Annons

AVSLÖJAR: Dyrbar hemtjänsttid kapas i smyg

Äldre i Kungsbacka får mindre hemtjänsttid de beviljats. Kommunen har infört ett nytt planeringsverktyg och skär i smyg ner alla insatser för att få systemet att fungera. När kommunen vill få ihop planeringen tvingas de äldre att betala notan.
Nyheter | 19 Februari 2019 13:00

Beviset. Mellan klockan 8.24 och 8.40 får Ove den här morgonen enligt schemat hjälp av hemtjänsten – en fyra minuter kortare insats än han är beviljad. Norra Halland kan avslöja att kommunen sedan åtminstone en månad tillbaka har minskat insatstiderna med 20 procent för alla vårdtagare. Planen var att hålla tidsfusket hemligt.

FOTO: Norra Halland

Ove är beviljad 20 minuters hemtjänst varje dag för att få hjälp med morgonrutinerna. Systematiskt får han i stället 16 minuter. Den morgon som Norra Halland är på plats hemma hos paret Ove och Evy i deras enplansvilla är det Lisa som kommer från hemtjänsten. Hon parkerar bilen på gatan utanför och ringer på dörren. Enligt Lisas schema i telefonen ska hon hjälpa Ove mellan klockan 8.24 och 8.40. Alltså fyra minuter kortare än vad det står i Oves biståndsbeslut.

– Det är inte bara oss i personalen det är synd om med det nya systemet. Det är de äldre det drabbar. De betalar ju för sin hemtjänst men får mindre tid, säger Lisa.

Redan under förra våren började Norra Halland granska hemtjänsten i Kungsbacka, och kunde avslöja en lång rad brister. Bland annat i schemaläggningen av körtider mellan insatserna. Kommunen gick ut med ett förtydligande om att kunder endast betalar för den omsorg de beviljats och inte personalens restid.

Under 2018 meddelade kommunen att de arbetar med att införa planeringsverktyget Intraphone i hemtjänsten. Enligt förvaltningen har införandet varit mer komplicerat än beräknat, och krävt ”en viss anpassning” av arbetssättet inom hemtjänsten.

Det är en sanning med modifikation.

För att Intraphone ska klara av att planera ett schema till personalen, krävs det att ett antal parametrar uppfylls. Det handlar bland annat om personalkontinuitet, insatstid efter vårdbehov och dubbelbemanningar.

För att få ihop ett schema utifrån parametrarna gör kommunen därför sedan minst en månad tillbaka en generell sänkning av alla insatser med 20 procent. En manuell handpåläggning görs för att kringgå systemet och klämma in fler insatser i personalens scheman.

Direktivet kommer från verksamhetschef Ann-Helén Svensson. Personalen uppmanades att inte berätta för vårdtagarna om de kortade insatserna.

– Men för oss är det tjänstefel om vi inte är ärliga och säger som det är. Det är många som frågar om de kan få hoppa över duschen och istället få en pratstund, säger en källa.

Med andra ord: vårdtagarna betalar för vård de aldrig får. Personalen tvingas utföra fler besök och ett mer hektiskt schema. Men kommunens schemapussel går ihop.

Ett rent fusk som alltså vårdtagarna i förlängningen tvingas ta notan för.

 

En rad anställda inom hemtjänsten som Norra Halland har varit i kontakt med vittnar om den systematiska minskningen av vårdtagarnas insatstid.

”Det är oerhört få kunder som förstått att deras tid är nerdragen med 20 procent. Möjligen de kunder som har stenkoll. Kunderna har haft samma betalning och inte informerats att deras tid har förkortats”, berättar en källa.

”Pensionärerna ska inget veta men en del har uppmärksammat det. Det är ett skamligt beteende från kommunen”, säger en annan.

 

Såhär svarar kommunen på tidsfusket:

“Vi ville se hur det föll ut”

 

FAKTA:

  • 209 kronor betalar vårdtagarna i Kungsbacka per hemtjänsttimme. Det innebär 3,48 kronor per hemtjänstminut.
  • Den vårdtagare som har beviljats 15 minuter hemtjänst varje dag betalar 19 071 kronor per år.
  • Med nuvarande system med minskad insatstid på 20 procent innebär det följande för en sådan vårdtagare:
  • Vårdtagaren får endast 12 minuters insats per dag.
  • 3 811 kronor per år av det vårdtagaren betalat för sin hemtjänst går till anat än vård.

 

 

 

I köket hemma hos Evy och Ove är förvåningen stor över att insatstid har kortats utan att de har fått reda på det.

– Det är inte klokt egentligen. De där fyra minuterna blir många minuter i längden, men jag orkar inte sitta och räkna på det. Jag tänker mest på de som jobbar inom hemtjänsten och jag tänker på de äldre som är ensamma och inte har någon anhörig som kan vara med och övervaka att de får de insatser som de har rätt till. Ove har i alla fall mig, säger Evy.

 

Norra Halland har valt att anonymisera personerna i artikeln, de heter egentligen någonting annat.

 

Vet du mer? Tipsa reportrarna.

caroline.holmgren@norrahalland.se

nils.jonsson@norrahalland.se

 

Läs uppföljningen i fredagens tidning och i appen.

 

Skaffa Norra Halland app här

 

Här hittar du artiklar från fjolårets stora granskning av hemstjänsten

Läs också: Blir ingen extern utredning av hemtjänsten

Läs också: Schemaläggare tvingas manipulera systemet

Läs också: Undersköterskornas vittnesmål: “Hinner inte gå på toaletten”

Läs också: Förvaltningen bemöter kritiken

Läs också: Politikerna skyller på personalen

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Hur röstar man bort de politiker som accepterat en nedskärning och får röstar fram de politiker som har empati och kraft för att rätta till situationen för dessa utsatta?
    Med det menar jag att de anställda ska ha den tid som behövs för det jobb de gör.
    Vore intressant att se hur mycket tid de spenderar i transport mellan brukare och hur den logistiken ser ut. Uttrycket “sväng aldrig vänster” kanske kan få logistiken att öka sin verkningsgrad och därmed ge brukare mer tid.

Läs Även

Hansson (C) träder in som kommunstyrelsens ordförande

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har erkänt sexköp och lämnar omedelbart alla uppdrag. Förste vice ...

Häcken växer kämpahög – kanske

Bostad En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gö...

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Blåljus Moderaten Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, har köpt sex. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag. Kommunstyrelsens ordfö...
Annons