Annons

Nu finns gör-det-själv-test för corona

På fredagen aktiverade regionen ut en gör-det-själv bedömning för människor som är oroliga över att ha blivit smittade av coronavirus.

Nyheter | 21 Mars 2020 17:27

Trycket på tjänster som 1177 har under senaste veckan varit stort då många känner oro i samband med att coronaviruset fått fäste i många delar av landet. På Region Hallands hemsida finns nu ett självtest för den som tror att hen kanske blivit smittad.

– Det har ju stundtals varit långa köer till nummer som 1177 och 113 13, och många kanske vill veta om de möjligen kan ha smittats av coronavirus. Nu har vi en självskattningstjänst som man kan göra där man bland annat kan se om man behöver söka vård eller om man kan klara sig själv, säger Johanna Wiechel Steier.

Tester består av ett antal frågor om bland annat feber, hosta, hur mycket ork man har, eventuellt andra sjukdomar och så vidare. I slutet av testet ges ett svar.

– Många kanske är oroliga, och då är det här en väg där man kan prova att “testa” sig själv.

Besöksförbud på sjukhusen

Nytt sedan i veckan är även att sjukhusen nu infört ett liknande besöksförbud som exempelvis Kungsbacka sedan tidigare gjort för vård- och omsorgsboenden.

– Sjuka patienter får givetvis komma, men annars ska man om möjligt undvika att komma till sjukhusen nu.

Om man har en släkting som verkar behöva lite extra hjälp, hur gör man då?
– Är det en person som behöver hjälp att ta sig till sjukhuset så följer man med och tar kontakt med den avdelning det gäller. Då kommer de att göra en kontroll. Är man då helt frisk och det är motiverat så kan undantag göras. Liknande är vid förlossning, att där får högst en person vara med, säger Johanna Wiechel Steier.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strikta regler för besök på äldreboenden

Vård Max två anhöriga och ingen rullstolskörning – så ser kommunens regler ut när besöksförbudet på vå...

Restauranger slipper 50-personers begränsning

Nyheter Restauranger kommer att få ha fler än 50 sittande gäster även när det bjuds på underhållning. – Jag kan ...

Start för hemleverans av burgare

Jobb & Pengar Coronapandemin har gjort att fler beställer färdig mat hem till dörren. Nu hakar McDonalds i Kungsbacka på ...
Annons