Annons

Två döda i covid-19 i Halland

Två personer i Halland har nu avlidit av covid-19. Personerna var i 75-, respektive 95-årsåldern, uppger Region Halland.

Nyheter | 26 Mars 2020 14:51

FOTO: Arkivbild Pixabay

Särskilt budskap till äldre

Stanna hemma och begränsa dina nära kontakter.

Undvik platser med många människor, som bussar och affärer.

Var gärna utomhus, ta en promenad, men inte i grupp.

Håll kontakten med nära och kära via telefon.

Be om hjälp med att handla.

Källa: Region Halland

Siffran för antalet smittade i Halland är nu 77 personer. Åtta vårdas på sjukhus, varav två på IVA.

Region Halland ser nu hur smittan ökar i Halland, vilket alltså innebär att risken för att bli smittad är högre än tidigare.

– Om för många blir sjuka samtidigt blir påverkan för individen, sjukvården och samhället stor. När smitta antas finnas mer spridd i samhället är risken stor att man kommer i kontakt med den på olika vis. Även om de flesta får milda symtom som kan liknas en vanlig förkylning finns risk att man blir mer sjuk och kan behöva sjukhusvård. Det gäller särskilt personer inom riskgrupper, så som personer över 70 år. Detta är ingen absolut gräns, så det är avgörande för utvecklingen av smittoläget att alla invånare följer de instruktioner och rekommendationer som finns, säger Region Halland.

Flest fall ser man i norra Halland.

– Eftersom vi inte kan veta hur många som är smittade är det svårt att säga något säkert om var det finns mest smitta. Vad vi kan se är att vi har flest konstaterade fall i de norra delarna av Halland, vilket delvis kan förklaras med det resemönster vi kan se bland invånare där.

Särskilt budskap till äldre

Dagens rapport från Region Halland kommer med ett särskilt budskap till de äldre. Det är nu viktigare än någonsin att människor från 70 år och uppåt stannar hemma och begränsar sina nära kontakter.

Äldre ska också undvika platser med många människor som bussar och affärer. Även personer i riskgrupp behöver vara försiktigare nu när smittrisken är högre.

– Som äldre eller med bakomliggande sjukdom ska vara extra återhållsam med sociala kontakter. Håll dig hemma och ta hjälp för att handla. På kommunernas webbsidor finns information som kan guida invånarna rätt vad gäller aktuell service, skriver Region Halland.

God beredskap

Region Halland uppger att man har en god beredskap för att kunna ta hand om ett stort antal sjuka som behöver sjukhusvård.
– Vi följer utvecklingen noga och gör justeringar i verksamheten utifrån behov och smittoläge. Många sjuka kommer inte att behöva sjukhusvård. Invånare som har milda eller måttliga symtom och befinner sig i hemmet hittar tips på egenvård på 1177.se och invånare med milda eller måttliga symtom som finns på kommunalt boende tas om hand där, uppger Region Halland.

Att det nu blivit två dödsfall till följd av covid-19 är en naturlig följd av en utbredd samhällsspridning.
– Då når smittan äldre personer och andra riskgrupper med sämre förutsättningar att klara covid-19, skriver Region Halland.

Råden är som tidigare:

-stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom, tills du är symtomfri samt två extra symtomfria dagar
-begränsa sociala kontakter
-särskilt skydda äldre och andra riskgrupper, genom att ha kontakt på annat vis, till exempel genom telefonsamtal
-vara noga med handhygien

Tidigare i NH:

Flera tusen testar sig för corona – regionen söker extrapersonal

Coronaläget i Halland

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...

Ny farled närmare Kungsbackas kust

Nyheter Sedan den 1 juli finns ett nytt system för fartygsrutter i Kattegatt. Detta innebär bland annat att handelsfartyg kommer ...

Pandemin kan ge Kungsbacka ett ansiktslyft

Jobb & Pengar Förre statsministern Carl Bildt har kallat den för ”en global megakris”. Många är nog böjda att ...
Annons