Tjolöholms slott nya restaurangchef: ”Det här jobbet är det värt att gå iland för!”
Av Christina Forlin
Hon kommer närmast från Hurtigruten men började sin bana på Ästad gård. Nu har hon flyttat hem till Kungsbacka igen och är laddad för det nya jobbet.
Många skåp. Det är mycket nytt för restaurangchef Anna Sandberg att sätta sig in i, men att porslinet finns i serveringsgången vet hon nu. Foto: Christina Forlin
Ta emot gäster, välja ut viner, prata med kommande brudpar, 50-årsjubilarer...
Att vara restaurangchef på Tjolöholms slott innefattar många delar.
– Allt som har med större arrangemang att göra kommer jag att vara en del av, säger hon.
Just denna vecka har hon planerat kommande christmas tea som serveras i samband med julmarknaden.
– Det blir en variant av vårt afternoon tea, men med mer jultema, med brittiska snittar, pajer och söta bakverk samt scones. Det serveras uppe på slottet och måste bokas.
Det är mycket att sätta sig in, och bara att hitta i det stora slottet är inte lätt.
– Men så får det vara, säger Anna samtidigt som hon önskar att hon redan visste allt om porträtten på väggarna och de möblerade rummen.
– Det kommer nog att ta ett år…
Utåtriktat jobbEn del av hennes arbete är att samordna och informera de olika delarna av verksamheten.
– Det är faktiskt lite som att jobba på en båt på det sättet att alla avdelningar måste veta vad de andra håller på med. Vi kan inte servera te samtidigt som vaktmästaren byter lampor, exempelvis.
Liknelsen med båt är naturlig för Anna Sandberg. Hon arbetade i fem år på Hurtigruten, som hovmästare och servitris på en av båtarna, MS Nordnorge. (De är totalt elva båtar som trafikerar Hurtigrutten ett normalt år).
– Jag trivdes fantastiskt bra. Vyerna och scenerierna från båten är enastående, jag har inte sett mig mätt på dem under mina fem år, och mina arbetskamrater blev som en andra familj. Jag saknade dem väldigt mycket under pandemin när vi blev permitterade.
Turister från alla världens hörn åkte med. Fransmän, som ofta har sen semester, dök upp under hösten. Japaner kom enbart för norrskenets skull, och föredrog vintern liksom australiensare för att nämna några.
Hon rekommenderar alla som har möjlighet en resa mellan Tromsö och Bergen, och om man så vill ända upp till Kirkenes.
Tufft väder Visst var havet oftast relativt lugnt inne i fjordarna men på några sträckor ute till havs kunde det friska i rejält.
– Som hovmästare serverade man inte bara gästerna, man plockade porslinsskärvor också efter att vagnarna hade rullat i väg, skrattar Anna.
Hon jobbade 22 dygn ute till havs och sedan var hon hemma 22 dygn, och hemma under denna tid var Stockholm.
– Det blev slitigt i längden med långpendlandet. Samtidigt trivdes jag jättebra på arbetet, men under pandemin landade jag ändå i att söka mig ett annat jobb. Men inte vilket som helst!
Började på ÄstadTill Hurtigruten kom hon efter ett par år på Stena Line, och dessförinnan arbetade hon som hovmästare på Ästad gård, (numera Ästad vingård) fram till 2014.
– Under min tid på Ästad fick jag möjlighet att gå en sommelierkurs, och det var fantastiskt roligt!
Hemligheten bakom att bli en duktig sommelier är att träna, träna och åter träna, enligt Anna Sandberg.
Det där med att känna dofter är färskvara, enligt henne.
– Jag brukar köpa hem mörk choklad och citron för att hålla doftminnet alert.
Hon är svag för champagne, det hör till favoritvinerna, men tycker också det är roligt att upptäcka viner från exempelvis Rumänien och Kroatien.
På Tjolöholm är det hon som kommer att planera vinlistorna framöver.
Bra vara tillbakaHon tycker att det känns bra att ha landat i Kungsbacka igen, och är entusiastisk över sitt nya jobb och är full av idéer.
Hade man sagt till henne för 15 år sedan att han skulle bli restaurangchef på Tjolöholm, hade hon nog tyckt att det var otippat. Då gick hon på Munkagårdsgymnasiet med siktet inställt på Alnarp och att bli lantmästare. Yrkeslivet tog dock en annan bana.
– Men nu har jag i alla fall en uteplats där jag bor, så nu ska jag börja odla!
Faktaruta
Anna Sandberg
Ålder: 33 år
Bor: Inne i Kungsbacka med katten Elsa
Uppvuxen: Fjärås, Ålagård, granne med orienteringsstugan
Sport: ”Padel, jag hör till dem som fastnat, haha.”
Kopplar av med: ”Läser gärna en bok, nu senast Det sista livet av Mohlin och Nyström, och lagar mat. Tycker det är kul att testa trender som champagneskum och nässelpulver.”