FAMILJ 2019-10-27 KL. 20:15

Maja leder möten om normer och värderingar

Maja leder möten om normer och värderingar

Det är viktiga frågor Maja Karlsson tar sig an i sitt arbete på Aranäsgymnasiet. Hon leder samtalsgrupper med elever där man pratar om mångfaldsfrågor, jämställdhet och normer.

 

”Tjejer är mognare än killar” och ” Killar är mer praktiskt lagda” – två exempel på påståenden att ta avstamp från när samtalsgruppen ska diskutera värderingar.

Maja Karlsson som leder samtalen mellan eleverna har egna erfarenheter från Elof Lindälvs gymnasium där hon var med i en feministisk bokklubb som leddes av en bibliotekarie.

– Jag läste aldrig böckerna men jag kom till mötena och älskade diskussionerna. Man kan säga att samtalsgruppen som jag nu leder är som en bokklubb utan böcker. Frågorna som tas upp är viktiga och handlar om sådant som många i min generation går omkring och grubblar över, och som behöver ventileras, säger hon.

Bokklubben var hon en del av under sista året på gymnasiet, alltså inte så länge sedan. Hon tog studenten våren 2018, var ledig en del förra hösten och började som vikarie på Introduktionsprogrammet (IM) på Aranäsgymnasiet i januari. Där arbetar hon nu som handledare, åt elever som behöver extra mycket stöd. Projektet med samtalsgrupperna driver hon vid sidan om sedan höstterminens start, på initiativ av rektorn Sofia Rådström och med stöd av Emma Snelder, utvecklare av jämställdhet och barnrätt i Kungsbacka kommun. Träffarna är sen eftermiddag efter att lektionerna är slut.

– Att jag nyligen gick ut gymnasiet och är i ungefär samma ålder som eleverna som deltar tror jag är en fördel. De kan relatera till mig på ett annat sätt än till en lärare, jag kan ha lättare för att fånga upp dem.

Hon kommer ihåg att det var skönt med bokklubben, den var ett forum där man kunde träffa likasinnade som utmanade ens sätt att tänka.

– Själv har jag funderat mest på kvinnors rättigheter och normer, det är frågor som jag själv kan relatera till. En del folk kan säkert vara rädda för ordet feministisk, många anser att det har en dålig klang, men det tycker inte jag.

 

Erfarenheter från bokklubben har hon stor nytta av.

Det gäller att det är ett bra klimat i diskussionerna så att alla vågar öppna sig understryker Maja. Det ska vara tillåtande, och utvecklande, man ska våga var personlig.

– Att dela med sig av sina egna ståndpunkter och få diskutera dem på ett konstruktivt sätt stärker en själv. Själv tycker jag också att det är väldig intressant att höra om andras engagemang och synpunkter, att lyssna in andras idéer är viktigt.

Maja är mycket bekymrad över samtalsklimatet i samhället, över Facebook-kommentarer i olika forum och förstår inte hur människor kan uttrycka sig på nätet på ett sätt som de aldrig skulle göra öga mot öga med en person.

– Folk lever i sina bubblor, världen på twitter exempelvis är extremt uppdelad. Ska man spräcka bubblorna måste man träffas i verkligheten, att göra det på Facebook är svårt.

Språket har ändrat sig de senaste åren anser hon, det är mer tillåtet för folk att uttrycka sig grovt.

– Vad man tolererar förskjuts, språket har blivit hårdare på internet. Det är tråkigt och obehagligt när vuxna uttrycker sig illa, man undrar vad de säger på sina jobb och vad de för vidare till sina egna barn.

Maja läste ekonomi-linjen på gymnasiet och hennes plan är att utbilda sig till socionom så småningom, hon vill ha ett yrke där hon får möta människor. Just nu trivs hon dock alldeles utmärkt med vad hon gör, så det är inte så bråttom.

Nästar träff på Aranäs är i morgon den 23 oktober och ska handla om privilegier. Beroende på vilken bakgrund man har, kan man ha olika privilegier.

– Jag slipper till exempel höra ”Vad kommer du ifrån egentligen?”, säger Maja.

– Att vara vit ger osynliga fördelar.

Konrad Ljungqvist som går sista året på Teknikprogrammet kommer förbi när vi pratar. Han ska gå på nästa träff, han har varit på de två som hittills hållits och tycker att det har varit jätteroligt.

– Man träffar människor som man inte träffar annars och kan vidga världen. Sådana mötena motverkar bubblor. Det är roligt att gå dit, en trevlig stund.

Han tycker att det är skönt med ett avslappnat lärande utan prestationskrav.

– Och att pröva egna argument är nyttigt.


 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen
NYHETER 2021-10-27 KL. 08:00

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka
FAMILJ 2021-10-26 KL. 20:00

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Blandade känslor efter mästerskapet
SPORT 2021-10-26 KL. 18:00

Blandade känslor efter mästerskapet

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum
NYHETER 2021-10-26 KL. 16:00

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”
NYHETER 2021-10-26 KL. 11:53

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren
FOTBOLL 2021-10-26 KL. 10:07

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren

Westerberg kritiserar arbetssituationen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.