VÅRD 2022-04-21 KL. 15:10

Vincent fick flytta hem

Av Kristian Alm

Kommunen utökade bemanning på gruppboendet – men det höll bara några månader. Nu flyttar Vincent Dagemark till sina föräldrar för att få tillbaka ett bra liv.

Vincent fick flytta hem
Vincent är inte så intresserad av att bli fotograferad. Men här fångades han tidigare i år tillsammans med pappa Johannes på en flygdag i Fjärås av Norra Hallands reporter John Skoglund.

Norra Halland berättade förra året om familjen Johannes och Åsa Dagemark som slåss för att deras son Vincent ska kunna leva tryggt och må bra efter sina förutsättningar.
Vincent är 22 år gammal. När han var tre år drabbades han av svår epilepsi, som utlöste en rad följddiagnoser som autism och ADHD.
– I dag är han kvar på en treårings nivå ungefär. Det innebär en massa kärlek och empati men också en stor dos trots och vredesutbrott om något går fel. Han älskar musik och är en glad kille, berättade Johannes.
Vincent flyttade hemifrån när han var 14, först till ett barnboende och sedan till ett gruppboende för vuxna, Prästgårdsängen i Fjärås. Det fungerade bra och han trivdes med sitt nya liv. 2019 bad kommunen honom flytta till det nyöppnade gruppboendet Gåsevadholm eftersom man där skulle ha bättre möjligheter att klara hans vårdbehov.

Mådde inte bra
Men några månader efter flytten kom det tecken på att Vincent inte mådde bra.
– Han kunde inte själv uttrycka vad som har hänt men han gick från att vara en glad person till att vara argsint, stillasittande och trött. Hans utveckling gick bakåt, saker han kunde göra tidigare gick inte längre.


Kämpar. Johannes Dagemark har gett upp tron på att kommunen ska kunna skapa trygga förhållanden för hans son. Nu får Vincent flytta hem. Foto: Kristian Alm


Vincent rymde från boendet ett par gånger utan att personalen märkte det och började också vägra när det var dags att äta och ta sin medicin.
När Johannes började ställa frågor visade det sig att bemanningen var extremt sparsam. Många gånger fanns det inte ens tid till bashygien som dusch och tandborstning. På natten fanns bara en i tjänst som inte hann hjälpa alla att komma till ro vilket innebar att Vincent och flera av hans grannar inte fick någon nattsömn. Man upptäckte inte heller när Vincent hade epilepsianfall.
– Det var rent utav farligt, säger Johannes. Personalen gjorde så gott de kunde men kan inte dela på sig när flera behöver hjälp samtidigt.
Johannes började sova över på Vincents soffa för att täcka upp för den akuta personalbristen nattetid. Det gjorde att Vincent fick sova, men fortfarande var personalsituationen pressad.

Läs mer: "Kungsbacka följer inte lagen"

Ohållbart
Livet blev också ohållbart för Johannes som fick sluta sitt jobb för att orka med.
Men hans kamp verkade ge resultat. Norra Hallands granskning visade att Gåsevadholm stack ut när det gäller incidenter och kommunens Lex Sarah-utredning konstaterade missförhållande på grund av bristande bemanning.
Efter det förstärktes bemanningen på natten och även till viss del på dagtid.
Frid och fröjd? Inte så länge.
– Nu i december fick vi mejl om man utvärderat nattbemanningen och inte ansåg att det behövdes någon förstärkning. Den skulle dras in igen i februari, berättar Johannes.
Han efterlyste grunden för beslutet, och fick då svaret att det enligt dokumentationen enbart varit fem tillfällen under hösten där den extra personalen behövts.

"Helt tokigt"

– Det var helt tokigt och uppenbart fel. Jag började tillbringa nätterna på Gåsevadholm igen för att dokumentera situationen. Det visade sig att de som jobbade var allt annat än sysslolösa, och efter protester även från personal och skyddsombud svängde kommunen igen!
Men även denna gång är beslutet om förstärkning temporärt och skall utvärderas.
– Jag vet inte om det är pressen från politikerna att spara pengar eller dålig koll hos cheferna som gör att det blir så här men det händer gång på gång. Jag tycker synd om personalen som får hantera röran och jag och fattar att många till slut väljer att säga upp sig.
–Bara på Vincents boende räknade jag till sju personer som slutade förra året och hittills i år är det fyra som sagt upp sig. För dom som har autism eller liknande diagnoser är det tufft att ständigt möta nya ansikten. Personalen hinner inte bli varm i kläderna och verksamheten blir lidande.

Flytta hem
Till slut vågade inte Johannes och Åsa lita på att det någonsin skulle bli bra för Vincent på gruppboendet igen.
– Vi frågade Vincent om han ville flytta hem till oss och ansökte om personlig assistans hos försäkringskassan. Nu har vi delat upp huset så att Vincent bor i ena halvan och vi i den andra, så att han kan ha kvar ett eget liv.
Så nu söker familjen assistenter. När allt är på plats kan Johannes återgå till sitt arbete men just nu är det fullt fokus på hur Vincent mår.
– Efter två års stillasittande är det lite si och så med konditionen men Vincent har skaffat klippkort till Fjärås simhall och gym så det löser sig snart. Och han har redan börjat hitta tillbaka till sitt glada och nyfikna jag!BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
Premium

"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"

Hemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri
NYHETER 2023-02-07 KL. 14:00

Jens visar bilder från Norra Hallands tryckeri

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian
SPORT 2023-02-07 KL. 11:50

Avslöjandet bekräftas – Aranäs värvar högernian

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier
DEBATT 2023-02-07 KL. 10:30

Debatt: Ingen vinner på ekonomiska falsarier

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott
NYHETER 2023-02-07 KL. 08:00

Ännu oklart vad som orsakade strömavbrott

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet:
BANDY 2023-02-06 KL. 21:40

Förre FBK-profilens kritik mot förbundet: "Löjligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-02-07 KL. 22:01
"Helt sjukt om jag ska vara ärlig"
Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.