NYHETER 2021-12-27 KL. 20:50

Projekt ska skapa respekt för fornlämningar

Av Elisabeth Däljemar

Den som vistas i svenska skogar och marker har inte bara fina naturupplevelser att se fram emot. Bland träd och mossa ligger också en stor del av vår historia, helt öppet. För att fornlämningarna inte ska bli förstörda av det moderna skogsbruket startas nu skogsutbildningen KomUt.

Projekt ska skapa respekt för fornlämningar
Skogen gömmer en viktig del av vårt kulturarv. Foto: Pixabay

Det är länsstyrelserna i Halland och Västra Götaland som gör gemensam sak med EU för att sprida mer kunskap om fornlämningarna i vår natur.
I våra skogar minner spår efter vårt tidiga jordbruk, lämningar efter danskarnas järnproduktion i Halland, rester från pestens härjningar under medeltiden och lämningar efter det tuffa torparlivet om vårt värdefulla kulturarv.
Tyvärr riskerar många av dessa lämningar att förstöras av det moderna skogsbruket. För att deras existens ska bli mer allmänt känd, och för att de som arbetar i skogsbruket ska lära sig mer om hur man bevarar de värdefulla kulturminnena startas 25 januari 2022 utbildningen KomUt – om kompetensutveckling i skogen.
Utbildningen, som avslutas 17 februari, består av ett fyra timmar långt digitalt webbinarium och två fältdagar. Under fältdagarna besöker kursdeltagarna skogsmiljöer i vilka man kan diskutera skogsbrukets skogsmiljöhänsyn och lära om hur vårt landskap genom tiderna formats av människan.
KomUt, som finansieras av länsstyrelserna i Halland och Västra Götaland samt EUs landsbygdsprogram, riktar sig i första hand till markägare, maskinförare, ombud och planerare eller administratörer som är verksamma i skogsbruket. Men även den som bara är allmänt intresserad av skogens kulturmiljöer är välkomna att delta.
Mer information om utbildningen och hur man anmäler sig finns på Länsstyrelsen Hallands webbplats.SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-