NATIVE 2023-03-15 KL. 13:00

Ett halvår senare: Hur har det gått för Onsalas Filip Roos i NHL?

Snart har det gått ett halvår sedan Onsalas egna Filip Roos togs upp till NHL-laget Chicago Blackhawks för första gången. Hittills har Roos fått smaka på amerikanska isen, och verkar ha mycket mer att ge.

Ett halvår senare: Hur har det gått för Onsalas Filip Roos i NHL?

TV-klipp och nyheter

Det var i oktober förra året som Filip Roos först anlände till det välrenommerade Chicago Blackhawks. Flytten kom efter att den unga Onsala-mannen spelat 2 säsonger med BIK Karlskoga i Hockey Allsvenskan, och sedan en säsong i SHL med Skellefteå. Hans första kontakt med Chicago-laget kom redan 2020, och relationen har sedan dess vuxit, varpå man numera kan se en NHL-match i USA med Roos bärandes nummer 48 på ryggen. Idag står hans namn med på Blackhawks ”prospect”-lista, och har fått spela i såväl NHL-laget som i deras farmarlag Rockford IceHogs som spelar i andra-serien AHL.

Flera spelminuter på stora isen
Roos resa i Chicago har hittills bestått både av spel i NHL-laget och av spel i AHL-laget. Nu i mars plockas han återigen upp till Blackhawks, för andra gången. Vare sig det kommer av att fylla ett skadehål i permanenta laget eller om det handlar om Roos prestationer i AHL-serien så är dessa upp-plockningar värde massor då det betyder att han får ytterligare chanser att vänja sig vid den stora ligan och den mindre isen.

Filip Roos har nämligen varit välkänd för att behöva lite vänjningstid på ny is, även om hans anpassningstid och kvalitetsförbättringar sker snabbt. Detta blev tydligt bara en månad efter hans debut, när han gjorde sitt första mål i NHL emot Anaheim Ducks. Sedan dess har han även gjort ytterligare två poäng under de 15 NHL-matcher han har ställt upp i. Han har dessutom skrapat ihop nio poäng under sina 28 matcher med AHL-laget IceHogs.

Så säger NHL-experterna
De framträdanden som Roos hittills har haft har gett god respons hos såväl tränarna som experterna. Tack vare att Roos är en stor kille på isen med lång räckvidd har han prisats för sina puck-bemästringar, samt för hans välbehärskade åkstil. Vad gäller framtiden är det två saker tränarna gärna vill se: mer offensivt spel och snabbare beslut.

Så här säger Chicago-tränaren Richardsson om Roos: ”Han är inte en stor, elak spelare. Men är inte rädd för det fysiska spelet. Han är stor och kan röra både sig och pucken. Det är viktigt i den nordamerikanska spelstilen. Vi vill spela snabbt. Det tror jag kommer hjälpa oss.”

Svenska truppen i Chicago Blackhawks
Chicago Blackhawks är en professionell ishockeyklubb baserad i Chicago, Illinois. Laget grundades 1926 och har sedan dess varit en av de mest framgångsrika i NHL. Chicago Blackhawks har vunnit sex Stanley Cup-titlar, den senaste år 2015. Laget var även med i ”Original Six”, alltså bland de sex första lagen som ar grunden för Nationella Hockey Ligan (NHL) från 1942-1967.

Laget har också haft flera framstående svenska spelare genom åren. En av dem är Niklas Hjalmarsson, en försvarare som spelade för Blackhawks från 2007 till 2019 och var en viktig del av lagets framgångar under denna tid när de bland annat vann Stanley Cup tre gånger på sex år. I det nuvarande laget finns en svensk med på permanenta listan, defensiven Andreas Englund. Roos finns med på prospects-listan tillsammans med tre andra svenskar: Arvid Söderblom (målvakt), Nils Juntorp (forward), och Viktor Stjernborg (forward).

TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.