NYHETER 2019-12-22 KL. 16:27

Se upp för tjuven i årets julrusch!

Nu är det jul igen. För dig, familjen och handlarna. Men även för kortbedragarna. I år väntas fler svenskar än någonsin bli skimmade i julruschen.

Se upp för tjuven i årets julrusch!

Enligt en undersökning som säkerhetsföretaget Skimsafe gjort har drygt en av fem hallänningar blivit utsatt för kortbedrägeri. Totalt uppger 22 procent av hallänningarna att det blivit utsatta en eller flera gånger.

Hallänningar särskilt utsatta


Det är den fjärde högsta siffran i landet.

Samtidigt säger sig drygt en tredjedel av länsborna, 36 procent, känna någon som blivit utsatt. Av dem som utsatts för kortbedrägeri har var tredje bestulits på 9 000 kronor eller mer.

I fjol stals 210 miljoner kronor genom så kallade CNP-bedrägerier – onlineköp med stulna kontokortsuppgifter. Totalt anmäldes 105 000 sådana bedrägerier till polisen.

I år ser anmälningarna ut att bli ännu fler. Hittills i år har svensk polis tagit emot 96 000 anmälningar om CNP-bedrägerier. Allt enligt Skimsafes senaste kartläggning.

Enklare för tjuven


Att polisen förutspår en allt dystrare bedrägeristatistik beror till stor del på att det blivit enklare för bedragarna att komma över dina kortuppgifter. Boven i dramat är de trådlösa chip som gör det möjligt för kunderna att betala utan att identifiera sig med pinkod eller bank-id.

Den elektroniska signalen kan lätt fångas upp med en vanlig mobiltelefon. De behöver inte ens ha ditt kort framme. Uppgifterna på det går att avläsa även när du går omkring med det i plånboken i affären.

Lättåtkomlig teknik


Avläsningen kan göras såväl med den så kallade NFC-läsaren (en sorts mottagare för kontaktlöst utbyte av data på korta avstånd) som finns inbyggd i mobilen, som med en extern NFC-läsare av den typ som går att köpa hos de flesta välsorterade elektronikkedjor.

En annan vanlig ”fälla” är utländska shoppingsajter på nätet med betallösningar som inte heller kräver att du identifierar dig med exempelvis Bank-ID.

”Läs på om kortskydd”


– Samtidigt som julhandeln drar igång rejält rapporteras det om att kortbedrägerierna ökar. Det kan därför vara bra att läsa på om hur du bäst skyddar dig och vara lite extra försiktig när du shoppar. Både ute i fysiska butiker och online. Det är dock viktigt att tänka på att trådlös skimming även kan ske när du inte använder kortet. Genom en mobiltelefon eller en vanlig NFC-läsare kan bedragaren scanna ditt bankkort i folktäta miljöer, exempelvis i en butik, rulltrappa eller på bussen, säger Björn Granberg, säkerhetsexpert på SkimSafe i ett pressmeddelande.

SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter