FAMILJ 2022-09-13 KL. 17:00

Frivilliga rensar kusten fri från plast

Av Christina Nordwall

Strandföreningen Vrakat vill se en plastfri kust. Vägen dit är frivilliga insatser från medlemmarna.
– Metoden är att adoptera en bit strandremsa som man åtar sig att städa minst två gånger per år. Det är en effektiv metod och jag skulle gärna se den på fler ställen längs Västkusten, säger initiativtagaren Gösta Franséhn som också är ordförande i föreningen.

Frivilliga rensar kusten fri från plast
VRAKAR GÄRNA. Gösta Franséhn är initiativtagare till Strandstädningsföreningen Vrakat. Genom åren har han gjort många fynd längs stränderna, bland annat den här flaskposten som kastats i havet av tre danska ynglingar i jakt på kvinnligt sällskap. ”Ett annat spännande fynd är ett ornament som förmodligen suttit på ett skepp men det har jag inte lyckats spåra, säger Gösta som låtit tv-programmet Antikrundan undersöka fyndet. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Gösta, som har sina rötter i Onsala, har vrakat hela sitt liv och själva ordet är ett begrepp med historisk koppling.
– Det innebär att man går längs stränderna och tar hand om det man hittar. Förr var det betydelsefullt för befolkningen längs kusten som till exempel kunde samla ihop en årsförbrukning av ved på det sättet, säger Gösta Franséhn.
Han har själv gjort en hel del fynd genom åren, bland annat 15 flaskposter, ett fint 1700-talsornament som förmodligen kommer från ett skepp, och drivved som han tillverkat saker av. Men med tiden har han lagt märke till att det numera mest är plast som flyter upp på stränderna.
– Det har skett en förändring och det är tydligt att det kommer utifrån havet, förmodligen från passerande fartyg. Det är plastdunkar, trossar, lintrassel och rester från fiske, säger Gösta.

Lång sträcka
Från början var de tre personer i Vrakat men antal frivilliga ökade och 2019 var det plötsligt 100 personer som städade kust. Det blev nödvändigt att bilda en förening.
– År 2020 var vi 250 personer, säger Gösta.
I föreningen ingår privatpersoner såväl som ungdomsidrottslag och sträckan som städats är cirka 10 mil med omkrets.
– Det är nästan 40 procent av Kungsbackas kustlinje som jag skulle säga är 25 mil inräknat öar och vikar. Cirka 1–1,5 ton flyter in på vår sträcka per år, säger Gösta Franséhn.

Fler lag
Den som städar kan hämta säckar i någon av föreningens tio depåer och även lämna sitt ihopsamlade skräp där. Det hämtas sedan upp av kommunen eller Länsstyrelsen i Halland som står för den kostnaden. Ett smärre bidrag får föreningen även av Västkuststiftelsen. Men den största insatsen görs av föreningens ideella krafter.
– Tänk vilken kostnad det skulle bli för kommunen om inte vi gick och plockade, det är ju deras ansvar, säger Gösta.
Han skulle gärna få med fler ungdomsidrottslag i Vrakat och på så sätt nå ut i fler av kommunens orter.
– Vi skulle gärna se två lag i varje kommunort. Vi har i Åsa, Frillesås och Onsala men saknar i Vallda, Särö, Kullavik och Fjärås. Just nu söker vi folk som vill adoptera sträckan Råö och Lerkil, säger han.
Fakta/Gösta Franséhn

Bor: Yttre Draget i Onsala
Är: 72 år
Familj: Hustrun Mona, två barn och fyra barnbarn
Vision: ”Att vi ska ha en plastfri kust och att Kungsbacka kommun är den första som har det”.

Fakta/Vrakat
Vrakat har 250 medlemmar och verkar för en plastfri kust.
Metod: En eller flera personer ”adopterar” var sin kuststräcka och åtar sig att städa denna minst två gånger per år.
Vrakat startades i mindre skala 2018 av initiativtagarna Gösta Franséhn, Per Jonsson och Peter Samuelsson. Strandstädningsföreningen Vrakat registrerades 2022 som en allmännyttig ideell förening.
I styrelsen sitter sex personer.
Källa: Vrakat

TV-klipp och nyheter

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.