NYHETER 2019-02-27 KL. 07:14

Farlig hund ett ägarproblem

Farlig hund ett ägarproblem
Ballstaff Staffordshire bullterrier Gunnar och Gösta.

TV-klipp och nyheter

Staffevalparna Gunnar och Gösta från Ballstaff kennel. Foto: Caroline Holmgren

 

Ordet kamphund har länge varit ett skällsord som handlar om att vissa raser är farligare än andra. Nyligen listade Jordbruksverket de tio mest populära hundraserna i Sverige. I den återfinns en av dem. Enligt Nicklas Nuland, hunduppfödare i Fjärås, beror det på ägaren och inte hunden.

 


p>Nicklas Nuland skaffade sin allra första Staffordshire bullterrier i samma era som kamphundsskräcken spreds i Sverige. En kärlek han odlat sedan det första mötet med rasen 1988, men det var inte helt okomplicerat.

– Många hade åsikter på den tiden. Då var det kanske 30 registreringar per år och vi var inte ens välkomna brukshundsklubben, berättar han.

 

Paret Louise Marcussen och Nicklas Nuland driver tillsammans med dottern Ella Nuland Ballstaff Kennel i Fjärås, där de föder upp rasen Staffordshire bullterrier. Han upplever att det har hänt mycket på bara tio år.

Han upplever att fördomarna försvunnit nästan helt sedan 1990-talet. Nu för tiden är köparna till deras kullar allt från barnfamiljer till pensionärer.

– Ju fler som skaffar rasen, desto mer kunskap sprids och med kunskap försvinner också fördomarna, säger Louise Marcussen.

 

Jordbruksverket listar årligen de tio mest populära hundraserna. På åttonde plats återfinns Staffordshire bullterrier. På drygt 30 år har en ras som slarvigt benämnts som kamphund och förväntats vara blodtörstande, aggressiv och farlig för allmänheten, blivit en av Sveriges vanligaste sällskapshundar.

– Generellt sett finns det inte några hundraser som är farligare än andra. Däremot så kan hundar med fel hundägare och fel hantering potentiellt bli ett problem, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

 

"Det finns inte några hundraser som är farligare än andra"

Han berättar att kamphund är inte en ras utan ett uttryck som slarvigt använts om raser med ett visst beteende och utseende, och när en hund biter en annan hund. Men han är tydlig med att myten om att vissa raser är farligare än andra är ett hundägarproblem.

– Många köper hund utifrån yttre attribut, men få skaffar kunskap om vad det är för typ av hund de köper, säger han.

Oavsett ras och storlek är hanteringen den samma oavsett: en hund kräver träning och stimulans i form av disciplin, aktivitet och kärlek. I de fall där hundar inte får den stimulans som behövs kan de utveckla beteenden som är oönskade eller farliga.

 

Läs mer tisdagens tidning.



TV-klipp och nyheter

Österländsk lära skapar harmoni och balans i hemmet
NYHETER 2024-09-18 KL. 20:00
Premium

Österländsk lära skapar harmoni och balans i hemmet

Konstnären Karolina Palmér har utbildat sig till Feng shui-konsult

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.