Annons

Här är bilarna som krånglar mest

Drömmer du om att glida fram i en högstatusbil, som Porsche, Land Rover eller Jeep? Tänk om. Det är bilarna som krånglar oftast – för mest pengar. Det visar Länsförsäkringars senaste Maskinskaderapport.

Trafik | 28 Maj 2020 18:45

Många ser Porsche som en bil för den som har gott om pengar. Det stämmer bra. Porsche är nämligen den bil som krånglar mest och även kostar mest pengar att laga.

FOTO: Pixabay

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar kartlägger varje år vilka bilar som oftast drabbas av skador och vilka som kostar mest att reparera. Underlaget utgörs av 10 000 anmälda bilskador.

Porsche i kostnadstopp

Resultatet publiceras i Maskinskaderapporten, som tas fram som ett stödjande beslutsunderlag för den som går i bilköpartankar. Men också för att sätta press på biltillverkarna så att de tar större ansvar för bristfälliga fordonskonstruktioner.

Årets lista över de mest skadedrabbade bilarna toppas av tre riktiga högstatusmärken – Porsche, Jeep och Land Rover/Range Rover – tätt följda av Fiat och Chevrolet.

Dessa bilar får oftare än andra problem med växellåda/drivning och viktig elektronik. Det betyder att de också generellt är dyrare att reparera när de går sönder.

Honda bästa valet

Vill man ha en relativt krångelfri bil med mer humana reparationskostnader ska man istället satsa på en Honda eller en Toyota.

Märkena ligger trea respektive fyra på listan över de fem minst skadedrabbade bilmärkena – och etta och tvåa på listan över de bilmärken som är billigast att laga.

Den mest krångelfria bilen är högstatusbilen Lexus. Den är dock inte bara dyr i inköp. Den återfinns också på femte plats på listan över de bilmärken som kostar mest att reparera.

Honda
Inte fullt lika mytomspunnen som Porschen. Men Hondan är avgjort det mest förståndiga valet för den som bryr sig om sin plånbok. FOTO: Pixabay

 

Bilarna med minst antal anmälda skador

 1. Lexus
 2. Kia
 3. Toyota
 4. Honda
 5. Mazda

 

Bilarna med flest anmälda skador

 1. Porsche
 2. Jeep
 3. Land Rover/Range Rover
 4. Fiat
 5. Chevrolet

 

Lägsta reparationskostnaderna

 1. Honda
 2. Toyota
 3. Hyundai
 4. Peugeot
 5. Renault

 

Högsta reparationskostnaderna

 1. Porsche
 2. Land Rover/Range Rover
 3. Jeep
 4. Mini
 5. Lexus

Källa: Länsförsäkringar

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Var det kul att plåga djur?

Nyheter Hade ni kul på nyår? Ni som skrämde djur! Var det roligt att skrämma fåglar, katter, ...

Kraftig ökning av båtskador i Västsverige

Nyheter Samtidigt som allt fler skaffar båt ökar även trycket på verkstäderna. Juni månad innebar en kraftig ökning ...

Den söta elbilen

Nyheter En bil som drar blickarna till sig. Det är Honda e. Med distinkt exteriör och innovativ teknik på insidan ä...
Annons