VÅRD 2022-04-21 KL. 15:20

"Kungsbacka följer inte lagen"

Av Kristian Alm

"Främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Målet skall vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra".
– Jag menar att Kungsbacka inte följer LSS-lagen, säger Johannes Dagemark.


Johannes Dagemark är kritisk mot kommunens sparkrav och personalsituationen på boendena. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

I flera artiklar har Norra Halland skildrat "funkisföräldrars" kamp för att deras barn ska få ett drägligt liv. Precis som barnen är förstås önskemålen olika. Medan en familj anser att gruppbostad vore det bästa, kämpar en annan för personlig assistans.
Men en sak verkar de flesta funkisföräldrar vara överens om: Kungsbacka har gått från att vara en generös och välkomnande kommun, till att snåla och göra allt för att slippa utgifter.

Läs mer: Vincent fick flytta hem

Sparkrav
Mycket går att hänföra till det stora sparkrav Individ och familjeomsorg fick för två år sedan av Alliansmajoriteten. 50 miljoner skulle bort, och man baserade det på en jämförelse med andra kommuner som hade billigare verksamhet.
Lagen skulle följas, men inte mer än så. Det innebar bland annat att det skars ner på uppskattade korttidsläger, och att behovsprövningar av varje person gav slimmade personalresurser på boenden.
Marie-Louise Andersson med sonen Albin, som vill ha plats på gruppboende och behålla korttidsvistelse, sa så här i Norra Halland i en intervju tidigare i år:
– Man undrar om politikerna har någon aning om hur det är att ha ett funktionshindrat barn, och hur den ständiga kampen för att de ska behandlas som andra barn fullständigt dränerar en.
Johannes Dagemark med sonen Vincent menar att Kungsbacka i praktiken bryter mot LSS.

Bara förvarad
– Vår son har inte fått möjligheten att leva som andra, som lagen säger utan har blivit förvarad. På gruppboendet blev han ofta bara sittande. Under bästa snöveckorna i vintras fanns det inte ett fotspår i snön runt boendet och trädgården som man skulle kunna vara i på sommaren är igenväxt.
– Personalen gjorde så gott de kunde, men hade inte möjlighet att vara ute med de som bor där.
Han tror också att besparingarna är kortsiktiga och inte samhällseffektiva.
– När man skalar av skyddsnäten så mycket att anhöriga får täcka upp, försvinner en massa resurser från arbetsmarknaden. Jag är företagare och vill kunna jobba, men valde att sälja mitt företag för att kunna hjälpa min son i en tuff situation. Politikerna lurar sig själva med kortsiktiga besparingar där effekten i själva verket blir ökade kostnader för både enskilda, deras anhöriga och samhället i stort.TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.