FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Av Eric Andersson

Strålande sol och fri entré. Det var upplagt för fotbollsfest när säsongens andra division 2-derby mellan Onsala BK och Tölö IF gick av stapeln. Publikfest blev det då knappt 600 personer hade tagit sig till Rydets IP under lördagseftermiddagen. Men själva matchen minns nog inte speciellt många om ett par veckor.

Delad pott i slätstruket derby
Onsala och Tölö delade på poängen i säsongens andra derby. Foto: Eric Andersson

Det var hemmalaget som kom ut starkast och tog kommandot över matchen omgående. Smakstarten blev ett faktum när Alexander Levinson tryckte in bollen bakom Johan Björndahl efter bara sex minuter.

– Jag dröjer mig kvar lite efter en hörna i hopp om att bollen skulle dimpa ner vid bortre. Felix (Hellberg) försöker få till ett avslut så kommer den lite turligt till mig och det var bara att trycka in den. En jäkligt go start på matchen, säger Alexander Levinson.

Efter ledningsmålet var Onsala fortsatt det bättre laget, men utan att ta sig till de riktigt heta målchanserna. Hugo Lindström och Hampus Ekdahl gick på avslut, men inget hotade Björndahl nämnvärt.


Hugo Lindström gick på en hel del avslut.


Halvvägs in i första halvlek svängde initiativet över till Tölös favör. Melwin Dahlin fick iväg ett tungt skott utanför straffområdet som via Isac Iserös fingertoppar gick över ribban. Några minuter senare hittade Dahlin en djupledsgående Chadly Maduka som lyfte bollen över en utrusande Onsalamålvakt, men bollen gick strax utanför stolpen.

– Vår matchplan innefattade inte att släppa ett mål så tidigt. Men efter en stund känns det som att vi kommer in i det samtidigt som Onsala kanske blir lite rädda om ledningen, säger Mattias Hallengärd, lagkapten i Tölö.

Precis innan halvtidspausen tappade OBK boll i uppspelsfasen. Oliver Ocampo fick bollen, drev fram och skickade bollen centimeter utanför Iserös högra stolpe och 1–0 stod sig halvleken ut.

– Det är väldigt jämnt. Vi kommer verkligen ut och bjuder upp till dans på konstgräset som vi inte är vana vid att spela på, Hallengärd.

Händelserik start

Likt i första halvlek var Onsala pigga inledningsvis även i andra. Hampus Ekdahl tog sig till ett bra läge men avslutet täcktes ut till hörna. I anfallet efter var det istället Tölö som skulle göra matchens andra mål. Nyinbytte Fonti Kanu tog sig runt på vänsterkanten och placerade bollen i mål via stolpen.


Fonti Kanu stod för ett piggt inhopp och gjorde kvitteringsmålet bakom Isac Iserö.


Och målet gav bortalaget energi. Onsala hade svårt att få igång sitt spel under den andra halvleken och körde fast i Tölös välfungerande presspel. Men speciellt många fler målchanser bjöds inte de knappt 600 i publiken på efter kvitteringen. För OBK:s del var den hetaste när bollen gick som på ett snöre mellan Hugo Lindström, David Berntsson och slutligen Hampus Ekdahl. Målet var öppet, men avslutet hamnade rakt i famnen på Johan Björndahl.

Därefter dröjde det till matchens absoluta slutskede innan nästa högkaratiga målchans skapades. Isac Iserö slog en snäv passning som Erik Lennartsson Janslätt var först på. Men Iserö reparerade sitt eget misstag med en fin räddning och lagen delade, precis som i vårderbyt, på poängen.

– Vi är jättenöjda med vår prestation idag och är inne i en bra period överlag. Innan uppehållet hade vi ett snack om att vi var besvikna över vårsäsongen och bestämde oss för att gå ut och kriga järnet i varje match. Det känns som att vi vuxit in i division 2-kostymen, säger Mattias Hallengärd.

Är man nöjd med en poäng i ett derby?
– Det är klart att man vill vinna. Sedan att komma hit som nykomlingar och spelar som vi gör borta mot Onsala får vi vara nöjda med en poäng.

Från Onsalahåll var det inte riktigt lika muntra ord om prestationen.

– Vi får inte till vårt presspel idag. Inför matchen pratade vi om att inte låta de gå från sida till sida utan låsa fast de på ena kanten. Det misslyckas vi med i princip hela matchen och då får vi jobba över stora sträckor.

Vad är det som inte fungerat för er efter uppehållet?
– Jag är inte speciellt orolig. Spelet har varit ganska bra mot både Eskilsminne och Västra Frölunda men vi sätter inte våra målchanser. Bara vi är lite effektivare i sista tredjedelen är jag övertygad om att trenden kommer vända. Vi tror på vårt spel och det är bara att fortsätta anamma det.


Matchfakta: Division 2
Onsala BK – Tölö IF 1 – 1 (1–0)
1–0 (6) Alexander Levinson, 1–1 (51) Fonti Kanu


SENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter