Annons

Kreativa lösningar för att överleva krisen

Corona slår hårt mot handeln och det är viktigt att stötta lokala näringsidkare. Många har det tufft men det har också skapats kreativa lösningar ur krisen.

Jobb & Pengar | 27 November 2020 20:00

– Det finns så många olika lösningar i kommunen som man blir stolt över. Hemleverans, hämta utanför, boka tid i butik, e-handel, köra förbi och tuta, säger Jessica Blume, platsutvecklare, kommunledningskontoret/näringsliv i Kungsbacka kommun.

Jessica Blume menar att Kungsbacka klarat sig förhållandevis bra jämfört med andra städer och det beror på att invånarna gjort sitt för att stötta den lokala handeln. Det hoppas hon fortsätter nu.

– Det måste vi göra om vi vill ha den kvar. När vi handlar lokalt stannar pengarna i kommunen. En större efterfrågan ger ett bredare utbud vilket kan locka nya företag och få de som redan finns att stanna kvar. Människor får behålla jobben och det ger framtidstro åt våra unga. En lokal handel ger också kortare resor vilket är bra för miljön och vi behåller kunskapen på hemmaplan, säger hon.

Vad gör kommunen för att hjälpa?

– Vårt uppdrag i första hand är att stoppa smittspridningen och se till att alla tar sitt ansvar. Men vårt uppdrag är också att sammanställa information och skapa en plattform så blir lätt för näringsidkarna att se hur man kan få råd, stöd och vad man kan göra. Vi har också kampanjen Take away & take care som uppmanar till att stötta det lokala näringslivet, säger Jessica Blume.

Flera ben

Många har kommit med kreativa lösningar under krisen och flera har satsat på att utöka sin verksamhet med e-handel.

– Det är positivt. Det är nödvändigt att stå på flera ben som näringsidkare. Det är de som klarar sig bra i kriser, säger Jessica Blume.

Restauranger, caféer, butiker och köpcentrum i Kungsbacka har gjort vad de kan för att corona-anpassa sina verksamheter. Fastighetsägarna har gått samman för att förstärka julbelysning och bidra med lite ljus i mörkret. Däremot blir det ingen julmarknad i år på grund av smittspridningen.

– Handla med hjärtat, handla lokalt och hejda smittspridningen. Ta en take away när du sitter hemma och jobbar. Julhandla lokalt, säger Jessica Blume.

LÄS ÄVEN:

Plattform för lokal handel

Utvecklade webbutiken under coronatiden

En keps för alla

Fler reportage om hur du kan shoppa lokalt på nätet kommer ut på norrahalland.se
Håll koll på fliken Jobb & Pengar

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...

Kulturskolan pausar vissa ämnen

Nyheter Viss undervisning i Kulturskolan fortsätter på distans medan andra kurser pausas fram till sportlovet. Anledningen är den rådande ...

Kommunen öppnar verksamheter för unga igen

Vård Idag öppnar kommunen upp för verksamhet inomhus för barn och unga. Även daglig verksamhet öppnar igen. Idag, må...
Annons