FOTBOLL 2023-11-04 KL. 09:00

NH-reportern möter gamla tränaren som gör succé i Gais

Av Eric Andersson

Har finrummet plats för en virrpanna och idealist? Det var dags att träffa min gamla tränare för att se om någonting förändrats.
Vad som är klart är att Fredrik Holmberg är på vippen att leda Gais till allsvenskan igen.

NH-reportern möter gamla tränaren som gör succé i Gais
Den före detta Onsalamålvakten, tillika NH-reportern, Eric Andersson mötte sin gamla tränare Fredrik Holmberg. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

En gedigen del av träningen går åt att nöta olika uppspelsvarianter och under det avslutande matchspelet går Fredrik Holmberg själv in i ett av lagen och spelar mittback. Har det inte hänt mer än så? Scenariot skulle lika gärna kunna vara taget från valfri träning med Onsala BK för sex-sju år sedan när jag själv blev drillad av den nuvarande Gaistränaren.

Fredrik Holmberg var med och förvandlade Onsala BK från ett dåligt lag i fyran till ett etablerat division två-lag innan han gick vidare. I december 2019 skrev han på ett tvåårskontrakt med Gais som assisterande tränare till Stefan Jacobsson.

Rollen hade han fram tills dess att Stefan Jacobsson fick sparken när två matcher återstod av superettan 2021. Fredrik Holmberg berättar att det inte var självklart att tacka ja när han fick frågan om att ta över huvudansvaret.

– Med tanke på min fina relation med Stefan så var det inte det. Men när jag märkte att klubben så gärna ville blev det ganska snabbt givet att säga ja. De trodde på mig, spelarna ville och jag kände ett ansvar mot klubben. Jag förstod att det är så här branschen funkar och jag har inte ångrat mig en sekund.

Fredrik Holmberg stannade kvar i Gais när Stefan Jacobsson sparkades. Det ångarar han inte i dag. Foto: Eric Andersson

Trots tränarskiftet lyckades Gais inte hålla sig kvar i superettan men 44-åringen fick förtroendet att leda klubben tillbaka till elitfotbollen. Sedan dess har Gais under Holmbergs ledning varit en enda lång framgångssaga. Ettan vann de utan större bekymmer och nu är klubben ett fåtal poäng från att gå upp i allsvenskan för första gången sedan 2012. Hur stor skillnad är det egentligen på den Fredrik Holmberg som tvingade mig att utan undantag slå kortpassningar och succétränaren som tre gånger i rad utsetts till månadens tränare i superettan?

– I mångt och mycket är jag samma, hoppas jag. Framför allt i mitt ledarskap är det mycket som är lika. Jag brinner för att hitta en utvecklande miljö för alla, oavsett hur långt spelaren har kommit i sin fotboll. Att försöka se alla är väldigt viktigt för mig. Det tror jag ni kunde känna av i Onsala och det hoppas jag att spelarna i Gais gör också.

Det var i juli 2014 som Fredrik Holmberg presenterades som spelande assisterande tränare till Henrik Fahlén i klubbstugan på Rydet. Vad vi i spelartruppen inte visste då var att föreningen valt att ta en helt ny riktning. Men faktum är det var långt ifrån oproblematiskt när han skulle ta klivet till OBK då han hade tillbringat första delen av året i Lerkils IF.

– Det tystar vi ner. Jag blev kallad för Judas flera år efter det där från Lerkilshåll, berättar Fredrik Holmberg.

Onsala BK hade tagit kontakt med Fredrik Holmberg redan inför säsongen, men genom en kompis till sonen Olivers pappa började han träna med C-laget i Lerkil. Där blev han upptäckt av Kalle Olsson, som tränade Lerkil då och även gör det nu, som frågade om han inte skulle spela med A-laget i stället. Förfrågan accepterades med kravet att han skulle spela anfallare.

– Två dagar senare gjorde jag min debut när jag hoppade in som släpande anfallare bakom Anton Billson. Jag gjorde en vår där och det ganska bra för oss men under sommaren hörde Onsala av sig igen.

I tre säsonger kamperade Fredrik Holmberg och Christoffer Gustafsson tillsammans i OBK. Arkivfoto: Bengt Karlsson

Fredrik Holmberg bor en snedspark från Rydets IP, hade redan pendlingstid till jobbet och kände att det skulle vara skönt att slippa bilåkande även till träningarna. Den kombinerade spelar- och tränarrollen som Onsala erbjöd lockade och han ringde Lerkil för att meddela sitt beslut. Men Lerkil vägrade godkänna övergången vilket gjorde att han inte fick spela matcher. Först med fem matcher kvar av säsongen, efter att Lerkil besegrat OBK i ett derby, skrevs papperna på.

– Efter matchen gick jag fram och bad snällt om att få spela de sista matcherna med Onsala. Då godkände dem det och stridsyxan med Lerkil som förening begravdes i alla fall, men tydligen finns det supportrar som fortfarande inte gillar mig. Så jag åker aldrig väg 158 hem, det vågar jag inte, säger han skämtsamt.

Vid tidpunkten var Onsala BK ett bottenlag i division 4 och spelade en fotboll därefter. Redan under första träningen presenterades ett helt annat tänk. Från och med nu skulle bollen hållas inom laget, snarare än skickas långt på vinst och förlust. Om spelarmaterialet fanns för den typen av fotboll? Knappast. Brydde sig Fredrik Holmberg om det? Inte alls.

Under tiden i Onsala BK var Fredrik Holmnberg spelande tränare. Arkivfoto: Christian Johansson

Från att vid insparkar smälla i väg bollen så långt som möjligt mot lagets starkaste huvudspelare skulle spelet numera sättas i gång kort. Som målvakt bakom Fredrik Holmberg i mittlåset gick det aldrig att slappna av. I straffområdet kunde han i sin envishet att inte dra i väg bollen försöka dribbla av både en och två pressande anfallare. Allt som oftast gick det bra för honom själv. Men han förväntade sig att även spelare som inte hade 73 superettanmatcher på cv:t skulle försöka göra samma sak.

Spelsättet var på många sätt naivt, och i början av resan kostade det många baklängesmål. Riktigt samma fotboll är det inte som gjort att Fredrik Holmberg nu är nära att göra Gais till ett allsvenskt lag igen. Under åren som assisterande tränade lärde han sig att det krävs andra saker för att vinna matcher på elitnivå. I Onsala handlade det främst om spelarutveckling och att bygga något över tid medan det i Gais finns ett större inslag av att vinna nästa match.

– Det hade aldrig funkat att spela så som vi gjorde i Onsala. På elitnivå måste man kunna använda flera delar av spelet och lära sig att spela där ytan finns. Jag har tillsammans med mina kollegor fått utveckla en effektivare fotboll.

Mest nyfiken är jag på om Fredrik Holmberg har blivit mer strukturerad som människa. Jag minns honom som en tankspridd herre som kunde gå ut på träningsplanen med shortsen bak och fram iklädd strumpor av olika färger. Att han hade samma nummer på tröjan och byxorna var sällsynt. När det saknades matchtröjor var han alltid huvudmisstänkt och spillet på material lär aldrig ha varit så stort som under Holmbergs sex år i OBK. Utan att låta allt för övertygande hävdar han att det har blivit en förbättring.

– Jag är ju den jag är, men jag själv tycker att det blivit bättre. Nu garvar säkert Klara (Rybrink, sambo) om hon läser det här och om de som jobbar i Gais ser detta kommer de tänka att jag har börjat ljuga. Men jag har i alla fall blivit mer strukturerad med saker som hör till fotbollen… eller faktiskt i hemmet också. Jag vet inte om jag får medhåll därifrån, kanske från Nicolina som är tre månader.

Men är det fortfarande så att du typ skulle kunna gå ut på planen i kalsonger för att du har glömt att sätta på dig byxor?

– Nej så illa är det inte, och det har det väl aldrig varit? Men slarva bort datorn och sådana saker, det händer hela tiden.

Som av en slump händer det något när Fredrik Holmberg lämnar intervjupositionen på Bravida Arenas läktare för att gå ner på planen och samla laget när träningen avslutas. Det tar inte många minuter innan man hör en öppen fråga från Gaistränaren:

– Ligger det en mobil någonstans?

Ingen respons.

– Apropå det vi pratade om förut Eric, ligger min mobil där uppe?

Inte det heller.

Efter någon minut hittar han telefonen i jackans innerficka.

– Säger han att han har blivit mer strukturerad? frågar assisterande tränaren Alexander Severin med ett skeptiskt leende.

Han sa det ja.

– Lite grann kanske, lite grann.

Struktur eller ej, på planen har det gått som en dans och till helgen kan Gais säkra avancemanget till allsvenskan. Med två matcher kvar att spela är det tre poäng och ett ointagligt målskillnadsförsprång ner till Utsikten på tredjeplatsen. Fredrik Holmberg är inte speciellt förvånad över att det gått så bra.

– Både ja och nej. Vi kände tidigt att vi var bra och skulle utmana högt upp i tabellen. Men att spela den fotbollen vi gjort mot slutet och kunna utvecklas som vi har gjort är väldigt bra gjort av samtliga. Någonstans överraskar det väl, men jag är inte chockad, säger Fredrik Holmberg.

I praktiken behöver Gais tre poäng till för att säkra avancemanget till allsvenskan. Foto: Eric Andersson

Fakta: Fredrik Holmbergs tränarkarriär

2014. Då klev den före detta elitspelaren Fredrik Holmberg in i lokalfotbollen. Det var inte i Onsala BK där han senare gjorde sig ett namn utan i Lerkils IF som spelare. Under sommaren bytte han klubbadress till OBK, vilket som sagt rörde upp känslor i Lerkilsleden. Nu blev han spelande tränare i OBK som slutade sjua.

2015. Förde tillsammans med Henrik Fahlén upp Onsala BK till en fjärdeplats i fyran. Vilka som gjorde slarvsylta av serien? Lerkils IF.

2016. Klättringen fortsatte för OBK med firma Holmberg/Fahlén vid rodret. De distanserade tvåan i tabellen med 15 poäng och Holmberg bärgade sin första serieseger i Kungsbacka.

2017. Henrik Fahlén försvann och Fredrik Holmberg blev huvudansvarig tillsammans med Christoffer Gustafsson (som var med som resurstränare även 2016). Som spelare gjorde Holmberg gjorde 17 matcher för nykomlingen i trean – som direkt blandade sig i toppen. Men de slutade trea.

2018. Nu blandade sig Onsala inte in sig i toppen – de utklassade konkurrenterna och vann trean 15 poäng före Stafsinge.

2019. Här korsades Fredrik Holmberg och Gaisstjärnan Julius Lindbergs vägar. De huserade i varsin nykomling där Lindbergs Qviding seglade rakt upp i ettan med Onsalabon Robert Vilahamn på tränarposten. Fredrik Holmberg avslutade spelarkarriären med att byta in sig själv i paus hemma mot Ullared vid underläge 0–1 i en betydelselös tillställning. Det slutade 0–3.

– Klubben vill förlänga med oss, så just nu diskuterar vi det. Ingenting är klart ännu, sa han till Norra Halland efter matchen.

Det hann inte bli nyår innan det var tack och hej till Rydets IP.

2020. Fredrik Holmberg blev Stefan Jacobssons högra hand i Gais. Det blev ingen succé för duon som säkrade nytt kontrakt i superettan först i sista omgången när de bortabesegrade Dalkurd. De skulle mötas igen ett år senare.

2021. Kräftgången i Gais fortsatte – med två omgångar kvar fick Jacobsson sparken och Fredrik Holmberg fick huvudansvaret. Han kunde inte rädda klubben undan kval och i kvalet kunde han inte coacha hem dubbelmötet med Dalkurd.

2022. Fredrik Holmberg stannade i Grönsvart trots degraderingen. Som ensam huvudansvarig lotsade han dem till en enkel serieseger – och Gais var tillbaka i eliten.

– Min förhoppning är att stanna, sa han till NH.

2023. Så blev det också. Ett beslut varken Gais eller Fredrik Holmberg behöver ångra – som nykomling är de ytterst nära att säkra ett allsvenskt avancemang.
TV-klipp och nyheter

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan
SKOLA 2023-11-27 KL. 07:45
Premium

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan

Skadegörelse och grannar som störs

Dag med marint tema i Onsala
NYHETER 2023-11-26 KL. 17:00
Premium

Dag med marint tema i Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-11-27 KL. 20:08
Kommunen hyllade medarbetare på gala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.