NYHETER 2022-09-03 KL. 14:00

Svårt att hitta behöriga lärare till program

Av Christina Wagner

Gymnasierna i Kungsbacka har likt grundskolan i kommunen också en övervägande majoritet av behöriga lärare. Men el- och fordonsprogrammet saknar nio legitimerade lärare tillsammans.

Svårt att hitta behöriga lärare till program
Det är bland annat fordonsprogrammet som det brukar vara svårt att hitta behöriga lärare till, enligt Cindia Escalante Mattsson. Arkivfoto: Norra Halland

I höst saknar alltså nio av gymnasiets 258 lärare legitimation för att undervisa, samtliga på yrkesprogrammen. I andra ämnen på högskoleförberedande program är det lättare att hitta behöriga lärare på gymnasiet.
– Det brukar vara ellärare och lärare till fordonsprogrammet som är svåra att hitta behöriga lärare till, men enligt lag behöver lärarna inte vara behöriga för att undervisa där, säger gymnasiechef Cindia Escalante Mattsson.

Men det betyder inte att lärarna inte har kompetens.
– Vi brukar ha elektriker med lång erfarenhet i branschen om de saknar behörighet, eller fordonslärare för fordonsprogrammet. Måste man så försöker man hitta personer som har rätt kompetens och ser till att de kan undervisa. Många av dem utbildar sig till färdiga lärare också sen, så vi har legitimerade ellärare och legitimerade lärare i fordons- och transportprogrammet, säger hon.

Sex av nio läser på högskolan
Tre av de nio lärarna som saknar behörighet i höst är ellärare, resterande sex är lärare på fordons- och transportprogrammet. Hela sex av nio läser på lärarhögskolan, men är inte färdigutbildade.

134 elever läser elprogrammet och 60 elever började på programmet i höst. 50 elever började på fordons- och tran-sportprogrammet i höst och 143 elever läser programmet sammanlagt.SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter