NYHETER 2021-10-07 KL. 19:00

10 år av Jazz & blues i Kungsbacka

Sedan 2011 har Jazz & blues erbjudit musikintresserade personer underhållning i Kungsbacka. För att fira sitt 10-årsjubileum har de en spännande höst framför sig när restriktionerna nu släpper.

10 år av Jazz & blues i Kungsbacka
Margareta Evmark har varit med sedan föreningen startades.Den 28 april 2011 bilades föreningen Jazz & Blues i Kungsbacka. Under Kulturnatten – ett event som arrangerades under två år på Fyren – hade Margareta Evmark konsert tillsammans med bland annat musikern Nils Landgren.
– Det var väldigt mycket folk och blev ett otroligt tryck i lokalen. Där och då föddes idéen att det kanske finns ett intresse för den här typen av musik i Kungsbacka.

Margareta Evmark har varit med sedan starten och drivit jazzsektionen i föreningen. Och föreningen mår just nu bättre än på länge.
– Just nu har vi en väldigt engagerad och driven styrelse vilket känns jättebra. De fördelar sina arbetsuppgifter utifrån vad de är bra på och det är en väldigt bra mix av personer.

På senare år har bluesen blommat ut. Mycket tack vare blues jam som äger rum sista lördagen varje månad.
– Det har blivit en bra grej, det finns många ute i stugorna som vill spela. Många bokar på sig för att komma och spela med sina band.

Jazz & blues har, likt många andra föreningar, tappat många medlemmar under pandemin. I dagsläget är de ungefär 200 medlemmar.
– Givetvis har det varit tufft. Man kan streama sina spelningar så att folk kan titta och lyssna hemifrån, men musik i allmänhet och jazz i synnerhet upplevs bäst live.

Varit på olika ställen

Hemmaplanen för föreningen har varierat genom åren. Både Tio Pepe, hotell Halland och Fyren har tidigare varit föreningens tillhåll. Men sedan en tid tillbaka är det främst på restaurang Ester som evenemangen genomförs.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med Ester och det känns verkligen som att det har blivit vår plats att vara på. De vill arbeta med föreningen och vi trivs kanon där.

Föreningen försöker också etablera ett större samarbete med Kungsbacka teater.
– Teatern är bra om vi vill göra lite större arrangemang. Senare i höst kommer Steve Coleman, en stor amerikansk stjärna, till teatern och då får vi vara medarrangörer.

Höjdpunkter i höst

Årets julkonsert går av stapeln den 11 december på Kungsbacka teater. Det är höstens stora höjdpunkt för föreningen med storbandet One more time big band. Nyligen blev det klart att Tomas von Brömssen och Caroline Wennergren kommer medverka på julkonserten.
– Caroline är en duktig buktalare och hon brukar sjunga genom sina dockor på konserter. Sedan blir det även lite musikaliska överraskningar, vi kommer inte fronta med alla namn inför julkonserten.

Margareta berättar att ett annat event att hålla ögonen på är jazz drop-in på Ester den 2 oktober. Där kommer hon tillsammans med sina jazzvänner inleda med en hyllning till Svante Thuresson som gick bort tidigare i år.
– Därefter är det fritt fram för folk att ta med sitt instrument och komma och jamma med oss.

Föreningen arbetar också för att kulturens olika grenar ska samarbeta bättre med varandra. Senare i höst är det konstvecka i Kungsbacka och under den veckan har Jazz & blues ett flertal spelningar inbokade, bland annat musikgruppen Derupeto.
– Derupeto är en otroligt häftig grupp med musiker från Sverige, Brasilien och Mocambique. Om samarbetet sköts på ett bra sätt där kan det bli rena festivalkänslan i Kungsbacka. Det hade varit helt fantastiskt, säger Margareta Evmark.

När restriktionerna nu lättar och pandemin är mer under kontroll hoppas Margareta att publiken vågar komma tillbaka.
– Vi måste försöka få folk att våga sig ut igen och känna gemenskapen. Det behöver vi alla.

FOTBOLL 2021-10-20 KL. 10:30

När lilla Onsala intog den största scenen

NH följde OBK inifrån

När lilla Onsala intog den största scenen
Ingen hävning av Kolla-avtalet
NYHETER 2021-10-20 KL. 19:24

Ingen hävning av Kolla-avtalet

Men avtalet med Vardaga ska inte förlängas

Undersköterska – ett  yrke med många möjligheter
VÅRD 2021-10-20 KL. 10:32

Undersköterska – ett yrke med många möjligheter

Kaparen tillbaka i finrummet
SPORT 2021-10-19 KL. 22:00

Kaparen tillbaka i finrummet

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil
NYHETER 2021-10-19 KL. 20:00

Så är det att köra Mercedes nya lyxbil

Mercedes-Benz satsar på miljö och körglädje med EQC 400

Rolfö om OS-mardrömmen:
FOTBOLL 2021-10-19 KL. 19:00

Rolfö om OS-mardrömmen: "Sista matchen jag skulle titta på"

Stjärnan om första tiden i sin nya klubb och besvikelsen efter OS

Gata i Kullavik på topplistan
NYHETER 2021-10-19 KL. 17:00

Gata i Kullavik på topplistan

Tennishall fick bygglov - trots protester
NYHETER 2021-10-19 KL. 15:11

Tennishall fick bygglov - trots protester

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.