VÅRD 2022-04-21 KL. 15:10

Vincent fick flytta hem

Av Kristian Alm

Kommunen utökade bemanning på gruppboendet – men det höll bara några månader. Nu flyttar Vincent Dagemark till sina föräldrar för att få tillbaka ett bra liv.

Vincent fick flytta hem
Vincent är inte så intresserad av att bli fotograferad. Men här fångades han tidigare i år tillsammans med pappa Johannes på en flygdag i Fjärås av Norra Hallands reporter John Skoglund.

TV-klipp och nyheter

Norra Halland berättade förra året om familjen Johannes och Åsa Dagemark som slåss för att deras son Vincent ska kunna leva tryggt och må bra efter sina förutsättningar.
Vincent är 22 år gammal. När han var tre år drabbades han av svår epilepsi, som utlöste en rad följddiagnoser som autism och ADHD.
– I dag är han kvar på en treårings nivå ungefär. Det innebär en massa kärlek och empati men också en stor dos trots och vredesutbrott om något går fel. Han älskar musik och är en glad kille, berättade Johannes.
Vincent flyttade hemifrån när han var 14, först till ett barnboende och sedan till ett gruppboende för vuxna, Prästgårdsängen i Fjärås. Det fungerade bra och han trivdes med sitt nya liv. 2019 bad kommunen honom flytta till det nyöppnade gruppboendet Gåsevadholm eftersom man där skulle ha bättre möjligheter att klara hans vårdbehov.

Mådde inte bra
Men några månader efter flytten kom det tecken på att Vincent inte mådde bra.
– Han kunde inte själv uttrycka vad som har hänt men han gick från att vara en glad person till att vara argsint, stillasittande och trött. Hans utveckling gick bakåt, saker han kunde göra tidigare gick inte längre.


Kämpar. Johannes Dagemark har gett upp tron på att kommunen ska kunna skapa trygga förhållanden för hans son. Nu får Vincent flytta hem. Foto: Kristian Alm


Vincent rymde från boendet ett par gånger utan att personalen märkte det och började också vägra när det var dags att äta och ta sin medicin.
När Johannes började ställa frågor visade det sig att bemanningen var extremt sparsam. Många gånger fanns det inte ens tid till bashygien som dusch och tandborstning. På natten fanns bara en i tjänst som inte hann hjälpa alla att komma till ro vilket innebar att Vincent och flera av hans grannar inte fick någon nattsömn. Man upptäckte inte heller när Vincent hade epilepsianfall.
– Det var rent utav farligt, säger Johannes. Personalen gjorde så gott de kunde men kan inte dela på sig när flera behöver hjälp samtidigt.
Johannes började sova över på Vincents soffa för att täcka upp för den akuta personalbristen nattetid. Det gjorde att Vincent fick sova, men fortfarande var personalsituationen pressad.

Läs mer: "Kungsbacka följer inte lagen"

Ohållbart
Livet blev också ohållbart för Johannes som fick sluta sitt jobb för att orka med.
Men hans kamp verkade ge resultat. Norra Hallands granskning visade att Gåsevadholm stack ut när det gäller incidenter och kommunens Lex Sarah-utredning konstaterade missförhållande på grund av bristande bemanning.
Efter det förstärktes bemanningen på natten och även till viss del på dagtid.
Frid och fröjd? Inte så länge.
– Nu i december fick vi mejl om man utvärderat nattbemanningen och inte ansåg att det behövdes någon förstärkning. Den skulle dras in igen i februari, berättar Johannes.
Han efterlyste grunden för beslutet, och fick då svaret att det enligt dokumentationen enbart varit fem tillfällen under hösten där den extra personalen behövts.

"Helt tokigt"

– Det var helt tokigt och uppenbart fel. Jag började tillbringa nätterna på Gåsevadholm igen för att dokumentera situationen. Det visade sig att de som jobbade var allt annat än sysslolösa, och efter protester även från personal och skyddsombud svängde kommunen igen!
Men även denna gång är beslutet om förstärkning temporärt och skall utvärderas.
– Jag vet inte om det är pressen från politikerna att spara pengar eller dålig koll hos cheferna som gör att det blir så här men det händer gång på gång. Jag tycker synd om personalen som får hantera röran och jag och fattar att många till slut väljer att säga upp sig.
–Bara på Vincents boende räknade jag till sju personer som slutade förra året och hittills i år är det fyra som sagt upp sig. För dom som har autism eller liknande diagnoser är det tufft att ständigt möta nya ansikten. Personalen hinner inte bli varm i kläderna och verksamheten blir lidande.

Flytta hem
Till slut vågade inte Johannes och Åsa lita på att det någonsin skulle bli bra för Vincent på gruppboendet igen.
– Vi frågade Vincent om han ville flytta hem till oss och ansökte om personlig assistans hos försäkringskassan. Nu har vi delat upp huset så att Vincent bor i ena halvan och vi i den andra, så att han kan ha kvar ett eget liv.
Så nu söker familjen assistenter. När allt är på plats kan Johannes återgå till sitt arbete men just nu är det fullt fokus på hur Vincent mår.
– Efter två års stillasittande är det lite si och så med konditionen men Vincent har skaffat klippkort till Fjärås simhall och gym så det löser sig snart. Och han har redan börjat hitta tillbaka till sitt glada och nyfikna jag!


TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien
SPORT 2024-02-22 KL. 17:51
Premium

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien

"Jag är fortfarande i chock"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.