SPORT 2022-08-02 KL. 23:31

Makalös upphämtning och förlängningsdrama

Av Carl Schöndell

Onsala BK stod för en smått otrolig upphämtning i DM-semifinalen mot Astrio BK. Med ett 0–3-underläge i paus gick man ut och visade styrka i den andra halvleken.
– Stor eloge till tjejerna som orkar idag, säger tränaren Sebastian Forsell.

Samlar kraft. Tränare Sebastian Forsell inför den andra förlängningskvarten. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

FOTBOLL DM-Semfinal Onsala BK–BK Astrio 4–5
Det blev en show på alla sätt och vis för publiken som hade tagit sig till Rydets IP för att se Onsala BK ta emot BK Astrio i damernas DM-semifinal.

Och det var spridda skurar, både bokstavligen och bildligt talat. För utöver regnet som forsade ner, så var det en jämn match med chanser åt båda håll.

Bianca Lundén, Moa Karlsson och Ellinor Jonsson var alla nära att hitta nätet för OBK i den första halvleken. Men det ville sig inte.

Istället var det gästerna BK Astrio som utnyttjade Onsalas svagheter. Eller ska man kanske säga sina egna styrkor. För 0–1 kom efter att en av deras två kvicka anfallare tagit sig loss och blivit fälld bakifrån. Domaren pekade på straffpunkten och Lovisa Fornstedt gick åt fel håll.

Och med ett mål bakåt satte Onsala en tydligare och mer intensiv press än tidigare. Chanserna dök upp, men avsluten var inte hundraprocentiga och kom inte närmare än målgaveln.

Istället var det Astrio som gjorde både 0–2 och 0–3 inom loppet av fyra minuter. Och där och då var det nog inte många som trodde att Onsala skulle ha en chans att gå vidare till DM-final.

– Vi får skylla oss själva att vi inte är koncentrerade i de situationerna, säger Forsell.

Men så kom upphämtningen, inom loppet av två minuter gjorde man först 1–3 via Moa Karlsson och sedan 2–3 via Ellinor Jonsson. Och i den perioden av matchen var man dominanta.

– Vi skapar chanser och jag tycker vi gör en bra match. 3–0 i halvlek är i överkant, säger Forsell.

Och bättre skulle det bli, för på en hörna kunde Emma Nilvall göra 3–3 och minuten senare var en Bianca Lundén i storform, först på bollen efter ett inspel från Moa Karlsson.

Laget hade stått för en makalös vändning och hade inte några otursminuter följt Onsala, så hade man nog lämnat planen som finalister.

Men så hände det som inte fick hända. I en märklig situation där Ida Cederberg först drog på sig en frispark och sen inte varit tillräckligt snabb därifrån, sköt en gulklädd spelare bollen på henne och ur den situationen drog Cederberg på sitt andra gula kort. Och fick lämna planen.

– Vi kör över dem, och jag tycker domaren påverkar matchen lite väl mycket, säger Forsell.

Men det skulle inte sluta där. För några minuter senare skulle även försvararen Libby Patterson få sitt andra gula och även hon lämna planen. På efterföljande frispark missade Onsala i markeringen och Astrio lyckades via ett långskott kvittera.
– Vi får inte till muren på något sätt, säger Forsell.

Hemmalaget var därför tvungna att avsluta matchen med två spelare mindre på planen. Men man höll ut.

Sen började ett haveri likt inget annat. För istället för att sparka igång förlängningen så blev det något slags mittförstånd inom domartrion. De hade inte koll på om matchen skulle gå till straffar eller om den skulle avgöras på två 15-minutershalvlekar.

Publiken och spelarna fick därför vänta runt 15 minuter innan matchen väl drog igång. Då med en ny linjeman.

– Han stack så vi fick hämta en annan domare, konstaterade huvuddomaren Mahdi Fathi Doorabati.

Det var också tveksamt huruvida de skulle byta plan eller inte. Men man valde till slut att inte byta plan, åtminstone inte än.

Men bara några minuter in i den första förlängningskvarten så blev Hanna Rybeck skadad.
– Det är nog ett korsband där tyvärr, säger Forsell.

Och i samma veva valde domaren att flytta matchen till planen bredvid som har strålkastare, då de ansågs finnas en säkerhetsrisk med att spela i mörkret som hade börjat smyga sig på.

En smått parodisk sekvens utspelade sig när spelare, domare, publik och funktionärer plötsligt vandrade över till planen bredvid. De flesta för röra sig mot läktaren intill klubbhuset.

Men sen drog matchen igång igen. Och med nio man, och många trötta och nedkylda spelare från de långa pauserna, kunde inte Onsala sto emot.

Man gjorde förvisso en tapper insats, men när Astrio slog in 4–5 i slutet av den första förlängingshalvleken så var det avgjort.
?Det fanns dock chanser för Onsala. Den bästa hade Bianca Lundén när hon med hundra procent säkerhet inte var offside, kom fri och antagligen hade gjort mål, men linjemannen valde att ta upp flaggan.
– Jag tycker inte det är offside, säger Forsell.

Matchfakta: DM-Semifinal
Onsala BK–BK Astrio 4–5
0–1 (26), 0–2 (35), 0–3 (39), 1–3 (51) Moa Karlsson, 2–3 (52) Ellinor Jonsson, 3–3 (69) Emma Nilvall, 4–3 (70) Bianca Lundén, 4–4 (84), 4–5 (106)