Annons

Han vill skapa ett cykelmecka

I augusti förra året gick flytten till Ölmanäs. Bristen på cykelbanor och säkra vägar blev dock snart ett irritationsmoment.
– Det spelar ingen roll vilken väg man väljer, alla är lika dåliga, säger Pierre Ingmarsson som nu tagit initiativ till en cykelplan.

Nyheter | 22 Februari 2020 06:57

I veckan sjösatte Pierre Ingmarsson Facebooksidan Ölmanäs cykelplan för att skapa lokalt initiativ.

FOTO: Daniel Blomqvist

Han var en av dem som gärna ville prata vägar, trafik och säkerhet på det möte som Åsa 365 ordnade i tisdags. Pierre Ingmarsson, boende i Ölmanäs, menade rentav att situationen i Åsa med omnejd är ohållbar.

– Ingen vill ha sina barn på vägarna här, vilket resulterar i att vi inte släpper ut våra barn. Vi sitter ju instängda i våra hem. Mötesplatser är viktigt, men det är ju starkt kopplat till att vi kan röra oss. Vi måste bygga samhället efter våra barn – ett samhälle anpassat för barn är anpassat för alla, sa han in ett inlägg i mötesdebatten.

 

Skapade sida

Att sitta och vänta på att något ska hända verkar dock inte vara Pierre Ingmarssons melodi. I veckan startade han Facebooksidan Ölmanäs cykelplan som snabbt fick anhängare.

– Den gick ut i förrgår och har redan över 100 följare vilket är ett gott tecken på att det finns intresse, säger han när Norra Halland pratar med honom på onsdagen.

På Facebooksidan kan man läsa att visionen är att göra Ölmanäs till en av Sveriges främsta cykeldestinationer och mötesplatser för barnfamiljer.

– Vi flyttade hit den första augusti och såg problemet direkt. Inte minst i och med att skolskjutsfrågan kom upp. Grundproblemet är helt enkelt att det inte finns några säkra vägar här.

Pierre Ingmarsson fick nys om föreningen Åsa 365 och ordnade ett möte för att prata om vad som behövde göras.

– De vill helst prioritera Kattegattleden, medan vi här ute ser ett behov att få till bra och säkra cykelbanor för oss som bor här. Som det är nu är man tvingad att ta bilen. Vi hoppas dock att Åsa 365 kommer att vara vår plattform i framtiden.

 

Enda vägen

På vägen utanför huset där han bor med sin familj passerar uppskattningsvis 1200 fordon per dygn, enligt vad Pierre Ingmarsson själv tagit reda på.

– Och folk kör ofta väldigt fort, säger han

Vägen saknar dessutom cykel- eller gångbana.

Är det bara den här vägen som går från Ölmanäs till Åsa?

 – Ja detta är enda vägen, säger Pierre Ingmarsson.

Han har nu varit i kontakt med såväl NTF, Cykelfrämjandet samt Trafikverket för att skanna av och undersöka möjligheten att tillsammans söka extern finansiering för att få igång en cykelplan. Och förhoppningarna handlar om såväl säkra vägar för barn, som för vuxna att kunna ställa bilen och ta cykeln istället.

–  Visionen är att på sikt skapa Sveriges främsta cykelmecka – både för oss som bor här och för turister, säger Pierre Ingmarsson.

Läs även

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...

Mordbrännares bekant begärs häktad

Blåljus En kvinna bekant med den 35-årige man från Kungsbacka som sitter häktad för bland annat grov ...

Grov misshandel i Åsa - polisen letar gärningsman

Blåljus En person har förts till sjukhus med ambulans efter en grov misshandel i Åsa. Flera polispatruller letar just nu ...
Annons