NYHETER 2021-10-11 KL. 08:30

”Unga har rätt till ett tobaksfritt liv”

Vitt snus är inte alls tobaksfritt. Dessutom utnyttjas barnarbetare för att odla det. Det vill A Non Smoking Generation att ungdomar ska känna till.

”Unga har rätt till ett tobaksfritt liv”

– Tobaksindustrin marknadsför det som ofarligt vilket inte stämmer, säger Shannelle Sahlin från A Non Smoking Generation.

Just nu genomför organisationen en föreläsningsturné i hela Sverige för att öka kunskapen och få ungdomar att avstå från tobak. Drottning Blankas gymnasium fick besök av Shannelle Sahlin och Andrea Kärrman från A Non Smoking Generation.
– Cigarettanvändning hos ungdomar har minskat men istället går de över till snus och då speciellt det vita snuset, säger Andrea Kärrman från A Non Smoking Generation.

Snusreklam
Tobaksbolagen tar hjälp av kända influencers för att nå ut till ungdomar och få dem att köpa vitt snus som jämfört med annan tobak antyds vara ofarligt. En Novusundersökning visar att snusreklamen når ut till ungdomar och att endast sex procent av dem vet att det vita snuset framställs av tobak och odlas av barnarbetare.
Dessutom innebär tobaksproduktionen en stor miljöpåverkan. Föreläsningen Barnarbete i ny förpackning belyser att traditionella tobaksprodukter liksom nya som vitt snus och e-cigaretter bidrar till samma hållbarhetsproblem.
– Vi vill bredda perspektivet och inte bara berätta om hur farligt det är med tobak. Vi vill visa vilken miljöpåverkan tobaksproduktion har och hur den påverkar oavlönade barnarbetare som inte har råd med skyddsutrustning, säger Andrea Kärrman.

Hållbarhetsperspektiv
Under föreläsningarna görs värderingsövningar, eleverna får frågor och kan ställa egna. Det kan handla om varför man börjar röka eller vem som bär ansvar för att uppnå de globala målen.
– Vår poäng är att alla har ett ansvar, säger Shanelle Sahlin.
Målgruppen är årskurs sju och uppåt och syftet är att stötta ungdomar att inte börja använda tobak.
– Vi jobbar förebyggande och vill ge bra argument, inspirera och motivera, säger Andrea Kärrman.
Det ska inte vara skrämselpropaganda utan information som ska få ungdomarna att inse att tobaksfrågan rör fler områden än deras egen hälsa.
– Det handlar också om klimatet, planeten och att det skadar andras hälsa, framför allt barn. Vi vill inte lägga skulden på tobaksbrukaren utan på tobaksindustrin. Unga har rätt att få denna kunskap och rätt till ett tobaksfritt liv, säger Shanelle Sahlin.

Fler nyheter här

Magplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.