Annons

Flera tusen testar sig själva för corona – regionen söker personal

Det finns 71 konstaterade fall av covid-19 i Halland i dagsläget, men testerna är begränsade till sjuka som behöver vård på sjukhus. Region Hallands digitala tjänst där man kan testa sig, har använts fler än 8 000 gånger.
Samtidigt efterlyser Region Halland extra personal.

Nyheter | 26 Mars 2020 08:23

Fredag förra veckan aktiverade Region Halland en digital gör-det-själv bedömning för medborgare som är oroliga om de fått corona och huruvida de behöver söka hjälp.

Testet består av ett antal frågor om bland annat feber, hosta, hur mycket ork man har, eventuellt andra sjukdomar och så vidare. I slutet av testet ges ett svar.

– Det har ju stundtals varit långa köer till nummer som 1177 och 113 13, och många kanske vill veta om de möjligen kan ha smittats av coronavirus, Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör, Region Halland.

Igår (onsdag 25 mars) hade fler än 8 000 digitala tester gjorts, enligt Region Halland.
Testet kan man hittar man på corona.regionhalland.se

1 000 hallänningar har testats

Siffrorna igår eftermiddag för antalet smittade i Halland var 71 personer. Nio av dem vårdas på sjukhus och två av dem på intensiven. Cirka 1 000 personer i Halland har testas.

Förra fredagen, samma dag som man införde den digitala självskattningstjänsten, ändrades riktlinjerna för vilka som testas för covid-19.

Nu testas inte längre vårdpersonal, utan endast sjuka i behov av inneliggande vård.

­– Vi testar inte vårdpersonal per automatik. Är man sjuk ska man vara hemma och stanna hemma två extra dagar utan symptom. Det är för att säkra kapacitet för provtagning till exempelvis boende på äldreboende och inneliggande patienter, säger Johanna Wiechel Steier.

Efterlyser personal

På sin facebooksida efterlyser Region Halland personal. Man söker bland annat entrévärdar till Hallands sjukhus i Kungsbacka, Varberg och Halmstad, med start omgående.

”Med anledning av coronaviruset förbereder vi oss på att det kan komma att behövas fler medarbetare inom vården. Det kan också uppstå nya tillfälliga arbetsuppgifter som skulle kunna avlasta hälso- och sjukvårdspersonalen. Har du erfarenhet är det bra men inte nödvändigt. ”

Här kan man anmäla sitt intresse.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland

Nu finns gör det själv-test för corona

Smittspridning i Halland

Hamrins efterskänker hyran

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Något fler fall av corona

Vård Senaste veckan sågs en svag ökning av positiva coronafall i Halland, men väldigt få är i behov av ...

Ung entusiast går mot strömmen

Familj För nästan exakt två år sedan tog Mattias Riberth över Avan gård vid Rossared, mitt i den ...

Debatt: Rehabilitering utan plan

Debatt I vår rapport ”Neurorapporten 2020 Fördjupning: rehabilitering” framkommer det att allt för få i dag har en individuell ...
Annons