NYHETER 2019-12-22 KL. 16:27

Se upp för tjuven i årets julrusch!

Nu är det jul igen. För dig, familjen och handlarna. Men även för kortbedragarna. I år väntas fler svenskar än någonsin bli skimmade i julruschen.

Se upp för tjuven i årets julrusch!

TV-klipp och nyheter

Enligt en undersökning som säkerhetsföretaget Skimsafe gjort har drygt en av fem hallänningar blivit utsatt för kortbedrägeri. Totalt uppger 22 procent av hallänningarna att det blivit utsatta en eller flera gånger.

Hallänningar särskilt utsatta


Det är den fjärde högsta siffran i landet.

Samtidigt säger sig drygt en tredjedel av länsborna, 36 procent, känna någon som blivit utsatt. Av dem som utsatts för kortbedrägeri har var tredje bestulits på 9 000 kronor eller mer.

I fjol stals 210 miljoner kronor genom så kallade CNP-bedrägerier – onlineköp med stulna kontokortsuppgifter. Totalt anmäldes 105 000 sådana bedrägerier till polisen.

I år ser anmälningarna ut att bli ännu fler. Hittills i år har svensk polis tagit emot 96 000 anmälningar om CNP-bedrägerier. Allt enligt Skimsafes senaste kartläggning.

Enklare för tjuven


Att polisen förutspår en allt dystrare bedrägeristatistik beror till stor del på att det blivit enklare för bedragarna att komma över dina kortuppgifter. Boven i dramat är de trådlösa chip som gör det möjligt för kunderna att betala utan att identifiera sig med pinkod eller bank-id.

Den elektroniska signalen kan lätt fångas upp med en vanlig mobiltelefon. De behöver inte ens ha ditt kort framme. Uppgifterna på det går att avläsa även när du går omkring med det i plånboken i affären.

Lättåtkomlig teknik


Avläsningen kan göras såväl med den så kallade NFC-läsaren (en sorts mottagare för kontaktlöst utbyte av data på korta avstånd) som finns inbyggd i mobilen, som med en extern NFC-läsare av den typ som går att köpa hos de flesta välsorterade elektronikkedjor.

En annan vanlig ”fälla” är utländska shoppingsajter på nätet med betallösningar som inte heller kräver att du identifierar dig med exempelvis Bank-ID.

”Läs på om kortskydd”


– Samtidigt som julhandeln drar igång rejält rapporteras det om att kortbedrägerierna ökar. Det kan därför vara bra att läsa på om hur du bäst skyddar dig och vara lite extra försiktig när du shoppar. Både ute i fysiska butiker och online. Det är dock viktigt att tänka på att trådlös skimming även kan ske när du inte använder kortet. Genom en mobiltelefon eller en vanlig NFC-läsare kan bedragaren scanna ditt bankkort i folktäta miljöer, exempelvis i en butik, rulltrappa eller på bussen, säger Björn Granberg, säkerhetsexpert på SkimSafe i ett pressmeddelande.

TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.