Lillemor Berglund och Ann-Helén Svensson om förvaltningens hemtjänstarbete.

FOTO:

Verksamhetschef Ann-Helen Svensson sa tidigare att hon skulle ta initiativ för att se över om äldre ska få pengar tillbaka för den nedskurna hemtjänsttiden. Nu kommer förvaltningschef Lillemor Berglund med ett nytt besked. Arkivfoto: Norra Halland

 

Äldre som har fått sin hemtjänsttid nedskuren i smyg får inga pengar tillbaka – det beskedet ger nu kommunen. Det är ännu oklart hur ansvariga politiker kommer att agera med anledning av situationen inom hemtjänsten. Men det finns politiker som vill ha en utredning.

 

Norra Halland avslöjade förra veckan att insatstiderna i den kommunala hemtjänsten i smyg har minskats med 20 procent, vilket har inneburit att insatser hos äldre har uteblivit. Kommunen har svarat med att lägga locket på. Norra Halland har ringt runt till hemtjänstgruppernas enhetschefer för att få svar på om den systematiska minskningen av insatstider kvarstår. Cheferna varken får eller vill uttala sig alls.

– Det får du ta med Lillemor Berglund, det är mitt svar, säger Jessica Atzén, enhetschef för hemtjänstgruppen Öster.

– Vi har försökt hitta en policy för att hantera detta. För att få ett tydligt budskap hänvisas alla frågor till kommunikatör Emma Hellström och förvaltningschef Lillemor Berglund, säger Fjäråsgruppens enhetschef Ronny Kvilling.

– Alla frågor ska tas med Lillemor Berglund, det är den information vi fått, säger Pernilla Munge, enhetschef i centrumgruppen.

Inte heller hemtjänstens verksamhetschef Ann-Helén Svensson svarar på några frågor från Norra Halland.

Tidskapningen skulle ha varit borta i början av förra veckan, men rullar i stället fortsatt vidare på flera enheter, bland annat i hemtjänstgruppen Åsa/Frillesås.

Vi arbetar intensivt för att ta bort det, på vissa enheter finns det dock kvar. Alla enheter kommer förhoppningsvis vara klara denna veckan, säger Lillemor Berglund.

Ann-Helén Svensson har tidigare gett besked att hon skulle ta initiativ för att se över om hemtjänstkunder skulle få pengar tillbaka på grund av den minskade tiden. Nu kommer ett nytt besked – det blir inga pengar tillbaka.

Nej, vi kommer inte att göra en sådan översyn, säger Lillemor Berglund och hänvisar till att kunder faktureras för uppskattad tid och inte utförd tid.

 

Läs också: Efter avslöjande – svarar inte på frågor

 

Hur politikerna i nämnden för Vård och omsorg kommer att agera är fortfarande oklart. Nämnden fick vid sitt sammanträde förra veckan information av Lillemor Berglund, men något beslut om att gå vidare med ärendet blev det inte. Nämndens andre vice ordförande Maj-Britt Rane Andersson (S) lovar dock att följa upp situationen inom hemtjänsten:

”Vi kommer att ha full koll på detta, ingen personal eller kund skall bli lidande det kan jag lova”, skriver hon på Instagram.

 

Nämndens ordförande Ulric Björck (M) meddelar att han är nöjd med de svar han fick av förvaltningen vid nämndens senaste sammanträde:

– Säkerligen kommer vi att följa upp de svar som vi har fått vid kommande möten med både presidie och nämnd.

 

Tommy Bech (SD), som gör sin andra mandatperiod i nämnden, meddelar att han kommer att föreslå en utredning angående det som personalen har larmat om.

”Från SD:s sida så skulle vi välkomna en ordentlig utredning där man har ett flertal anställda med, inte bara facket”, skriver han i ett sms.

 

Ulric Björck, är det ett bra förslag, tycker du, och något som Moderaterna skulle kunna ställa sig bakom?

– Min bild är att förvaltningen redan arbetar brett med flera operativa frågor vad gäller hemtjänsten. Om det finns andra uppfattningar i andra partier skall vi förstås diskutera det i nämnden.

 

Vet du mer? Tipsa reportrarna.

 

Nils Jönsson

nils.jonsson@norrahalland.se

 

Caroline Holmgren

caroline.holmgren@norrahalland.se

 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Pratade med en tjej som jobbat i hemtjänsten i Kungsbacka och frågade henne om det är så att personalen ger de boende den tid de ska ha, betalar då kommunen ut övertid.
    Hon svarade att så var det nästan varje dag för de hann för det mesta aldrig ta rast och då får de betalt för det.
    Hur är kommunen beskaffad? Betalar ut övertidsersättning varje dag, till och med kommunen borde fatta att det blir dyrare i längden, hur kortsiktiga är kommunen.