NYHETER 2021-10-07 KL. 19:00

10 år av Jazz & blues i Kungsbacka

Sedan 2011 har Jazz & blues erbjudit musikintresserade personer underhållning i Kungsbacka. För att fira sitt 10-årsjubileum har de en spännande höst framför sig när restriktionerna nu släpper.

10 år av Jazz & blues i Kungsbacka
Margareta Evmark har varit med sedan föreningen startades.Den 28 april 2011 bilades föreningen Jazz & Blues i Kungsbacka. Under Kulturnatten – ett event som arrangerades under två år på Fyren – hade Margareta Evmark konsert tillsammans med bland annat musikern Nils Landgren.
– Det var väldigt mycket folk och blev ett otroligt tryck i lokalen. Där och då föddes idéen att det kanske finns ett intresse för den här typen av musik i Kungsbacka.

Margareta Evmark har varit med sedan starten och drivit jazzsektionen i föreningen. Och föreningen mår just nu bättre än på länge.
– Just nu har vi en väldigt engagerad och driven styrelse vilket känns jättebra. De fördelar sina arbetsuppgifter utifrån vad de är bra på och det är en väldigt bra mix av personer.

På senare år har bluesen blommat ut. Mycket tack vare blues jam som äger rum sista lördagen varje månad.
– Det har blivit en bra grej, det finns många ute i stugorna som vill spela. Många bokar på sig för att komma och spela med sina band.

Jazz & blues har, likt många andra föreningar, tappat många medlemmar under pandemin. I dagsläget är de ungefär 200 medlemmar.
– Givetvis har det varit tufft. Man kan streama sina spelningar så att folk kan titta och lyssna hemifrån, men musik i allmänhet och jazz i synnerhet upplevs bäst live.

Varit på olika ställen

Hemmaplanen för föreningen har varierat genom åren. Både Tio Pepe, hotell Halland och Fyren har tidigare varit föreningens tillhåll. Men sedan en tid tillbaka är det främst på restaurang Ester som evenemangen genomförs.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med Ester och det känns verkligen som att det har blivit vår plats att vara på. De vill arbeta med föreningen och vi trivs kanon där.

Föreningen försöker också etablera ett större samarbete med Kungsbacka teater.
– Teatern är bra om vi vill göra lite större arrangemang. Senare i höst kommer Steve Coleman, en stor amerikansk stjärna, till teatern och då får vi vara medarrangörer.

Höjdpunkter i höst

Årets julkonsert går av stapeln den 11 december på Kungsbacka teater. Det är höstens stora höjdpunkt för föreningen med storbandet One more time big band. Nyligen blev det klart att Tomas von Brömssen och Caroline Wennergren kommer medverka på julkonserten.
– Caroline är en duktig buktalare och hon brukar sjunga genom sina dockor på konserter. Sedan blir det även lite musikaliska överraskningar, vi kommer inte fronta med alla namn inför julkonserten.

Margareta berättar att ett annat event att hålla ögonen på är jazz drop-in på Ester den 2 oktober. Där kommer hon tillsammans med sina jazzvänner inleda med en hyllning till Svante Thuresson som gick bort tidigare i år.
– Därefter är det fritt fram för folk att ta med sitt instrument och komma och jamma med oss.

Föreningen arbetar också för att kulturens olika grenar ska samarbeta bättre med varandra. Senare i höst är det konstvecka i Kungsbacka och under den veckan har Jazz & blues ett flertal spelningar inbokade, bland annat musikgruppen Derupeto.
– Derupeto är en otroligt häftig grupp med musiker från Sverige, Brasilien och Mocambique. Om samarbetet sköts på ett bra sätt där kan det bli rena festivalkänslan i Kungsbacka. Det hade varit helt fantastiskt, säger Margareta Evmark.

När restriktionerna nu lättar och pandemin är mer under kontroll hoppas Margareta att publiken vågar komma tillbaka.
– Vi måste försöka få folk att våga sig ut igen och känna gemenskapen. Det behöver vi alla.

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen
NYHETER 2022-08-09 KL. 20:00

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen

Sällskapet Ebbe gör Marias resa i Stättared

SENASTE TV-NYHETERNA

Polisen utreder dödsolyckan på E6
NYHETER 2022-08-09 KL. 09:49

Polisen utreder dödsolyckan på E6

Städning startar Västerhavsveckan
NYHETER 2022-08-09 KL. 08:20

Städning startar Västerhavsveckan

”Folk förvånas över både liv och skräp i vattnen”

500 drabbades av strömavbrott
NYHETER 2022-08-09 KL. 07:25

500 drabbades av strömavbrott

”Krokiga vägar och en glass på det...”
FAMILJ 2022-08-08 KL. 20:30

”Krokiga vägar och en glass på det...”

Mikael, MC-entusiast som inte trivs på motorvägen

Dubbelgaraget övertänt
NYHETER 2022-08-08 KL. 20:05

Dubbelgaraget övertänt

Nu renoveras huset från 1600-talet
NYHETER 2022-08-08 KL. 19:00

Nu renoveras huset från 1600-talet

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök
NYHETER 2022-08-08 KL. 14:03

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.