Annons

Indiska stänger på Kungsmässan

När coronan bröt fick butikerna på Kungsmässan möjlighet att begränsa sina öppettider, och en del fick även hyreslättnader. Nu, flera månader senare, börjar butikerna så sakteliga att hämta sig. Men Indiska lägger ner.

Jobb & Pengar | 21 September 2020 15:50

Med handsprit tillgänglig och skyltar som uppmanar till hänsyn och avstånd, påminner Kungsmässan om risken för smittspridning.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Mars, april och maj var de svåraste månaderna för Kungsmässan. Rädslan för coronaviruset eller oron för ekonomin fick många att hålla sig inne och hålla hårdare i plånboken. Besöken till shoppingcentret minskade kraftigt. För att stötta butikerna ändrades minimiöppettiderna och de butiker som ville fick stänga en timme tidigare både på vardagar och helger. Under en period fick vissa butiker även hjälp med att betala hyran.

Idag är läget ett annat.

– Vi är inte tillbaka ännu, men vi har halverat tappet som vi såg under mars, april och maj. Nu har vi gått tillbaka lite mer till det normala, men vi är inte i hamn ännu för coronan råder ju fortfarande, säger Daniel Peterson, centrumledare på Kungsmässan.

34 av Kungsmässans butiker har valt att återgå till de normala öppettiderna, mellan 10 och 20 på vardagar och 10 och 18 på helger. Resten har fortfarande begränsade öppettider.

– Ser utvecklingen ut som den gör nu tror jag definitivt att fler kommer haka på och ha öppet till 20, säger Daniel Peterson.

Olika stora utmaningar

Hur hårt drabbade butikerna är och har varit varierar väldigt. Många har haft det tufft, medan andra till och med har ökat sin omsättning sedan coronan kom.

– Heminredning har gått väldigt bra. Analysen av det är att man har varit hemma mer och lagt mer tid och pengar på sitt hem, tror Daniel Peterson.

Hur ser du på framtiden?

– Det är jättesvårt att sia om framtiden, men trenden är att det börjar återgå mer till det normala. Även om vi fortfarande är inne i restriktioner, om hur många personer som får vistas på samma plats och för restauranger och annat, så är vi förhoppningsvis snart tillbaka och pandemin över, svarar Daniel Peterson.

Men trots förhoppningen finns det butiker som inte klarat sig. Indiska stänger till helgen.

– Vi har kommit till den punkten att vägen till lönsamhet för Indiska Kungsmässan blivit alldeles för lång och därav beslutat oss för att stänga. Det har funnits en stor skara trogna kunder men dessvärre har detta inte räckt till för att driva en lönsam handel, säger Matilda Agné, informationschef på Indiska.

– Vi planerar inte för en större nedläggning av butiker i Sverige och vi har butikerna i Halmstad, Varberg och Göteborg i regionen dit vi hänvisar våra kunder.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Oro för ökad smittspridning bland äldre

Vård Antalet smittade ökar i Halland och sprider sig uppåt i åldrarna. Region Halland uttrycker en oro för att ...

Trängselfritt på Kungsbackas krogar

Jobb & Pengar Kungsbackaborna sköter sig bra när de går på krogen. Det visar kommunens senaste krogträngselkontroll.Under natten ...

Coronabidrag ger stort överskott

Politik Coronaepidemin har drabbat samhället hårt. Men för den kommunala ekonomin har det hittills varit jackpot. Tack vare ...
Annons