NYHETER 2022-03-24 KL. 08:00

Hårt tryck på passtider i Kungsbacka

Av Julia Sandstén Vikberg

Första tiden för att förnya pass i Halland är inte förrän i höst och polisens bokningssida kraschar för att det är så högt söktryck. Men enligt Alexandra Larsson, gruppchef för stöd/service på Kungsbackapolisen, läggs det ut nya passtider löpande.

Hårt tryck på passtider i Kungsbacka
Det kommer att släppas fler tider i Kungsbacka för att förnya passet, enligt Alexandra Larsson, Gruppchef för stöd/service på Kungsbackapolisen. Foto: Montage

TV-klipp och nyheter

Kungsbackabon Ingela Finndahl hade tänkt ansöka om nytt pass nu då hennes nuvarande går ut i mars men blev chockad när hon försökte hitta en passtid.
– Den tidigaste tiden jag kunde hitta i Halland var den 5 oktober i Falkenberg. Jag har försökt hitta en tidigare tid i en vecka nu men den tidigaste tiden nu är den 31 oktober i Falkenberg. I Kungsbacka finns det ingen tid alls överhuvudtaget, säger Ingela Finndahl.
Hon hade tänkt åka på en jobbkonferens i september, men kan nu behöva stanna kvar i Sverige. Hon tycker att polismyndigheten borde kunna lösa fler passtider.
– Jag förstår att det här är ett i-landsproblem men ur ett samhällsperspektiv tycker jag att det är märkligt att en statlig myndighet och den enda som kan förse oss med pass inte kan tillgodose det behovet som finns. Ska det verkligen få gå till så här?, säger Ingela Finndahl.


Ingela Finndahl tycker att polismyndigheten borde kunna lösa fler tider för att förnya pass. Foto: Privat


Enligt Alexandra Larsson på Kungsbackapolisen är det ett högt tryck för att ansöka om nytt pass just nu i hela landet.
– Det är för att förra året sökte nästan ingen om nytt pass. Vi försökte uppmana om att man skulle förnya passen men söktrycket var lågt. Men nu när covidrestriktionerna släpper blir många ressugna och märker då att passet har gått ut, säger Alexandra Larsson.

När Norra Halland kollar efter passtider i Kungsbacka kraschar polisens sajt upprepade gånger. Enligt Alexandra Larsson har sajten för att boka pass krånglat i hela landet på grund av det höga söktrycket.
– Vi har felanmält att den krånglar för oss. Vår It avdelning arbetar på att lösa problemen, säger hon.
Och även om det nu ser ut som att det inte finns några tider att boka förrän i höst så kommer det finnas tider innan dess enligt Alexandra Larsson.
– Vi lägger ut en del av våra tider tolv månader innan och en del av tiderna lägger vi ut på kort sikt. Sedan har vi liksom övriga samhället haft en ökad frånvaro på grund av covid-19 och förkylningar och det har också gjort att vi inte kunnat lägga ut tider lång framåt, säger hon.
Kungsbackapolisen planerar även för att i framtiden kunna möta ett ökat tryck för att boka pass bättre.
– I höst kommer vi att genomföra en ombyggnation av vår reception för att kunna handlägga fler pass, säger Alexandra Larsson
Hur ska man göra för att få en tid innan sommaren?
– Man ska gå in regelbundet och kolla för vi släpper tider löpande. Och det är bra om man är lite flexibel och inte bara tänker att man ska få en tid i Kungsbacka, utan kolla i närliggande områden. Vi har ett gott samarbete inom Polisområde Halland och Region Väst gällande resehandlingar, säger Alexandra Larsson

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.