FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Av Eric Andersson

Strålande sol och fri entré. Det var upplagt för fotbollsfest när säsongens andra division 2-derby mellan Onsala BK och Tölö IF gick av stapeln. Publikfest blev det då knappt 600 personer hade tagit sig till Rydets IP under lördagseftermiddagen. Men själva matchen minns nog inte speciellt många om ett par veckor.

Delad pott i slätstruket derby
Onsala och Tölö delade på poängen i säsongens andra derby. Foto: Eric Andersson

Det var hemmalaget som kom ut starkast och tog kommandot över matchen omgående. Smakstarten blev ett faktum när Alexander Levinson tryckte in bollen bakom Johan Björndahl efter bara sex minuter.

– Jag dröjer mig kvar lite efter en hörna i hopp om att bollen skulle dimpa ner vid bortre. Felix (Hellberg) försöker få till ett avslut så kommer den lite turligt till mig och det var bara att trycka in den. En jäkligt go start på matchen, säger Alexander Levinson.

Efter ledningsmålet var Onsala fortsatt det bättre laget, men utan att ta sig till de riktigt heta målchanserna. Hugo Lindström och Hampus Ekdahl gick på avslut, men inget hotade Björndahl nämnvärt.


Hugo Lindström gick på en hel del avslut.


Halvvägs in i första halvlek svängde initiativet över till Tölös favör. Melwin Dahlin fick iväg ett tungt skott utanför straffområdet som via Isac Iserös fingertoppar gick över ribban. Några minuter senare hittade Dahlin en djupledsgående Chadly Maduka som lyfte bollen över en utrusande Onsalamålvakt, men bollen gick strax utanför stolpen.

– Vår matchplan innefattade inte att släppa ett mål så tidigt. Men efter en stund känns det som att vi kommer in i det samtidigt som Onsala kanske blir lite rädda om ledningen, säger Mattias Hallengärd, lagkapten i Tölö.

Precis innan halvtidspausen tappade OBK boll i uppspelsfasen. Oliver Ocampo fick bollen, drev fram och skickade bollen centimeter utanför Iserös högra stolpe och 1–0 stod sig halvleken ut.

– Det är väldigt jämnt. Vi kommer verkligen ut och bjuder upp till dans på konstgräset som vi inte är vana vid att spela på, Hallengärd.

Händelserik start

Likt i första halvlek var Onsala pigga inledningsvis även i andra. Hampus Ekdahl tog sig till ett bra läge men avslutet täcktes ut till hörna. I anfallet efter var det istället Tölö som skulle göra matchens andra mål. Nyinbytte Fonti Kanu tog sig runt på vänsterkanten och placerade bollen i mål via stolpen.


Fonti Kanu stod för ett piggt inhopp och gjorde kvitteringsmålet bakom Isac Iserö.


Och målet gav bortalaget energi. Onsala hade svårt att få igång sitt spel under den andra halvleken och körde fast i Tölös välfungerande presspel. Men speciellt många fler målchanser bjöds inte de knappt 600 i publiken på efter kvitteringen. För OBK:s del var den hetaste när bollen gick som på ett snöre mellan Hugo Lindström, David Berntsson och slutligen Hampus Ekdahl. Målet var öppet, men avslutet hamnade rakt i famnen på Johan Björndahl.

Därefter dröjde det till matchens absoluta slutskede innan nästa högkaratiga målchans skapades. Isac Iserö slog en snäv passning som Erik Lennartsson Janslätt var först på. Men Iserö reparerade sitt eget misstag med en fin räddning och lagen delade, precis som i vårderbyt, på poängen.

– Vi är jättenöjda med vår prestation idag och är inne i en bra period överlag. Innan uppehållet hade vi ett snack om att vi var besvikna över vårsäsongen och bestämde oss för att gå ut och kriga järnet i varje match. Det känns som att vi vuxit in i division 2-kostymen, säger Mattias Hallengärd.

Är man nöjd med en poäng i ett derby?
– Det är klart att man vill vinna. Sedan att komma hit som nykomlingar och spelar som vi gör borta mot Onsala får vi vara nöjda med en poäng.

Från Onsalahåll var det inte riktigt lika muntra ord om prestationen.

– Vi får inte till vårt presspel idag. Inför matchen pratade vi om att inte låta de gå från sida till sida utan låsa fast de på ena kanten. Det misslyckas vi med i princip hela matchen och då får vi jobba över stora sträckor.

Vad är det som inte fungerat för er efter uppehållet?
– Jag är inte speciellt orolig. Spelet har varit ganska bra mot både Eskilsminne och Västra Frölunda men vi sätter inte våra målchanser. Bara vi är lite effektivare i sista tredjedelen är jag övertygad om att trenden kommer vända. Vi tror på vårt spel och det är bara att fortsätta anamma det.


Matchfakta: Division 2
Onsala BK – Tölö IF 1 – 1 (1–0)
1–0 (6) Alexander Levinson, 1–1 (51) Fonti Kanu

TV-klipp och nyheter

Robin tog brons i yrkes-SM
NYHETER 2024-04-26 KL. 17:30
Premium

Robin tog brons i yrkes-SM

Brinner för arbetsmiljö
FAMILJ 2024-04-26 KL. 16:30
Premium

Brinner för arbetsmiljö

Representerar alla kommunanställda och vill att det ska synas

Mycket som händer i helgen
NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Premium

Mycket som händer i helgen

Hackspettsdispensen överklagas igen
TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Premium

Hackspettsdispensen överklagas igen

Emilia bor i ett tält i skogen
NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Premium

Emilia bor i ett tält i skogen

Låg arbetslöshet i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-26 KL. 07:45
Premium

Låg arbetslöshet i Kungsbacka

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-26 KL. 18:30
Solveig ställer ut på Fyren
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 17:30
Robin tog brons i yrkes-SM
Premium | FAMILJ 2024-04-26 KL. 16:30
Brinner för arbetsmiljö
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Mycket som händer i helgen
Premium | TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Hackspettsdispensen överklagas igen
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Emilia bor i ett tält i skogen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.