaget då man menar att det kommer leda till en försämrad välfärd.

– Jag tycker att underlaget inte alls avspeglar hur man ska kunna tolka skälig levnadsnivå och jag kan inte se detta som någonting annat än en försämring för våra äldre. Det här är ett ovärdigt beslut. Vi har en situation där äldre kan få dusch en gång i veckan, det är helt absurt. Låt då de borgliga högerpolitikerna testa att duscha en gång i veckan och se om det är skäligt och värdigt, säger Ermin Škoric (S), 2:e vice ordförande i nämnden.



Fakta: Ny vägledning för skälig levnadsnivå
* Digitala lösningar ska provas i första hand
* Hushållsgemenskap – samtliga sammanboende personer, till exempel inneboende vuxna barn eller vänner med förmåga, har skyldighet att bistå med skötsel av hushåll.
* Kombination av stöd – stöd beviljas inte längre utifrån samma behovsområde. Exempel dagomsorg i kombination av hemtjänst i form av aktivitetstid beviljas inte vid behov av aktivitet och stimulans.
Innebär:
* Aktivitetstid, går från 1-3 gånger till 1-2 gånger per vecka.
* Avlösning i hemmet, går från 1-32 timmar per månad till 1-10 timmar per månad och blir avgiftsbelagd
* Dusch, går från 1-3 gånger till 1-2 gånger per vecka
* Insats natt går från "vid behov" till 1-3 gånger per natt
* Ledsagning går från upp till 10 gånger per månad till upp till 5 gånger per månad (och förfrågan vid varje tillfälle, behov kan tillgodoses genom digitala lösningar eller huvudmans ansvar)
* Tillsyn dag går från "vid behov" till "om trygghetslarm är beviljat ska inte tillsyn användas där förmåga att kalla på hjälp finns"
* Digitalt först som norm – digitala lösningar vid inköp, tillsyn natt och bud
* Fönsterputs, från 2 gånger per år till att tas bort helt


TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.