KRÖNIKOR 2023-06-16 KL. 11:45

Krönika: Firandet som försvann från torget

Krönika: Firandet som försvann från torget

TV-klipp och nyheter

I förra veckan var det nationaldag och det firades storstilat på de flesta håll i vårt avlånga land. Det var dessutom på dagen 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs. Inte illa och det skulle självklart firas – men inte i Kungsbacka! Jag ägnade mig åt att kolla upp firandet i andra städer för att leta fler exempel på städer som inte firade. Efter att ha letat en stund gav jag upp. Alla verkade ha firat.

Det ska samtidigt sägas att det även firades på sina håll i Kungsbacka kommun, men något officiellt firande fanns det inte. I varje fall har inte jag lyckats hitta information om det i efterhand. Själv var jag fullt upptagen med att förbereda studentfirande, så jag hade ändå inga planer på att ge mig iväg någonstans för att fira. Och kommunens hemsida gav inte heller något svar. När jag sökte på nationaldagen så var första träffen att kommunens återvinningscentraler var stängda. Visserligen bra info, men kanske inte det första som nationaldagsfirarna ville få information om…

Att det inte var något firande under pandemin känns som en självklarhet. Men efter fjolårets firande på torget i Kungsbacka så tog många för givet att det var dags att fira även i år. Men besökarna fick nog lite av en chock när de kom till torget. Där skanderade nämligen Alternativ för Sverige ut sitt budskap och ett gäng motdemonstranter gjorde allt för att störa. Det var nog inte riktigt vad nationaldagsfirarna såg fram emot under promenaden till torget.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. I sociala medier ifrågasatte många bristen på firande på torget och Norra Halland har publicerat debattartikel, insändare och dagens ris i ämnet. Och utan att väga in några politiska aspekter kan konstateras att Socialdemokraternas yrkande att kommunfullmäktige ska ge kommunstyrelsen i uppdrag att återuppta nationaldagsfirandet i Kungsbacka låter klokt.

Och som jag nämnde så firades det på andra håll, bland annat på Tjolöholms slott. Men det var en privat aktör som ordnade det och hur tillgängligt är slottet? Nja, inte särskilt. I varje fall inte för personer som saknar bil. Då får det bli buss och sedan en promenad på några kilometer från Varbergsvägen. Knappast en perfekt uppladdning för ett firande.

500-årsfirandet av Sveriges självständighet är redan historia, men förhoppningsvis firas nästa nationaldag på ett bättre sätt. För sämre är svårt…

Men i helgen blir det i varje fall aktiviteter på torget, under kulturfestivalen. Ska du dit? Då kanske vi ses.

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktör
LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I KRÖNIKOR

Premium | KRÖNIKOR 2023-09-24 KL. 11:00
Krönika: "Vi ses på rum 35"
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-19 KL. 19:00
Krönika: En helt korkad förändring
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-16 KL. 15:00
Krönika: Dags att skaffa barnbarn
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-15 KL. 14:00
Krönika: Hur digitala kan vi bli?

Fler nyheter

MEST LÄSTA KRÖNIKOR

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.