Annons

Nu smittspridning i Halland

Det finns nu 63 konstaterade fall av covid-19 i Halland. Flest fall är det i norra Halland.

Nyheter | 23 Mars 2020 12:56

Region Halland meddelar idag att man ser en tendens till samhällsspridning av covid-19 i Halland. Flera av de smittade har inte kopplingar till resor i riskområden, eller haft kontakt med tidigare smittade, vilket har varit fallet tidigare.

Flest i norra Halland

Sju personer vårdas på sjukhus för covid-19 i Halland, varav en person på intensivvårdsavdelningen.
Enligt Region Halland finns det flest fall av corona i norra Halland.

I storstadsregionerna har man redan samhällsspridning av corona, men Halland har varit förskonat till nu.

Förändrad provtagning

Med anledning av samhällssmitta i Halland kommer fler äldre och riskgrupper behöva provtas. Även personer med vårdinsatser från kommunen eller sjukvård ska prioriteras för provtagning. 

Detta för att förhindra smittspridning på till exempel äldreboenden. 

För sjukvårdspersonal sker som regel inte längre någon provtagning. “Den viktigaste åtgärden för att förhindra smitta är att personal stannar hemma vid sjukdom”, skriver Region Halland. 

Särskilda tester och telefonnummer

Region Halland har lanserat ett test man kan göra på deras hemsida, om man misstänker att man har corona och är osäker på om man behöver söka vård eller inte.

Det finns också ett särkilt telefonnummer man ringa om man är orolig för att man har corona. Detta för att avlasta 1177 samt 113 13.

Nya regler för födande

Som Norra Halland tidigare berättat är det sedan 17 mars nya regler för besök på Kvinnokliniken vid Hallands sjukhus i Varberg.

Vid besök till graviditets- och ultraljudsmottagningar, auroramottagningar samt BB-mottagningar på Hallands sjukhus släpps ingen annan än den gravida kvinnan, som ska undersökas, in i besöksrummet.

På BB-avdelningen får endast nyförlösta kvinnor och deras barn vistas. Undantag görs endast om kvinnans eller barnets hälsotillstånd föranleder det. Beslut om eventuella undantag från de nya besöksreglerna fattas av ansvarig avdelningschef eller, när det gäller BB-avdelningen, bakjour. Vid förlossning får den födande kvinnan ha med sig en närstående i förlossningsrummet. Samma regler gäller vid kejsarsnitt och förlossning med komplikationer

 

Här kan du följa utveckligen i Halland:
Coronaläget

Mer läsning:

Nu finns gör det själv-test för corona

Coronanummer ska avlasta 1177 och vårdcentralerna

Nya regler för födande – färre vår vara på BB

Kampanj för fler vikarier

Coronakrisen får kyrkan att tänka nytt

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vild biljakt – mot trafiken på E6 in mot Kungsbacka

Blåljus I 180-190 kilometer per timme jagade polisen inbrottstjuvarna som körde mot färdriktningen på E6 in mot Kungsbacka. I ...

Facket om hemtjänsten: ”Ska kännas tryggt på jobbet”

Nyheter Det finns en viss oro bland medlemmarna i Kommunal enligt vad förbundet erfar. – Vi tycker att det åtminstone borde ...

Rattfull körde av vägen

Blåljus Vid 05.16 på lördag morgon gick larmet om att en bilist kört av vägen på Varbergsvägen och ...
Annons