HANDBOLL 2022-09-20 KL. 19:00

Genombrottet började på en dyster bussresa

Av Christian Johansson

Johan Ericsson fick sitt genombrott den gångna säsongen. När HK Aranäs öde skulle avgöras i kvalet var han en nyckelspelare både bakåt och framåt. Men det viktigaste Aranäsprodukten gjorde under fjolåret skedde på en buss hem från Jönköping en måndagskväll med noll minuters speltid i benen.

Genombrottet började på en dyster bussresa
Imorgon väntar hemmapremiär för HK Aranäs och Johan Ericsson. Foto: Eric Andersson

När HK Aranäs ställdes mot Amo HK för att göra upp i en duell om en plats i handbollsligan var linjespelaren i Kungsbackalaget cementerad. Platsen var Johan Ericssons. Från att från början bara snott den offensiva rollen från Erik Karelius och Tobias Thorbjörnsson var han i slutet en tvåvägsspelare som fick ett jätteförtroende från den dåvarande tränarduon Jerry Hallbäck och Jasmin Zuta. Det var ett scenario som linjespelaren knappast trodde var möjligt några månader tidigare. Allt började på väg hem en måndagskväll från en förlust mot Hallby.

Något var fel
Johan Ericsson tog studenten 2021 och började omgående att arbeta som snickare. Jobbet slutade 16.00 och träningen drog oftast igång 45 minuter senare. Den gänglige linjespelaren funderade inte så mycket, men han var konstant trött på träningarna. Lagkamrater fick väcka honom på videogenomgångar. När det blivit november var det fler och fler som undrade hur det egentligen var.
– Efter att ett gäng sagt det tänkte jag; vad är det med mig?

I handbollsligan gick Tobias Thorbjörnsson och Erik Karelius före. Ericsson tyckte det var rimligt – han förtjänade inte speltiden. Men efter noll minuters speltid i Jönköping och när mörkret var konstant längs riksväg 40 så knallade talangen fram till Hallbäck/Zuta. Det hade varit jobb, sedan avfärd för match och sedan väntade en sen hemkomst för att åter igen kliva upp till snickarknäcket.
Tränaren Jasmin Zuta brukade vara på honom med frågor som:
– Vill du bli proffs?
– Vill du bli bäst i världen?

Tappade drömmarna
Johan Ericsson hade kommit fram till att han ville ge det ett rejält försök men den nuvarande situationen var inte hållbar.
– Jag visste inte hur jag skulle göra. Jag hade precis börjat jobba och visste inte vad jag skulle säga.
Mittsexan funderade på att gå ner i tjänst – tränarna uppmuntrade det och arbetsgivaren godkände det hela. När Ericsson slutade 14.00 istället kom vändningen. Efter vinteruppehållet fick han chansen borta mot IFK Skövde och tog den.
– Jag fick starta utan att knappt ha spelat innan. Jag gjorde ett par mål (fyra) och fick sedan fortsätta lira. Då växte jag när jag fick självförtroende, säger Johan Ericsson.


Johan Ericsson lämnade premiären mot Önnered mållös. Eric Andersson


Det som började med en anfallsroll slutade med att han blev en tvåvägsspelare. Mittsex är en position där HK Aranäs inte haft en toppspelare sedan Carl Löfström lämnade efter våren 2016. Johan Ericsson har nu sagt upp sig för att studera – det ger honom en möjlighet att tillbringa mer tid i gymmet.
– Jag är förvånad över hur bra det gick utan att ha någon vidare fysik. Det jag fallerade på var oftast att jag var för klen, säger 20-åringen som lagt på sig ett par kilo under sommaren.
Det har varit i handbollen Johan Ericsson drömt sig bort. Att en dag dra på sig landslagströjan. De drömmarna grumlades rejält under hösten.
– Då såg jag ingen framtid när jag var så trött. Samtidigt kände jag att jag måste ju jobba, jag kunde inte bara sluta.

Mästerskapserfarenhet
Under sommaren var han tillsammans med Tobias Ljungmark och Alexander Lindén på U20-EM. Det gav ännu en självförtroendeboost.
– Jag förväntade mig inte så mycket speltid. Men ju mer tiden gick desto mer förtroende fick jag. Det var kul att sno lite speltid från Felix Möller som är den största talangen på positionen, säger Ericsson om kampen med Sävehofspelaren som redan varit uttagen i A-landslagets mästerskapstrupp.


På onsdagskvällen väntar svårast möjliga motstånd för Johan Ericssons HK Aranäs. Foto: Eric Andersson


Som konkurrent om speltiden i HK Aranäs är nye Viktor Rhodin som lovordas av Ericsson. Som par menar Aranäsprodukten att de ska stå sig väl i handbollsligan.
– Jag fick erfarenhet från avslutningen förra säsongen och hoppas kunna slå igenom mer. Men jag har mycket kvar att lära innan jag är etablerad i ligan.
Började inte du göra dig ett namn i våras?
– Jag tror inte jättemånga har koll. Jag är kanske den smala långa killen i Aranäs. De tror nog de mest ska möta Viktor Rhodin så jag hoppas kunna överraska någorlunda.
När säsongen är över ska du inte vara den långa smala killen?
– Lång kommer jag fortsätta att vara, säger han och skrattar. Men jag bryr mig inte om vad andra tycker om mig. Jag vill nå resultat med laget och vi har ett mer spännande lag. Att göra sig ett namn kommer om jag utvecklas, det är inte något jag strävar efter så.

Trots alla viktiga insatser på planen håller han fortfarande något annat som viktigast under genombrottssäsongen. Det där beslutet på bussresan.
– Jag förlorade några tusen men det var en investering för framtiden. Jag förändrade inte så mycket i mitt spel, jag vet inte om jag var bättre än Tobias Thorbjörnsson och Karelius när jag fick förtroendet. Men kanske att tränarna såg att jag gjort en uppoffring och ville ge mig lite ansvar.
Det var tur för HK Aranäs.

Fakta: Johan Ericsson
Född: 2002
Längd: 200 centimeter
Moderklubb: HK Aranäs
Gör: Studerar till entreprenadingenjör
Kuriosa: Byggde tillsammans med sin bror en så pass stor koja att den tvingades att rivas för att den saknade bygglov.
Aktuell: På onsdag är det hemmapremiär, då kommer favoriterna IFK Kristianstad på besök.

Fakta: HK Aranäs
Nyförvärv: Viktor Rhodin (Önnered), Mikkel Beck Jörgensen (Odense), Jonas Haugsgjerd (Viking), Robert Ladan (Skånela), Malte Johansson (Drott), August Svensson, Albin Svensson, NIls Hedenfalk och Razmus Nyman (uppflyttade)
Spelarförluster: Tobias Sventesson, Oscar Gentzel, Tobias Thorbjörnsson, Erik Karelius, Niko Djordjevic, Jesper Gustavsson, Adam Wennerholm, Hugo Bengtsson, Carl Rollmar
Tränare: Jerry HallbäckSENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter