KULTUR & NÖJE 2020-09-02 KL. 21:00

”Sagor är till för att gömma sig i”

Efter 18 år med fantasyhjältinnan Lianne, som lämnar vår verklighet för att leva i en magisk värld, avslutar nu författarinnan Hanna Höglund hela äventyret – med en femte bok i serien Berättelsen om Lianne. Eller, ja, nästan i varje fall.

”Sagor är till för att gömma sig i”

Det har gått 18 år sedan kungsbackatjejen Hanna Höglund började skriva Berättelsen om Lianne. Först var den uppskattade fantasyserien bara ett utkast. Men inför utgivningen av Ljus som varit dolt – den första boken i serien som kom ut 2014 – började hon om från början med böckerna igen, genom att redigera dem väldigt noggrant.

Allra sista boksläppet


Så har det fortsatt. Medan den ena boken gjorts klar för bokdiskarna har hon satt sig och börjat redigera nästa. Rättat, ändrat och skrivit om. Om och om igen.

Men nu är det slut. Den 29 augusti arrangerades det allra sista boksläppet till fantasyhjältinnan Liannes ära. För en dag förvandlades då Skansen Kronan i Göteborg till det mytomspunna Kändo slott, där deltagarna i releasepartyt inte bara fick bekanta sig med den nya boken, Vid trappans slut II, utan även bjöds på en mängd överraskande och spännande upplevelser - fullständigt lajv.

– Tanken var att vi skulle fira redan i maj. Men det gick ju bara inte, på grund av corona. Så nu blev det augusti istället. De allra flesta som följer Lianne är ungdomar i åldrarna 12-18 år. Det hade känts väldigt tråkigt att behöva ställa in något som så tydligt riktar sig till ungdomar, säger Hanna Höglund.

”Vem är ond eller god?”


I den sista boken har det gått 20 år sedan huvudpersonen Lianne som tolvåring lämnade vår värld för att leva i en helt annan – magisk – verklighet.

– Nu är Lianne vuxen, med en egen familj och barn. Hela serien har handlat om en ganska klassisk kamp mellan ont och gott. Redan i de tidigare böckerna har man ibland fått fundera på vilka som är onda respektive goda – egentligen. Men i den sista delen måste man verkligen fråga sig saker som: hur vet man vem som faktiskt är ond eller god? Hur vet man om man själv är ond eller god? avslöjar Hanna Höglund.

– I fantasygenren har det historiskt varit i princip helt vattentäta skott mellan det goda och det onda. Men så ser genren inte riktigt ut längre. Så den som tänker läsa den sista boken kan nog tänkas få uppleva en ganska överraskande upplösning. Men boken ska också ge läsaren tillfälle att ta farväl av karaktärerna. Del fyra som kom ut 2018 är väldigt mörk. Den här femte boken blir ett farväl – ett avslut, fortsätter hon.”Jag älskar att undervisa”


Författandet är något Hanna Höglund hela tiden sysslat med på deltid. ”Till vardags” arbetar hon som lärare i svenska och SO på Kapareskolan i Onsala. Ett jobb hon inte skulle kunna tänka sig att sluta med, till förmån för författande på heltid.

– Nej, lärarjobbet är inget jag vill släppa. Att skriva är så ensamt. Jag är för social för att göra det på heltid. Jag har visserligen träffat väldigt många intressanta författarvänner genom olika forum och sociala medier på nätet. Men det är inte samma sak som kollegerna man har på ett vanligt jobb. Jag älskar att undervisa och jobba med ungdomar och att även få skriva för dem är en underbar kombination. Som författare behöver man påfyllnad utifrån. Man måste ju leva för att ha något att säga och berätta om, säger Hanna Höglund.

Hur kommer det sig att du fastnade just för fantasygenren?

– Jag har skrivit annat också, men det har inte blivit utgivet. Kanske för att fantasy är ett sätt att utforska sig själv. Men för mig handlar det nog om eskapism, om att gömma sig i en annan värld. Sagor är till för att gömma sig i. Mina böcker är dessutom ganska mörka. För att jag tror att litteratur kan vara ett bra sätt att öva sig inför mötet med mörkret i det verkliga livet. Det är en av litteraturens funktioner.

Snart är releasefesten slut och boken har landat i handeln. Vad händer när det sista boksläppet är avklarat?

– Först kände jag att: ÅH, vad TOMT det kommer att bli! Jag har ju jobbat med den här serien sedan 2002 och jag är så KÄR i världen som böckerna utspelar sig i. Att vara i den ger mig så mycket energi!

– Men det finns faktiskt ett manus, som jag påbörjat så smått. Till en helt fristående bok som handlar om samma värld, men som utspelar sig många tusen år tidigare. Mytologin till Lianneserien, skulle man kunna kalla den. Den kommer att bli så bra! Den har så många twists och trådar som kommer att vävas ihop. Så helt kommer jag inte att skiljas från den här världen. En vacker dag kanske jag blir klar med den. Men jag tycker att vi trappar ner stegvis…

Här är böckerna Hanna Höglund givit ut:

  1. Ljus som varit dolt, september 2014

  2. I levande mörker, april 2015

  3. Allt som vi lovat, juni 2016

  4. Vid trappornas slut I, september 2018

  5. Vid trappornas slut II, augusti 2020


Samtliga böcker i serien om Lianne är utgivna på Vilse förlag.

SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-