ÅSIKTER 2022-05-04 KL. 13:45

Krönika: Låt maskinerna göra jobbet

Av Eric Andersson

Krönika: Låt maskinerna göra jobbet

I och med att det finns många hushållssysslor som man inte direkt jublar över att utföra ska jag nu ge några tips på robotar och maskiner som revolutionerar vardagen. Jag kommer spela ut mitt starkaste kort direkt: robotdammsugaren. Det måste var den bästa uppfinningen sedan hjulet. Att kunna outsourca en så tråkig hushållssyssla som att dammsuga till en robot, är sann livskvalité. Och bortsett från bekvämlighetsfaktorn så fuskar inte roboten i hörnen och under möbler som en annan tenderar att göra.

Och det är inte den enda roboten i mitt hem som gör livet enklare att leva. Numera har vi även smarta glödlampor i alla våra lampor som styrs genom en högtalare med röstassistans. I stället för att gå runt och tända lamporna var för sig, är det bara att säga till högtalaren att tända eller släcka lamporna. Och vill jag veta hur väderprognosen ser ut för morgondagen, vad klockan är i Australien eller hur snabbt ett lejon springer är det bara att fråga högtalaren som ger svar på tal inom någon sekund.

Min långsiktiga målsättning är att automatisera allt hushållsarbete som jag tycker är tråkigt. En robotgräsklippare känns som ett naturligt nästa steg, men med en gräsmatta mindre än ett straffområde känns en sådan investering svår att rättfärdiga i nuläget.

Det finns också andra maskiner, som inte är robotar utan saker som kräver någon form av egen ansträngning, som förtjänar ett hedersomnämnande. Förra året kravlade jag runt på knä och skurade altan och stenplattor med en handborste. Resultatet blev sisådär och det kändes som att min kropp hade åldrats 30 år efter en heldag kravlandes på knäna. I år fick en högtryckstvätt göra jobbet och det gick både snabbare och slutresultatet blev bättre.

Sist men inte minst har vi tryckkokaren. Oavsett om du ska göra köttfärssås, högrevsgryta eller risotto är det en kanongrej. När du kommer hem från jobbet är du kanske inte helt pigg på att dra i gång ett långkok och äta middag vid midnatt. Införskaffa en tryckkokare och problemet är löst. Saker som tar 3-4 timmar på spisen går på en dryg halvtimme i tryckkokaren. Du slipper dessutom röra om och hålla koll på att maten inte kokar torrt. Det är bara att lägga i ingredienserna, trycka på start och en halvtimme senare har du en kanonmåltid med samma smaker som en gryta som puttrat hela dagen på spisen.
Låt maskiner göra det tråkiga jobbet åt dig, helt enkelt.SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.