NYHETER 2023-02-21 KL. 14:00

Nationell kampanj ska stoppa bedrägerier

Av Ronny Karlsson

Bara under fjolåret anmäldes 4300 telefonbedrägerier i region Väst. 1275 gånger lyckades bedragarna att komma över pengar. Nu gör polisen en nationell kampanj för att stoppa bedragarna.

Nationell kampanj ska stoppa bedrägerier
Polisen har inlett en nationell kampanj för att stoppa de telefonbedrägerier som ofta äldre personer utsätts för. Foto: Polisen.

Totalt ska polisen under veckan skicka ut 1,2 miljoner vykort till äldre i landet. Budskapet där är att inte lita på den som ringer, och att aldrig logga in någonstans om någon ber om det.
– För alla som drabbas är det mycket integritetskränkande. Vi behöver hjälpas åt att bekämpa bedrägerierna. Ett sätt är att använda vykortet för att samtala med äldre anhöriga och vänner om hur de kan skydda sig mot brott, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst, i ett pressmeddelande.

I region Väst, där bland annat Göteborg och Kungsbacka ingår, tros olika förövare ha kommit över totalt 130 miljoner kronor via dessa telefonbedrägerier. Det innebär att man lurat varje drabbad person på cirka 100 000 kronor i snitt.
Med vykorten och annan information vill polisen få ett stopp för dessa bedrägerier. En nyckel då är att de som utsatts agerar på rätt sätt.
– Ofta säger bedragarna att de ringer från banken, polisen eller någon myndighet som den äldre har förtroende för. Inte sällan är det bråttom och personen som ringer ”hjälper” den äldre att lösa det påhittade problemet. Under tiden försvinner pengar från den äldres konto, säger Fredrick Boström som är tillförordnad chef för bedrägerisektionen i region Väst.

I statistiken visar det sig att antalet telefonbedrägerier ökat snabbt. Under 2021 anmäldes 2050 sådana brott i regionen, varav 742 var fullbordade. Under 2022 handlade det om 4300 anmälda brott, varav 1275 var fullbordade brott.

Totalt i Sverige anmäldes hela 21 600 telefonbedrägerier under 2022. Det var en ökning med 86 procent jämfört med året innan.
– Vi ser den här ökningen i hela landet och vill med en gemensam satsning stärka de äldre och ge dem kunskap så att de kan vara medvetna och uppmärksamma på bedragarnas knep, säger Fredrick Boström.


SENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.