KULTUR & NÖJE 2023-03-30 KL. 20:30

Tribute-bandet tillbaka där allt började

Av Johanna Simonsson

Tribute-bandet Made in Iron startade i Kungsbacka 2010. Deras första offentliga spelning var på Black Pearl. På lördag kommer de återigen spela Iron Maiden-covers inne i sportbaren innan de beger sig ut på sin internationella turné.
– Det är alltid kul att spela på hemmaplan och ett perfekt genrep inför turnén, säger bandmedlemmen Jonas Johansson.

Tribute-bandet tillbaka där allt började
Jonas Johansson, Peter Wennerholm, Jonas Heidgert, Roger Svensson, Simon Lundh. Foto: Janne Asp

TV-klipp och nyheter

Bandet består av Jonas Johansson, gitarr, Peter Wennerholm, bas, Jonas Heidgert, sång, Roger Svensson, gitarr, och Simon Lundh, trummor. Den förstnämnda, Kungsbackabon Jonas Johansson, har varit med sedan starten.
– Då bodde alla bandmedlemmar i Kungsbacka. Vi hade egentligen alla lagt våra musikaliska förmågor på hyllan, men ville träffas hemma för att spela musik och dricka bärs.
Det dröjde dock inte länge innan de flyttade från hemmen och upp på scen. Första spelningen var på Black Pearl i Kungsbacka år 2010.
– Vi har blivit så väl omhändertagna där sedan första spelningen och försöker göra en spelning där varje år.Från början spelade bandet blandade covers från hårdrock- och heavy metalband från 70- och 80-talet.
– Efter några år insåg vi att majoriteten av låtarna vi körde var från Iron Maiden. Vi bestämde oss för att köra bara på det en kväll. Det gick hem och vi fortsatte.
Bandet blev snabbt mer uppmärksammat och har sedan dess spelat på flertal festivaler, turnéer och officiella Iron Maiden fester.
– Musiken är en passion och Iron Maiden har varit mitt favoritband sedan jag var tonåring.Medlemmarna

Sedan starten har några av medlemmarna bytts ut och nuvarande konstellationen har spelat tillsammans sedan 2018.
– Vi är två som bor i Kungsbacka kommun. Resterande bor i Göteborg, Motala och Värnamo. Så nu är vi lite mer spridda med vinden.
Avståndet gör också att det repeterar tillsammans högst några gånger per år.
– Men det gör inte så mycket, vi kan ju låtarna utantill. Sen handlar det om att hitta tid också. Alla i bandet har familj, barn och jobb.Jonas Johansson spenderar sina dagar som begravningsrådgivare på Kungsbacka begravningsbyrå.
– Det var en ren slump egentligen att jag hamnade här. Vi har hållit våra familjebegravningar här och när jag behövde nytt jobb pratade jag med min nuvarande chef. De ville att jag skulle bli ett ansikte utåt, vilket jag verkligen inte förväntat mig. Men det är världens bästa jobb.
Trots att han trivs väldigt bra med jobbet berättar Jonas Johansson att det var en omställning.
– Det är en komisk kombination. Jag är ju en metal-kille som trivs som jag är på scenen. Helt plötsligt skulle jag börja ha på mig slips och skjorta varje dag. Man känner sig lite som Doktor Jerkyll och Mister Hyde, säger han och skrattar.Turnén har redan startat med spelningar i Stockholm och Värnamo. På lördag blir det återigen spelning på Black Pearl i centrala Kungsbacka.
– Det är alltid mycket folk och många man känner, vilket är väldigt roligt.
De fortsätter sedan sin årliga turné "The tribute to the beast" med sju spelningar i Tyskland och Österrike innan de avslutar på festivalen "Icons of Rock" i Falkenberg den 27 maj. Jonas Johansson ser fram emot att spendera tid med bandet.
– De är sådana proffs och världens bästa gubbar. Tiden tillsammans är alltid fylld med gapskratt och galenskap.Jonas Johansson har varit med i tribute-bandet Made in Iron sedan starten år 2010. Foto: Johanna Simonsson


TV-klipp och nyheter

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.