NATIVE 2022-04-25 KL. 08:00

Bonusregler: Kostsam affär för spelbolag som missar

En varning och 65 miljoner kronor i böter. Så mycket kan det kosta ett spel- och bettingbolag som bryter mot bonusreglerna. Under det senaste räkenskapsåret utfärdade Spelinspektionen bland annat fyra varningar med tillhörande böter till fyra olika spelbolag. Den minsta boten låg på 25 miljoner kronor.

Bonusregler: Kostsam affär för spelbolag som missar
Foto: Unsplash

TV-klipp och nyheter

I samband med omregleringen av den svenska spelmarknaden infördes bland annat regler rörande bonusar. De bolag som ansökte om och fick en svensk spellicens var tvungna att bland annat följa de nya bonusreglerna. För en överblick och insikt i svenska bolag som erbjuder betting inom sport och deras bonuserbjudande se mer här https://bettingsajter.se/bettingsidor-med-bonus/.

Spelsajter som bryter mot bonusreglerna får betala dryga böter. Omregleringen innebar i praktiken att Sverige gick från att ha ett statligt spelmonopol, där Svenska Spel var det enda spelbolaget, till att få ett licensbaserat spel- och bettingsystem.

Så här säger reglerna
Spelinspektionen som implementerar de regleringar som gäller för spel- och bettingsajter i Sverige och med svensk licens framhåller att grundregeln kring bonuserbjudanden är att det “klart och tydligt“ ska framgå i samband med att erbjudandet lämnas, och när det utnyttjas av spelaren. En bonus till en enskild spelare får heller inte erbjudas på andra villkor än de som under samma förutsättningar erbjuds andra spelare som spelar samma spel. Dessutom måste en spelare ha minst 60 dagar på sig att uppfylla eventuella villkor som har knutits till en utbetalning av en bonus.
En licenshavare får också bara erbjuda en bonus om licensen omfattar flera varumärken. Det gäller även om en spelare har “olika spelkonton” i olika varumärken.

Högre omsättning ger högre böter
Ett av de bolag som fick 24 miljoner kronor i böter och en varning hade givit en spelare totalt 21 000 kronor i bonusmedel. Ett annat bolag, som fick 35 miljoner kronor i böter och en varning hade försett en spelar med 40 000 kronor i bonus. Ett tredje bolag hade givit en spelare 7400 kronor i bonusar plus en rad kostnadsfria bets. Och så vidare.

Enligt Spelinspektionen, som ser allvarligt på företeelser likt de beskrivna, beror nivån på hur allvarlig regelbrottet ser ut och hur lång tid det pågått, samt hur mycket spel- och bettingoperatören har i omsättning.
Eftersom reglerna kring bonusar enbart gör det möjligt för bolaget att erbjuda bonus vid ett tillfälle fann Spelinspektionen att dessa fyra operatörer hade brutit mot reglerna då de hade erbjudit bonusar vid flera olika tillfällen. Spelinspektionen framhöll också i dessa fall att bolagen hade visat särskild oaktsamhet i sin omsorgsplikt, vilket gör det möjligt för Spelinspektionen att överväga att dra tillbaka licensen.

Måste bli bättre på att följa reglerna
Spelinspektionens tolkning av anti-bonus-regleringar klargjordes i juni 2019 när två igamingbolag dömdes för att ha brutit mot reglerna. Det ena bolaget fick böta 19 miljoner kronor och det andra fick böta 14 miljoner kronor.
När Spelinspektionen i höstas gjorde en genomgång av de svenska bolag som har en svensk spellicens fann de att operatörerna överlag behöver se över hur de följer regleringarna. Bland annat ansåg Spelinspektionen att information om spelpaus inte var tillräckligt tydligt på flera sidor.

Vill du hålla dig uppdaterad och läsa fler sportnyheter kan du fördjupa dig här: https://norrahalland.se/sport.



TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.