Annons

De tar vågorna med storm

Under söndagen drog fartyget Göte II till sig nyfikna blickar utanför Kungsbackakusten.
“Kan hålla position i hård sjö”

Nyheter | 21 Januari 2020 13:13

Under klarblå himmel och med strålande sol tillbringade brandmännen tillika skepparna Marcus Börjesson och Anders Brynfors, båda från Kungsbacka kommun, söndagen ombord på räddningsfartyget Göte II. När de var inne och vände i Lerkils hamn var det många söndagsflanerare som tittade nyfiket, men det handlade inte om något akut ärende.

– Vi är ute och övar och lär upp två nya besättningsmän. Dels handlar det om att lära sig fartyget, men även om att få en känsla och uppfattning om området. Vi utgår från Frölunda, men vårt område sträcker sig hela vägen ner till Frillesås, berättar Marcus Börjesson.

Med 1 200 hästkrafter och maxfart på 30 knop, övade räddningsfartyget Göte II utanför Kungsbackas i helgen. Läs mer på norrhalland.se

Publicerat av Norra Halland Tisdag 21 januari 2020

 

Besättningsmännen under upplärning var Linda Jonsson och Filip Albinsson. De hade dock en del vana sedan tidigare.

– Vi är maskinister sedan tidigare. Och jag har varit brandman i 17 år, så det handlar mest om att lära sig instrumenten Vi arbetar som vanliga brandmän, men gör detta också. En del av att man sökt sig till det här är kanske för att man har ett intresse av havet, berättar Linda Jonsson som på fritiden paddlar en hel del kajak.

1200 hästkrafter

Göte II är en katamaran och har två motorer om 600 hästkrafter vardera. De går att rotera fullt, vilket gör att båten kan vända på en femöring.

– Det gör att vi även kan hålla position i hård sjö, och till exempel stå still mot rejäla vågor. Ofta kör vi ut dykare som dyker med slang, och då är det viktigt att kunna hålla båten kvar på plats, förklarar Marcus Börjesson.

Fartyget har även egna pumpar, och på taket till kabyssen sitter brandsprutan.
– Det finns ju gott om vatten i havet, säger brandmannen.

Misstänkt förlisning

Övningen pågick under ett dygn och besättningen hade varit igång sedan 08.00 på söndagsmorgonen. När Norra Halland pratar med Marcus Börjesson på måndagen visade det sig att de senare under dygnet fått två skarpa larm.

– Det var bland annat ett ärende om misstänkt förlisning då någon sett en nödraket i skärgården. Där var vi snabbt på plats och sökte av ett stort område innan det konstaterades att nödraketen troligen avfyrats av misstag.

Och hur det gick för eleverna?
– Det gick bra för Linda och Filip med utbildningen, och de är nu godkända skeppare på Göte II, avslutar Marcus Börjesson.

 

Läs mer i dagens papperstidning, eller i e-tidningen

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Polispatrull upptäckte brand av en slump

Blåljus En mindre brand upptäcktes och släcktes av en polispatrull natten till lördagen. Klockan var strax efter ett ...

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...
Annons